Contestaţie la executare

Sentinţă civilă - din 17.04.2013


Ordonanţa de plată, devenită irevocabilă ca urmare a neintroducerii sau respingerii cererii în anulare, constituie titlu executoriu iar în cadrul contestaţiei la executare nu se mai nu se pot invoca decât aspecte legate de procedura de executare

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe sub nr…., din data de … , contestatoarele : P.F.A „G.  C. R.” şi G.  C. R., a solicitat în contradictoriu cu  intimata S.C „P.” S.R.L, ca  prin  hotărârea  ce  se  va  pronunţa să  se  dispună admiterea contestaţiei  şi anularea formelor de executare din Dosarul execuţional nr. …al B.E.J. B. şi  obligarea intimatei la plata cheltuielilor  de judecată, conform prevederilor  art. 274 Cod Procedură Civilă  .

În motivarea cererii,  scutită  de  plata  taxei  judiciare  de  timbru, prin încheierea din 23.10.2013,contestatoarea a  arătat că la data de  ….a fost căutată de către  executorul judecătoresc . Cu această ocazie, i-a fost adusă la cunoştinţă împrejurarea că există un dosar execuţional şi că datorează intimatei–creditoare o sumă de bani, în temeiul unei ordonanţe de plată şi că urmărirea silită pornită  împotriva contestatoarei  se face pentru o sumă totală de 14.683 lei cu titlu de  pretenţii şi cheltuieli de judecată.

Cu această ocazie s-a încheiat un proces-verbal anexat în copie prezentei contestaţii şi că acesta este  singurul act care le-a fost comunicat.

Potrivit prevederilor art.399 Cod procedură civilă, împotriva executării silite, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare . În temeiul art. 387 Cod procedură civilă executarea silită începe  numai după ce se va comunica debitorului o somaţie. În speţă, s-a precizat că  nu  i-a fost comunicată  nici o somaţie de executare. Mai mult, potrivit art. 387 alineat 1 Cod procedură civilă somaţia trebuie să îndeplinească anumite cerinţe  de formă  obligatorii, practica  judiciară  statuând  că este nulă  executarea silită pornită în baza unei somaţii care nu respectă cerinţele impuse de art.387 alineat 1 pct.1-6. Obligaţia executorului judecătoresc era şi de a-i comunica  titlul executoriu aşa cu prevede art. 387 alineat 1 pct. 4 Cod procedură civilă, însă nici în data de 11.09.2013, când a fost încheiat procesul – verbal,  nu i s-a comunicat un exemplar după titlul executoriu .

În ceea ce priveşte titlul executoriu pus în executare, contestatoarea  a precizat că deşi au existat unele raporturi juridice între creditoare şi ea ,aceasta nu are o creanţă în sumă de 11.457 lei pentru  că nu a prestat serviciul facturat prin factura fiscală nr. … fără dată emisă în baza unui CMR încheiat pro formă cu date  contradictorii şi false. Astfel, a solicitat  să se constate că pe  CMR-ul  invocat  de creditor  este precizată data de expediţie  …, în condiţiile în care beneficiarul confirmă primirea mărfii la …., deci  anterior expediţiei. Totodată, nu este menţionată  corect ruta de efectuare a transportului în cauză .

În fapt, datorită relaţiilor de rudenie dintre contestatoare şi administratorul  intimatei, contestatoarea a fost de acord ca partea intimată să-i transporte marfa de la A.P.. În virtutea  acestor relaţii, contestatoarea a fost de acord  ca factura  să fie emisă  pe o sumă mai mare. A precizat că marfa transportată o avea depozitată la A., unde fusese adusă,pe rând cu mai multe camioane din Slovenia,deoarece autotrenul părţii contestatoare a suferit un accident, dar nu din  vina acesteia. Datorită relaţiilor de rudenie, partea contestatoare a fost de acord ca şi CMR şi pe toate actele să fie trecută întreaga rută, iar acum  a constata, că  acesta îi solicită să-l plătească pentru un serviciu pe care nu l-a prestat.

Acţiunea a fost motivată în drept pe prevederile art. 371 şi urm. Cod procedură civilă.

În  probaţiune  a  solicitat probele  cu  înscrisuri,  interogatoriu  şi cu  martori,  proba cu înscrisuri fiind  încuviinţată  de  instanţă.

A  fost  depus  la  dosar  proces-verbal  .

 Intimata a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii.

În motivarea întâmpinării aceasta arată că petentele nu şi-au îndeplinit de bună voie obligaţia, motiv pentru care a apelat la procedura executării silite care face obiectul Dosarul execuţional nr. … al B.E.J. B. .Executarea silită este temeinică şi legală ,în sensul că executorul judecătoresc a îndeplinit toate formalităţile legale ce au stat la baza executării silite , dar debitoarea a dat dovadă de rea credinţă. Reaua credinţă a acesteia rezultă şi din afirmaţia că nu i s-a comunicat titlul executoriu – sentinţă judecătorească. Faţă de împrejurarea că titlul executoriu este o sentinţă judecătorească este imposibil de judecat fondul cauzei.

La dosar a fost depus dosarul execuţional .

Din actele şi lucrările dosarului instanţa a constatat următoarele:

Prin Ordonanţa nr. …. ,pronunţată de Judecătoria Arad ,în Dosarul nr. … , intimata PFA „G. C. R.” a fost obligată să plătească către contestatoarea  S.C. P.S.R.L., suma de 11457 lei reprezentând preţ  neachitat ,conform facturii şi suma de 1044 lei cu titlu de  cheltuieli de judecată. Împotriva acestei hotărâri aceasta formulat  cerere în anulare .

Judecătoria Arad, prin Sentinţa civilă  nr…. , a respins această acţiune, astfel că  ordonanţa menţionată  a  rămas irevocabilă.

Intimata a formulat cerere de executare silită  la BEJ B.,la data de ….. , formându-se  Dosarul de  executare nr. …. , prin care a solicitat  punerea în  executare silită a titlului executoriu menţionat, respectiv  Ordonanţa nr. …..pronunţată de Judecătoria Arad .Prin cerere s-a solicitat şi  instituirea popririi asupra conturilor debitoarei şi  aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale acesteia.

B.E.J. B. a solicitat încuviinţarea executării silite (.

Prin  Încheierea nr.  Judecătoria Gurahonţ a  admis cererea de încuviinţare a executării silite .

La data de ………executorul judecătoresc a întocmit procesul verbal  prin care a stabilit cheltuieli de executare în cuantum de 2182 lei .

La  aceeaşi dată , BEJ  B a emis o somaţie în baza art. 387 şi urm. Cod procedură civilă (f.49)  comunicată debitoarei contestatoare  împreună cu procesul verbal de cheltuieli de executare şi titlul executoriu , la data de  ….. – comunicare semnată de către aceasta prin care i s-a pus în vedere să plătească  în termen de o zi suma de 14683 lei reprezentând creanţa, cheltuieli de judecată şi de executare.

S-a procedat la poprirea conturilor debitoarei contestatoarei, fapt ce reiese din înscrisurile şi s-a notat urmărirea în CF .  Adresele de înfiinţare a popririi , procesul verbal de cheltuieli de executare şi titlul executoriu au fost comunicare contestatoarei la data de …….şi….. , potrivit înscrisurilor….

La data de ….  executorul judecătoresc împreună cu creditoarea s-au deplasat la sediul debitoarei  în vederea executării silite ,dar aceasta a arătat că …..nu mai are activitate .

Cu privire la necomunicarea  somaţiei  invocată în acţiune, instanţa  va respinge susţinerea  petentei  faţă de cele arătate anterior. De asemenea, instanţa mai constată că somaţia îndeplineşte condiţiile arătate în art. 387 al.1 pct-1-6  din vechiul Cod de procedură civilă .

Relativ la susţinerea petentei că  nu i s-a comunicat titlul executoriu, după cum am arătat anterior, acesta i-a comunicat, potrivit . 387 al.1 pct-1-6  din vechiul Cod de procedură civilă . Ca urmare, instanţa va respinge şi acest motiv menţionat de contestatoare în acţiune.

De altfel,  în speţă titlul executoriu este ordonanţa de plată  arătată şi împotriva acesteia petenta  a formulat cerere în anulare care a fost respinsă .

Contestatoarea a mai învederat în acţiune  mai multe motive care privesc temeinicia  ordonanţei de plată.

Potrivit art. 14 din OUG 119/2007 „(1) Ordonanţa de plată, devenită irevocabilă ca urmare a neintroducerii sau respingerii cererii în anulare, constituie titlu executoriu.

(2) Împotriva executării silite a ordonanţei de plată debitorul poate face contestaţie la executare, potrivit dreptului comun. În cadrul contestaţiei nu se pot invoca decât aspecte legate de procedura de executare.”

Având în vedere cele arătate anterior, instanţa va respinge aceste motive de fapt privind existenţa debitului.

Instanţa constată că executarea silită în Dosarul de executare nr. … al BEJ B, a debitoarei contestatoare  s-a efectuat cu respectarea dispoziţiilor art. 387- art. 391, 452-459 şi urm. din vechiul Cod procedură civilă .

Pentru aceste motive, în baza, prev. de art. 3711- 391,399-402 452-459 şi urm. din vechiul Cod procedură civilă instanţa a respins contestaţia la executare ca neîntemeiată.

Faţă de modul de soluţionare a acţiunii, în baza art. 274 din vechiul Cod de procedură civilă instanţa nu a acordat cheltuieli de judecată.

Instanţa a constatat că prin Încheierea din…. contestatoarele au fost scutite de la plata taxei judiciare de timbru de 839,15 lei.

În baza art. 19 din OUG 51/2008 cheltuielile procesuale avansate de către stat vor rămâne în sarcina acestuia.