Succesiune

Sentinţă civilă 4424/2013 din 20.05.2013


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA ………..

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ Nr. ……….

Şedinţa publică de la ………..

Completul compus din:

PREŞEDINTE …….

Grefier …….

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamant ………….  şi pe pârât …….., având ca obiect succesiune.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică nu se prezintă nimeni.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează faptul că prin serviciul registratură s-a depus la dosar din partea reclamanţilor concluzii scrise şi dovada cheltuielilor de judecată  şi din partea pârâţilor ……….. concluzii scrise, după care:

 Se constată faptul că fondul cauzei a fost dezbătut în şedinţa publică din ……, când părţile au pus concluzii pe fond, concluzii ce au fost consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată , încheiere care face parte integrantă din prezenta hotărâre, când instanţa în vederea deliberării şi pentru a da posibilitatea părţilor să depună la dosar concluzii scrise,  a amânat pronunţarea la data de ……….2013, dată la care s-a amânat pronunţarea la data de ………, dată la care s-a pronunţat prezenta hotărâre.

INSTANŢA,

DELIBERÂND:

ISTORICUL CAUZEI

1. Prin cererea înregistrată la data de ………… reclamanţii .. şi ……… au solicitat instanţei, în contradictoriu cu pârâţii …… să constate că masa succesorală după defunctul ……. senior se compune din: suprafaţa de 4.000 mp teren extravilan înscris în CF ….. nr. top …. actualmente CF 5……cad. 5…… şi din teren şi casă înscrise în CF ….. nr. top ………. în suprafaţă de 719 mp; să dispună predarea succesiunii către  moştenitorii defunctului recunoscuţi prin sentinţa civilă …….; să dispună înscrierea lor în CF în calitate de proprietari cu titlu de moştenire asupra bunurilor astfel dobândite; să constate nulitatea absolută a actului de dezmembrare şi vânzare cumpărare autentificat sub nr. ……. între ………. pentru terenul înscris în CF ……..în suprafaţă de 719 mp, urmată de radierea acestora din CF; să constate nulitatea absolută a contractului de vânzare cumpărare 743/2008 privind suprafaţă de 4.000 mp teren extravilan încheiat între …………, urmată de radierea acestuia din CF; să dispună nulitatea absolută a contractului de vânzare cumpărare nr. …… încheiat între ………….., în calitate de vânzători şi ………… în calitate de cumpărător, urmată de radierea din CF. Cu cheltuieli de judecată.

În motivarea de fapt se arată că  prin sentinţa civilă …….. a Judecătoriei ………………s-a constatat calitatea de moştenitori a reclamanţilor după def. T……… T…….. sen. şi s-a dispus anularea parţială a certificatului de moştenitor ………………, dar, intenţionând să pună în executare hotărârea judecătorească, au constatat din CF că …… a dezmembrat şi înstrăinat o parte din imobilele. Preţul pentru care a fost vândut terenul de 4.000 mp este unul nesincer şi derizoriu, valoarea de piaţă fiind cu mult mai mare decât suma trecută în contract, faţă  de depoziţia martorei ………… audiată într-un dosar penal dintre părţi şi de alte tranzacţii ce s-au efectuat în acea perioadă. Un alt motiv de nulitate este acela dat de art. 6 din OG 12/1998 şi Legea 87/1994. Nu doresc ieşirea din indiviziune, ci doar constatarea masei şi a cotelor succesorale.

Nu invocă motive de drept.

În probaţiune depune înscrisuri.

Cererea a fost timbrară cu taxă judiciară de 1.632,24 lei (f. …………..şi timbru judiciar de 17,5 lei.

2. Pârâţii ….. au formulat întâmpinare la 27…….. prin care au solicitat respingerea acţiunii. Cu cheltuieli de judecată.

În motivarea de fapt arată că reclamanţii au renunţat la succesiune expres şi tacit. Antecesorii comuni au întocmit înscrisul intitulat „înţelegere” prin care bunurile au fost evaluate la suma de 30.000 lei, fiind împărţite în mod egal, 15.000 lei către părinţi şi ………, care şi-a asumat întreţinerea lor şi cealaltă jumătate către reclamanţi. Intenţia antecesorilor a fost ca ……… să primească casa părintească şi terenul aferent, iar ceilalţi moştenitori să fie despăgubiţi cu sumele de mai sus, chestiune ce s-a realizat la acel moment. Casa bătrânească este într-o stare deplorabilă, fiind reconstruită de pârâtul O…… G……… din propriile resurse. Prin sentinţa civilă nr. ……… s-a stabilit calitatea de moştenitori cu privire la imobilul ce face obiectul titlului de proprietate …….., în acest sens fiind anulat certificatul de moştenitor, nu şi cu privire la bunurile din certificatul de moştenitor, ce fac obiectul prezentei cauze. Nu există nicio cauză de nulitate absolută a actului de dezmembrare şi vânzare cumpărare ………. Reclamanţii dau dovadă de rea credinţă atunci când pretind dreptul de proprietate asupra construcţiilor, întrucât pe parcursul litigiilor dintre ei şi chiar în prezentul proces au arătat că nu au pretenţii asupra casei şi terenului aferent, fiind de acord să rămână pârâtei …… fără sultă. Pârâta figurează ca proprietar în registrul agricol şi achită anual taxele aferente.

În drept invocă art. 115 Cod proc. civ.

În probaţiune depune înscrisuri.

3. Pârâtul ….. a formulat întâmpinare la …..) prin care a respingerea cereii reclamanţilor în ce-l priveşte.

În motivarea de fapt arată că fiind constructor de meserie, în cursul anului …… s-a interesat de terenuri în zona localităţii …… A aflat că terenul în discuţie este de vânzare, sens în care s-a întâlnit cu pârâtul ………, care i-a prezentat un extras de CF în care figura ca proprietar împreună cu soţia sa, încheind în final contractul de vânzare cumpărare nr. …….. Este cumpărător de bună credinţă întrucât nu avea cum să cunoască situaţia de fapt la data achiziţionării, nefiind în relaţii de prietenie sau rudenie cu vreuna dintre părţi. A avut convingerea că achiziţionează de la un proprietar şi a depus toate diligenţele pentru a cunoaşte situaţia reală a bunului. Nu i se poate cere cumpărătorului să verifice valabilitatea titlului, astfel de operaţiuni revenind instanţei de judecată.  Înscrisurile în cartea funciară au forţă probantă absolută  conform căruia cel care şi-a înscris în cartea funciară un drept real dobândit cu bună credinţă este apărat de orice evicţiune având o prezumţie absolută de proprietate.

În drept invocă art. 30 şi 31 din Legea 7/1996.

4. Reclamanta …. a decedat în cursul procesului, la 12.03.2011, lăsând ca moştenitori pe copiii săi, …….

În cauză au fost administrate proba cu înscrisuri, interogatoriul reclamanţilor (f. 80-89 vol.1) şi proba testimonială (f….

La dosarul cauzei au fost ataşate dosarele .. şi …… ale judecătoriei ………….

ANALIZA INSTANŢEI

1. Situaţia de fapt reţinută de instanţă

…..T.T. sen., decedat la ………, a avut şase copii: …. Maria, ………………

T. Gh. sen a decedat la 04.02.2002, moştenitorii lui fiind reclamanţii ………….

B.Iu……. a decedat la 08.01.1990, lăsând ca moştenitori pe descendenţii de grad 1 ……

C…… M…….. a decedat la ……… moştenitoarea sa fiind reclamanta ………..

T…..Te…… a decedat la 27.09.1999, lăsându-i ca moştenitori pe soţia supravieţuitoare …….. şi pe descendenţii de grad 1 …..

Prin certificatul de moştenitor nr. ……. de Notariatul de stat Oradea s-a constatat calitatea de moştenitoare după def. T….. Gh. sen a pârâtei …… în masa succesorală intrând imobilul din …. din CF …. nr. top ….. reprezentând casă de locuit şi teren de 1.430 mp.  S-a constatat că ceilalţi moştenitori au renunţat la moştenire.

Prin sentinţa civilă ….. pronunţată de Judecătoria Oradea în dosar nr. ……….. irevocabilă prin decizia Tribunalului Bihor nr. …. certificatul de moştenitor ….. a fost anulat parţial, în ce priveşte calitatea de unică moştenitoarea pârâtei ….., constatându-se că sunt moştenitori, după def. ……., fiecare în cotă de 1/4 . De asemenea, s-a dispus modificarea titlului de proprietate … eliberat de Comisia Locală de aplicare a legii 18/1991 S…….în sensul înscrierii alături de pârâta …… şi a celorlalţi moştenitori, respectiv ………..Pentru a hotărî astfel, Judecătoria Oradea a reţinut în considerente că cei patru moştenitori au acceptat succesiune a defunctului ………. asupra întregii suprafeţe de 1,5 ha  teren cu care defunctul s-a înscris în CAP în anul 1991, prin cererile de reconstituire formulate.

Prin titlului de proprietate 8410/2008 s-a reconstituit dreptul de proprietate în baza legii 18/1991 asupra terenului extravilan de 4.000 mp nr. top …………

Prin sentinţa civilă nr. … pronunţată de Judecătoria Oradea în dosar nr. …… irevocabilă prin decizia Tribunalului Bihor ……., s-a respins acţiunea formulată de ………. în contradictoriu cu descendenţii lui …..şi Comisia de aplicare a legilor fondului funciar, obiect constatarea dreptului de moştenitor în cotă de 1/5 la masa succesorală după …….. sen., reţinându-se în considerente că antecesorul său a renunţat la moştenire chiar prin certificatul de moştenitor 48/1995.

În CF 2…. este înscris terenul de 1.439 mp nr. top ……. sub B3 fiind notat dreptul de proprietate a def. T…. T….. sen.  Conform înscrierii de sub B5 din CF ….., prin actul de dezmembrare şi vânzare-cumpărare nr. ………, nr. top …….. se dezmembrează în două loturi: nr. top ….. – 719 mp  şi …….. – 720 mp, primul rămânând în favoarea vechiului proprietar, iar al doilea fiind cumpărat de T….. T… jr. şi E.).

Prin actul de dezmembrare şi contractul de vânzare cumpărare autentificat de BNP …… sub nr. …….., pârâta O….. …… în calitate de proprietar tabular al terenului de 719 mp nr. top ….. formează două loturi – nr. top …. în suprafaţă de 360 mp reprezentând teren intravilan şi casă şi nr. top . în suprafaţă de 359 mp, reprezentând teren intravilan, acest ultim lot fiind vândut fiului său, ….., pentru preţul de 3.000.000 ROL (f.11 vol. 1).

După ce au dobândit dreptul de proprietate de la pârâta …, soţii …… vând pârâtului ……... terenul extravilan de 4.000 mp nr. cad. 2651 din CF ….(adus din parcela 657/19 CF ………………) pentru preţul de 5.000 lei, prin contractul de vânzare cumpărare autentificat sub nr. ….  de BNP …..

În urma divorţului soţilor …, aceştia au convenit prin tranzacţia din ….. ca terenul de 359 mp nr. top ….. să treacă în lotul pârâtului ….. în urma partajului voluntar, fără sultă (……….

2. Soluţia instanţei

a. Moştenitorii după def. T. T……… sen.

Prin sentinţa civilă nr. …… pronunţată de Judecătoria Oradea s-a stabilit cu autoritate de lucru judecat că au calitate de moştenitori acceptanţi după def. ……. sen. descendenţii de grad. 1 …… senior, ……. şi …., în cote de ¼ fiecare. De asemenea, prin sentinţa civilă nr. ……. pronunţată de Judecătoria Oradea s-a stabilit cu autorizate de lucru judecat că descendentul de grad. 1 T….. T.nu a acceptat moştenirea după tatăl său.

Despre moştenitorii lui B…. I.……., din certificatul de moştenitor nr. .. instanţa reţine că aceştia au renunţat în mod expres la succesiunea după def. T…..Te……… sen. Totodată, ei nu se află printre semnatarii cererii de reconstituire a dreptului de proprietate, astfel cum reiese cu putere de lucru judecat din considerentele sentinţei civile nr. …….. a Judecătoriei Oradea.

Ca atare, va fi admis acest capăt din cererea precizată.

b. Masa succesorală după def. T….. T………. sen.

S-a stabilit deja prin sentinţa civilă nr. ……… că în masa succesorală a def. T….. T……….r sen. intră terenul extravilan de 4.000 mp nr. top …….. actualmente nr. cadastral …….. înscris în CF ………………………..

Problema litigioasă o constituie terenul de 719 mp cu casă de locuit, nr. top ……….. înscrise în CF ……….

Martora ……….. a declarat că în timpul vieţii defunctul ……. şi-a înzestrat copiii cu terenuri, casa bătrânească şi terenul aferent revenind pârâtei ……, care a rămas lângă el şi l-a îngriji (f……

Împărţeala de ascendent în baza căreia terenul şi casa nr. top  …… ar fi proprietatea exclusivă a pârâtei ……… nu poate fi reţinută de instanţă pe baza probei testimoniale, întrucât art. 795 alin. 1 Cod civil de la 1864 prevede ca partajul părinţilor să se facă prin donaţie sau prin testament cu condiţiile şi regulile prescrise pentru aceste acte juridice. Nici înscrisul sub semnătură privată denumit „înţelegere” nu poate fi interpretat ca un testament olograf întrucât nu poartă semnătura defunctului ……. sen. şi nu s-a dovedit că a fost scris de acesta (………..

Cererile de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor cooperativizate sunt interpretate ca o acceptare tacită a succesiunii. Actul juridic al opţiunii succesorale este irevocabil şi indivizibil, în sensul că acceptarea moştenirii nu se poate retracta şi se face în mod unitar, cu privire la toate bunurile din masa succesorală, după principiul „totul sau nimic”. Moştenitorii ……... sen., ………, exprimându-şi opţiunea în anul 1991, nu şi-o pot schimba ulterior, în anul 1995, renunţând la terenul de 719 mp.

Faţă de argumentele de mai sus, va fi admis capătul din cererea precizată privind includerea în masa succesorală a terenului extravilan de 4.000 mp nr. cadastral 2…… înscris în CF …….şi a terenului intravilan cu casă de 719 mp nr. top ……….. înscrise în CF ……………….

În temeiul art. 20 din legea 7/1996, se va dispune înscrierea în CF a dreptului de proprietate al moştenitorilor, în indiviziune, cu cotele arătate.

c. Nulitatea absolută a actelor juridice încheiate de pârâta …………… cu privire la imobilele din masa succesorală şi a actelor subsecvente

Nulitatea prevăzută de art. 6 din OG 12/1998 se referă la situaţie când părţile prevăd în contract un preţ mai mic decât cel predat pentru a nu achita taxele notariale la valoarea reală, aspect care nu a fost dovedit în speţă.

Actul de dezmembrare şi contractul de vânzare cumpărare autentificat de BNP ……… contractul de vânzare cumpărare autentificat sub nr. ……. de BNP ……. şi contractul de vânzare cumpărare autentificat sub nr. ……  de BNP ……. sunt acte de dispoziţie făcute de un coproprietar fără acceptul celorlalţi, care, sub imperiul Codului civil de la 1864, sunt afectate de condiţia rezolutorie ca bunurile să nu cadă în lotul coproprietarului vânzător. Pentru se putea da o soluţie, este necesar ca părţile să efectueze partajul, capăt de cerere cu care instanţa nu a fost învestită, soarta actelor juridice de mai sus depinzând de modalitatea de partajare. Aşadar, este irelevant a se analiza scopul urmărit de pârâta ………. la data înstrăinării imobilelor (pe care reclamanţii îl deduc din preţul nesincer şi neserios), atât timp cât aceste acte juridice nu sunt în măsură să prejudicieze în vreun fel comoştenitorii.

Ca atare, capetele de cerere privind constatarea nulităţii absolute a actelor juridice de mai sus şi radierea acestora din CF vor fi respinse ac neîntemeiate.

3. Cheltuieli de judecată

Acţiunea a fost admisă în parte, astfel că reclamanţii sunt îndreptăţiţi la  a primi taxa de timbru aferentă capătului din cerere privind constatarea masei succesorale, de 897,68 lei. Cum pârâţii …… au căzut în pretenţii, în temeiul art. 276 Cod proc. civ., aceştia vor fi obligaţi să achite în solidar suma de 897,68 lei. În temeiul aceluiaşi text legal , celelalte cheltuieli de judecată ale reclamanţilor şi pârâţilor ……. vor fi compensate.

Acţiune a fost respinsă în ce priveşte capătul de cerere în contradictoriu cu pârâtul ….., astfel că acesta este îndreptăţit la cheltuieli de judecată, în temeiul art. 274 Cod proc. civ, reclamanţii urmând a fi obligaţi în solidar a-i achita onorariul de avocat de 1.000 lei, conform chitanţei nr. …..

Calea de atac este recursul, dat fiind valoarea imobilelor mai mică de 100.000 lei, în temeiul art. 282 ind. 1 Cod proc. Civ (…….

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

Admite în parte cererea de chemare în judecată precizată formulată de reclamanţii ……….în contradictoriu cu pârâţii ………..

Constată că în masa succesorală după defunctul ………… intră terenul extravilan în suprafaţă de 4.000 mp cu nr. top 2…… înscris în CF ……. şi terenul intravilan în suprafaţă de 719 mp cu casă de locuit, nr. top ………. înscrise în CF …..

Constată calitatea de moştenitori după defunctul ……. senior a descendenţilor de grad 1 ….. senior, ……., ………., în cote de ¼ fiecare.

Dispune înscrierea dreptului de proprietate în indiviziune în CF.

Respinge ca neîntemeiate celelalte capete de cerere.

Obligă reclamanţii, în solidar, să achite pârâtului …… cheltuieli de judecată de 1.000 lei.

Obligă pârâţii ………, în solidar, să achite reclamanţilor cheltuieli de judecată de 897,68 lei.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

 Pronunţată în şedinţă publică, azi, .

PREŞEDINTE GREFIER

.

Domenii speta