Aprobare raport cauzal

Sentinţă civilă 85 din 18.01.2012


Cod Operator 2443

Dosar nr. …..

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA A II-A CIVILĂ

Sentinţa Nr. 85/2012

Şedinţa publică de la 18 Ianuarie 2012

Completul compus din:

Judecător sindic  -  .

Grefier .

  Pe rol fiind  examinarea raportului cauzal nr. 754 din 17 nov. 2011 cu propunerea de trecere la procedura simplificată a falimentului întocmit  de  administratorul judiciar ……. pentru debitoarea SC  …… SRL , creditori ……

La  apelul nominal făcut în şedinţă publică  s-au prezentat practician in insolvenţă DI din partea lichidatorului judiciar pentru debitoare  si consilier jr. LI pentru …. , lipsă restul părţilor .

Procedura completă.

S-a  făcut referatul oral al  cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează faptul că la dosarul cauzei lichidatorul judiciar a depus  procesul verbal al adunării creditorilor din 13 ian. 2012  , după care dosarul fiind în stare de judecată , se acordă cuvântul .

Practician in insolvenţă DI  solicită aprobarea raportului cauzal cu propunerea de trecere la procedura simplificată a falimentului fiind îndeplinite disp.  art.  59 din L. 85/2006 , respectiv a fost aprobat de adunarea creditorilor din 13 ian. 2012 .

Consilier jr. LI  este de acord cu aprobarea raportului cauzal şi trecerea debitoarei la procedura simplificată a falimentului  .

JUDECĂTORUL SINDIC 

Prin  sentinţa 806 din 12 oct. 2011  judecătorul sindic a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei  faţă de debitoarea SC ….. SRL la cererea creditoarei …. SA Bucureşti , fiind numit administrator judiciar CAPI ……, care în această calitate a procedat la  publicarea deschiderii in BPI şi la notificarea ei debitorului si creditorilor .

De asemenea a întocmit tabelele de creanţă preliminar si definitiv .

Urmare notificării  , administratorul social AA a  depus documentele şi actele contabile aferente ultimilor 3 ani de activitate , pe baza cărora  administratorul judiciar a întocmit raportul cauzal  nr…..din 17 nov. 2011 , din analiza căruia judecătorul sindic reţine următoarele :

Societatea debitoare a fost înfiinţată în anul 1992 având ca obiect principal de activitate baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor şi administrator social pe AA.

Din analiza  informaţiilor financiare înregistrate de debitoare pe ultimii trei ani , se constată că cifra de afaceri a scăzut de pe este 10 ori in anul 2010 faţă de 2008 , iar începând cu anul 2010 debitoarea şi-a suspendat activitatea , in anul 2011 cifra de afaceri fiind zero.

In primii doi ani debitoarea a înregistrat  profit iar in anul 2010 pierdere , capitalurile proprii sunt  pozitive, activele circulante au scăzut , datoriile pe termen scurt au crescut, fapt ce arată că activitatea desfăşurată in ultima perioadă a fost nerentabilă.

Datoriile pe termen scurt sunt compuse din datorii la bugetul statului , datorii la furnizori şi creditori diverşi.

La sfârşitul anului 2010 activele circulante erau de 44.454 lei dar pe parcursul anului 2010 debitoarea a desfăşurat activitate comercială doar până in luna mai 2010 , după care nu a mai efectuat operaţiuni economice fiind înregistrate mai multe procese verbale de degradare şi distrugere marfă perisabilă pentru mărfuri alimentare aflate în stoc , mărfuri ce au fost scăzute din contabilitatea în perioada august – dec. 2010 şi înregistrate in contabilitate in luna ian. 2011.

Cu privire la disponibilul aflat în casierie  acesta a fost restituit către AA pentru  sumele avansate anterior.

Nu au fost identificate acte frauduloase pe parcursul activităţii în dauna creditorilor.

In prezent in patrimoniul debitoarei figurează un singur mijloc fix , respectiv o casă electronică de marcat fiscală cu o valoare contabilă de 817 lei , bun ce nu poate fi valorificat în cadrul procedurii întrucât memoria fiscală trebuie predată la ….. Gorj .

Din adresa ……  a rezultat că debitoarea nu figurează în evidenţele fiscale cu bunuri mobile sau imobile .

Pe perioada analizată, debitoarea a avut deschise conturi bancare la …… şi …… , debitoarea contractând două credite care nu au fost achitate la termenele de scadenţă generând dobânzi suplimentare si penalizări.

Se concluzionează cu privire la cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia insolvenţei că acestea îşi au izvorul în principal în relaţiile comerciale cu partenerii interni: insuficienţa fondurilor pentru susţinerea activităţii , încetarea activităţii ca urmare a lipsei capitalului de lucru sau a altor bunuri ce ar fi putut fi valorificate ,neachitarea la termenele de scadenţă a creditelor bancare şi a obligaţiilor bugetare , accentuarea mediului concurenţial ,situaţia economico –financiară naţională şi internaţională.

Deci principala cauză  a apariţiei stării de insolvenţă o reprezintă imposibilitatea acoperirii obligaţiilor de plată scăzute,în special creanţele bancare şi cea deţinută de …… din  veniturile obţinute.

In ce priveşte premisele angajării răspunderii membrilor organelor de conducere prev. de art. 138 din L. 85/2006,  exprimarea unei opinii este prematură.

Faţă  de cele arătate  , judecătorul sindic având în vedere că raportul cauzal  cu propunerea de trecere la procedura simplificată a falimentului debitoarei a fost aprobat in cadrul adunării creditorilor din 13 ian. 2012, urmează  a-l  admite  in baza art. 59 din L. 85/2006 şi a dispune totodată  trecerea debitoarei la procedura simplificată a falimentului în baza art. 21 al.1 lit. a şi art. 54 al.1 rap.la art. 107 al.1lit. D şi art.1 al.2 lit.d din L. 85/2006 .

PENTRU ACESTE MOTIVE

 ÎN NUMELE LEGII

 HOTĂRĂŞTE

Aprobă raportul amănunţit nr. 754 din 17 nov.2011 întocmit de administratorul judiciar CAPI …. pentru debitoarea SC…. SRL.

În temeiul  art. 21 alin.1 lit.a şi art. 54 alin.1 raportat la art.107 alin.1 litera D şi art. 1 alin.2 lit. d din Legea privind procedura insolvenţei , dispune trecerea la procedura simplificată  de faliment faţă de debitoarea SC ….. SRL, cu sediul în  ……

Confirmă în calitate  de lichidator judiciar pe CAPI ….. Tg.Jiu cu un onorariu lunar de 350 lei, lichidatorul urmând să îndeplinească atribuţiile prevăzute de legea 25 din lege ;

Dispune notificarea deschiderii procedurii simplificate de faliment  debitorului ,creditorilor şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Gorj pentru efectuarea menţiunii , precum şi publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.

In baza art. 47 alin.4 din lege, dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al administratorului social .

In baza art. 48 din Legea 85/2006 dispune ca toate băncile la care debitorul are disponibil în conturi să nu efectueze operaţiuni de plată fără un ordin al lichidatorului .

Fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor , întocmirea , afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor la 29 febr. 2012.

Fixează termenul limită pentru depunerea contestaţiilor la tabelul suplimentar la 14.03.2012.

Fixează termenul pentru soluţionarea contestaţiilor la tabel la 28.03.2012 au pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor .

Termen de fond 14 martie 2012.

Definitivă.Cu recurs în 7 zile de la comunicare .

Pronunţată în şedinţa publică de la 18.01.2012 la Tribunalul Gorj .