Numire curator

Sentinţă civilă 500 din 24.07.2012


Numirea curatorului se face doar cu consimtamântul celui reprezentat, în afara de cazurile în care consimtamântul nu poate fi dat, asa încât este obligatorie prezenta acestuia în fata instantei sau existenta unei declaratii autentice în acest sens.

Prin încheierea nr.500 din 14.07.2012 a fost admisa cererea formulata de petenta C. A.

În temeiul art.178, art. 182 Cod civil,a fost numita petenta C. A. curator pentru sotul ei C. I, în scopul îngrijirii, reprezentarii si  administrarii bunurilor acestuia.

Prin cererea introdusa la aceasta instanta si înregistrata la nr.2055/292 din 18 iunie 2012, petenta C. A. a solicitat ca în contradictoriu cu intimatul C. I. sa fie numita curator special al acestuia în temeiul art. 152 lit. a), b), d) si e) din Codul Familiei.

În motivare, a aratat ca solicita instituirea curatelei pentru a-l îngriji precum si pentru a ridica si administra veniturile acestuia, a-l reprezenta si a-i apara interesele, întrucât este sotia acestuia si se obliga sa-l îngrijeasca si sa-l reprezinte în caz de nevoie.

În dovedire, a depus certificat de încadrare în grad de handicap cu nr. X; ancheta sociala; adeverinta eliberata de Primaria Comunei X si acte medicale.

Analizând înscrisurile de la dosar instanta retine urmatoarele  :

Conform certificatului de încadrare în grad de handicap eliberat cu nr. X de catre Consiliul judetean Teleorman – Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulti, C. I, cu domiciliul în X, a fost încadrat în gradul de handicap grav(1)  valabilitate 12 luni. A fost eliberat si programul individual de reabilitare si integrare sociala ce însoteste Certificatul de persoana cu handicap în care se mentioneaza la rubrica – date de revizuire a programului – iunie 2013.

Cu evaluarea psihologica întocmita de Cabinet individual de psihologie C. Fl. în cauza s-a facut dovada ca în urma testarii psihologice pacientul C. I, diagnosticat cu Dementa mixta stadiu moderat. Tulburare depresiva majora din anul 2010, are nevoie de însotitor si supraveghere permanenta , cu asistent personal.

Având în vedere dispozitiile art. 180 din Noul Cod civil, în temeiul carora numirea curatorului se efectueaza prin aplicarea, în mod corespunzator, a dispozitiilor art. 114 – 120 din Noul Cod civil, prevederile art. 182 alin. 2 din acelasi act normativ, conform carora nu se poate institui curatela decât cu consimtamântul celui reprezentat, exceptând cazurile în care consimtamântul nu poate fi dat, s-a stabilit termen în camera de consiliu la 22 iunie 2012 când a fost admisa exceptia nelegalei compuneri a completului de judecata, invocata din oficiu,  cauza fiind  din nou repartizata aleatoriu si fixându-se termen de judecata, în camera de consiliu la 26 iunie 2012 si 24 iulie 2012, în vederea prezentarii partilor si, daca este posibil, luarii consimtamântului intimatului.

La data de 24 iulie 2012 s-a prezentat petenta C. A. împreuna cu sotul sau C. I. caruia i s-a luat consimtamântul cu privire la numirea sotiei sale în calitate de curator.

Fata de datele retinute, date fiind dispozitiile art.178, art. 182 Cod civil, conform carora instanta de tutela poate institui curatela daca din cauza bolii o persoana desi capabila nu poate personal sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele în conditii corespunzatoare, curatela putând fi instituita  la cererea celui care urmeaza a fi reprezentat a sotului sau a rudelor, instanta a admis cererea si a numit pe petenta C. A. curator pentru sotul ei C. I, în scopul îngrijirii, reprezentarii si  administrarii bunurilor acestuia.