Cerere privind instituirea curatelei. Discernamânt diminuat al persoanei reprezentate. Imposibilitatea de a-si exprima consimtamântul în fata instantei

Hotărâre 17940 din 04.09.2014


Prin cererea înregistrata sub nr. 19374/212/2014 pe rolul Judecatoriei Constanta, petenta G.B. a solicitat instituirea curatelei pentru N.N., întrucât, începând cu anul 2008, ulterior unei proceduri chirurgicale, starea acesteia de sanatate si în special cea psihica s-a deteriorat progresiv.

Mai arata petenta ca tot în anul 2008 pârâta a fost luata în evidentele persoanelor suferinde de afectiuni de natura psihiatrica, pentru ca, urmare a investigatiilor la care a fost supusa, sa fie diagnosticata ca suferinda de dementa si boala Alzheimer. Totodata, a aratat ca solicita numirea unui curator, întrucât, datorita starii de sanatate, aceasta nu poate încasa, împreuna cu fratii sai, suma de 10900 lei cu titlu de despagubiri, suma ce s-a stabilit în favoarea sa în temeiul deciziei Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor nr. 15680/FF/26.05.2011.

Cererea a fost întemeiata în drept pe dispozitiile art. 178 lit. b C. civ., fiind însotita de acte de stare civila si înscrisuri medicale.

Analizând cererea partii prin prisma dispozitiilor legale incidente în cauza, instanta retine ca legea reglementeaza clar cazurile în care poate fi numit un curator si niciuna dintre aceste situatii nu se regaseste în cazul de fata.

Astfel, dispozitiile art.178 C.civ. prevad „ În afara de cazurile prevazute de lege, instanta de tutela poate institui curatela:

a) daca, din cauza batrânetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal, sa îsi administreze bunurile sau sa îsi apere interesele în conditii corespunzatoare si, din motive temeinice, nu îsi poate numi un reprezentant sau un administrator;

b) daca, din cauza bolii sau din alte motive, o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, sa ia masurile necesare în cazuri a caror rezolvare nu sufera amânare;

c) daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme îndelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar sau un administrator general;

d) daca o persoana a disparut fara a exista informatii despre ea si nu a lasat un mandatar sau un administrator general.”.

Sub un prim aspect, instanta constata ca, potrivit art. 182 alin.2 C. civ., curatela nu se poate institui decât cu consimtamântul celui reprezentat în afara de cazurile în care consimtamântul nu poate fi dat. În cauza, desi reclamanta a fost citata cu mentiunea de a face dovada exprimarii de catre persoana pentru care cere instituirea curatelei a consimtamântului cu privire la aceasta masura de ocrotire, nu s-a conformat acestei dispozitii.

Pe de alta parte, persoana pentru care se solicita numirea curatorului nu se încadreaza în categoria persoanelor capabile, de vreme ce chiar în cuprinsul cererii se arata ca aceasta are discernamântul afectat. Pentru persoanele care au capacitatea psihica afectata din cauza alienatiei sau debilitatii mintale, institutia aplicabila este punerea sub interdictie, nu curatela. Prin urmare, procedura care trebuie urmata în cauza de fata este cea a punerii sub interdictie, care este o procedura contencioasa, spre deosebire de cererea pentru numirea unui curator, care se solutioneaza în procedura necontencioasa.

Aplicând dispozitiile art.531 C. proc. civ. „Daca cererea, prin însusi cuprinsul ei ori prin obiectiile ridicate de persoanele citate sau care intervin, prezinta caracter contencios, instanta o va respinge”, instanta urmeaza a respinge cererea ca neîntemeiata.