Curatelă

Sentinţă civilă 3507/2012 din 01.03.2012


Pe rol judecarea cauzei de minori şi familie privind pe petenta S C M, având ca obiect curatela.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică se prezintă petenta şi reprezentantul petentei – av. … în substituirea av. ….

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, învederându-se instanţei că în data de  …, prin serviciul registratură, s-a depus ancheta socială, după care:

Reprezentantul petentei arată că nu mai are alte cereri de formulat sau probe de propus.

 În baza art. 167 Cod procedură civilă, instanţa încuviinţează proba cu înscrisurile depuse la dosar, considerându-le pertinente, concludente şi utile soluţionării cauzei. Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanţa, constată cauza în stare de judecată, în baza art.150 C.pr.civ. socoteşte cauza lămurită, declară închisă faza probatorie şi acordă cuvântul pe fond.

 Reprezentantul petentei solicită admiterea cererii, numirea petentei drept curator al minorilor  şi autorizarea vânzării imobilelor, fără cheltuieli de judecată.

INSTANȚA

Deliberând asupra acțiunii de față constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei …la data de …, petenta S C M a solicitat desemnarea sa în calitate de curator al minorilor S D S, născut la data de … şi S N Jf, născut la data de … în vederea reprezentării acestora în calitate de vânzători la încheierea contractului de vânzare cumpărare autentic pentru imobilul cu nr. topo … înscris în CF nr. … şi cota de 2000/34308 părţi din imobilul cu nr. topo …, înscris în CF nr. …, precum şi autorizarea vânzării imobilelor arătate.

 În motivarea în fapt a cererii formulate petenta a arătat că este mama celor doi minori, ambii rezultaţi din căsătoria cu S I I. Învederează că cei doi copii au dobândit în proprietate cu titlu gratuit cele două imobile, astfel, prin contractul de donaţie autentificat sub nr. … de BNP …, cota de 1119/2238 părţi fiecare, din imobilul cu nr… înscris în CF nr. … -provenită din conversia colii CF nr. …, în natură reprezentând teren în intravilan în suprafaţă de 2238 mp, iar prin contractul de donaţie autentificat sub nr. … de BNP …, cota de 1000/34308 părţi fiecare, din imobilul cu nr. topo …, înscris în CF nr…, în natură reprezentând teren în intravilan în suprafaţă de 2000 mp. Întrucât doresc vânzarea acestor imobile, urmând ca preţul obţinut să fie valorificat exclusiv în interesul minorilor, solicită petenta admiterea cererii formulate.

În drept au fost invocate disp. art. 142, 144, art. 145 Cod civil.

În probațiune a fost depus în xerocopie înscrisuri, respectiv certificatele de naștere al minorilor, certificatul de naştere şi căsătorie al petentei, cărţile de identitate ale acesteia şi fiului DS, contractele de donaţie, extrase CF.

La solicitarea instanței probațiunea cu înscrisuri a fost completată, depunându-se la dosar contractul de vânzare cumpărare încheiat de numitul S I I în calitate de reprezentant al minorilor la data de 01.12.2011, cu privire la imobilul situat în …, în natură casă cu curte .

Sub aspectul probatoriului în cauză a fost încuviințată și administată proba cu înscrisurile depuse la dosar.

S-a dispus și efecutat de către Autoritatea Tutelară din cadrul Primăriei …, ancheta socială la locuința petentei, propunerea rezultată din cuprinsul referatului fiind acela de admitere a cererii formulate .

Analizând întregul material probator administrat în cauză, instanța reține următoarele:

În fapt, din relaţia de căsătorie a petentei S C M cu S I I, au rezultat minorii S D S, născut la data de … şi S N J, născut la data de …, astfel după cum reiese din certificatele de naștere seria … şi respectiv s3eria …, eliberate de Primăria … (f. 6-7) . 

Potrivit contractului de donaţie autentificat sub nr… de BNP … şi a extrasului de carte funciară, cei doi minori deţin cota de 1119/2238 părţi fiecare, din imobilul cu nr. topo … înscris în CF nr. … -provenită din conversia colii CF nr. …, în natură reprezentând teren în intravilan în suprafaţă de 2238 mp, iar conform contractului de donaţie autentificat sub nr. … de BNP …, aceştia mai deţin şi cota de 1000/34308 părţi fiecare, din imobilul cu nr. topo …, înscris în CF nr. …, în natură reprezentând teren în intravilan în suprafaţă de 2000 mp.

Potrivit contractului de vânzare cumpărare încheiat la data de 01.12.2011, cei doi minori au devenit proprietari şi ai unei case de locuit şi a terenului aferent în suprafaţă de  735 mp, imobil situat în ….

Dat fiind faptul că se doreşte efectuarea unor investiţii la acest imobil, s-a formulat prezenta cerere, petenta solicitând a fi desemnată în calitate de curator al minorilor în vederea reprezentării acestora la vânzarea imobilelor şi autorizarea instanţei de tutelă în vederea încheierii actului.

Întrucât în cauză nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 178 Cod civil pentru desemnarea unui curator şi nici ale art. 150 Cod civil, între părinţi şi copii neexistând conflicte de interese şi ţinând seama de vârsta copiilor, instanţa, în baza art. 84 Cod pr. Civilă, va recalifica prezenta cerere ca o solicitare de a se încuviința asistarea minorului S Dl S şi respectiv reprezentarea minorului S N J, la încheierea contractului autentic de vânzare cumpărare a imobilelor descrise şi respectiv autorizarea încheierii actului de către instanța de tutelă.

Analizând în condiţiile mai sus expuse cererea formulată, instanţa reţine că potrivit disp. art. 501, alin. 1 Cod civil, părinţii au dreptul şi îndatorirea de a administra bunurile copiilor minori, precum şi de a-i reprezenta sau de a le încuviinţa actele juridice civile, după împlinirea vârstei de 14 ani minorul exercitându-şi singur drepturile şi executându-şi singur obligaţiile, în condiţiile legii, însă numai cu încuviinţarea părinţilor şi, după caz, a instanţei de tutelă. De asemenea, potrivit disp. art. 502, alin. 1 Cod civil, drepturile şi îndatoririle părinţilor cu privire la bunurile copilului sunt aceleaşi cu cele ale tutorelui, dispoziţiile care reglementează tutela fiind aplicabile în mod corespunzător.

În aceste condiţii instanţa reţine că în speţă devin aplicabile şi prevederile art. 142 şi art. 795 Cod civil din interpretarea cărora reiese că părintele în calitatea de administrator al bunurilor copilului său este însărcinat cu efectuarea unor acte de conservare, respectiv acte utile pentru ca bunurile să poate fi folosite conform destinaţiei lor obişnuite, pentru orice alte acte ce depăşesc dreptul de administrare, fiind obligat a solicita autorizarea instanţei de tutelă, în conformitate cu disp. art. 144 alin. 2 Cod civil.

Potrivit disp. art. 145 Cod civil, instanța poate da autorizarea încheierii actului doar în condițiile în care acesta corespunde unor nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru minor.

În cauză, din analiza probelor administrate - ținând seama de faptul că minorii locuiesc în prezent, alături de părinţi în imobilul proprietatea bunicilor materni, unde  le sunt asigurate condiţii optime de locuit, că aceştia deţin un imobil în proprietate în … - instanța apreciază că vinderea suprafeţelor de teren deţinute de aceştia în proprietate, este în concordanță cu interesul superior al acestora și corespunde nevoii lor de a avea un venit suplimentar de pe urma căruia să le crească nivelul de trai şi pe viitor.

Față de aceste considerente, văzând că în prezent minorul N J, în vârstă de 13 ani, este lipsit de capacitate de exerciţiu, în timp ce minorul D S, în vârstă de 16 ani are capacitate de exerciţiu restrânsă, putând încheia singur acte de dispoziţie, cu încuviinţarea reprezentantului legal şi autorizarea instanţei de tutelă, constatând şi că între cei doi părinţi a intervenit un acord ca mama să fie cea ce va asista, respectiv reprezenta minorii în faţa notarului public în vederea întocmirii și semnării actului autentic de vânzare cumpărare, învoială de care instanţa va lua act, considerând-o totodată o modalitate legală de exercitare în comun a autorităţii părinteşti, în baza disp. art. 41, alin. 2, art. 43, alin. 2, art. 144, alin. 2, art. 145 rap. la disp art. 502 Cod civil, instanța va admite cererea formulată, potrivit dispozitivului.

În baza disp. art. 151 și urm. Cod civil, petenta are obligația de a depune la prezentul dosar, în termen de 15 zile de la data încheierii contractului/ contractelor de vânzare cumpărare a suprafeţelor de teren arătate, o copie certificată pentru conformitate cu originalul a acestuia/acestora.

Calea de atac a fost stabilită în conformitate cu disp. art. 336 Cod proc. civilă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

 Admite cererea formulată de petenta S C M, domiciliată în … .

Autorizează încheierea contractului de vânzare cumpărare cu privire la imobilul cu nr. topo …, înscris în CF nr. … - provenită din conversia colii CF nr. …, în natură reprezentând teren în intravilan în suprafaţă de 2238 mp, precum şi cu privire la cota de 2000/34308 părţi, din imobilul cu nr. topo …, înscris în CF nr. …, în natură reprezentând teren în intravilan, imobile aflate în coproprietatea minorilor S D S şi S N J.

Încuviințează ca petenta S C M, CNP … să-l asiste pe minorul S D S născut la data de … şi respectiv să-l reprezinte pe minorul S N Jnăscut la data de … la încheierea contractului autentic de vânzare cumpărare a imobilelor mai sus descrise, cu condiţia ca suma obţinută să fie folosită în interesul celor doi minori.

Obligă petenta să depună la prezentul dosar o copie a contractului de vânzare cumpărare autentificat, în termen de 15 zile de la data încheierii actului.

Executorie. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la pronunțare.

Pronunțată în ședința publică din data de ….

PREŞEDINTE, GREFIER,

Domenii speta