Contestatie la executare

Sentinţă civilă 43 din 06.08.2014


Prin  cererea înregistrata, contestatorul MCI in contradictoriu cu intimatul MUNICIPIUL CAMPIA TURZII, SERVICIUL VENITURI a formulat contestatie la executare solicitand anularea titlului executoriu nr. X din data de 26.07.2013 si a somatiei nr. X din data de 26.07.2013, precum si anularea executarii silite pornite in dosarul executional emis de intimat, avand in vedere ca masurile de executare silite au fost incepute in temeiul unui proces-verbal de constatare a contraventiei care nu a devenit titlu executoriu in conditiile legii, iar in subsidiar a solicitat suspendarea masurilor de executare instituite pana la solutionarea prezentei cauze.

In motivarea cererii formulate, contestatorul a aratat ca la data de 30.07.2013 a primit de la Primăria Câmpia- Turzii, Serviciul venituri, o somaţie de plată şi titlul executoriu pentru suma de 300 lei reprezentând amenda - debit conform procesului-verbal; nu a  avut cunoştinţă de existenţa unui proces verbal şi a unei amenzi deoarece nu a semnat şi nu a primit prin poştă sau prin alte mijloace procesul verbal cu nr. 1481923, nu a avut cunoştinţă să i se fi întocmit un proces-verbal pentru amenda iar acesta nu s-a comunicat la adresa sa de domiciliu .

Contestatorul a solicitat judecarea cauzei şi în lipsa sa de la dezbateri.

In probatiune s-au anexat :  copii somaţie , titlu executoriu.

Intimata a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea contestaţiei la executare formulată cu consecinţa menţinerii actelor de executare silită, ca temeinice şi legale.

Intimata a aratat ca procedura de executare silita a fost demarata in urma neachitarii procesului-verbal in termenul legal, devenind astfel titlu executoriu ; in ceea ce priveste sustinerea contestatorului ca nu are cunoştinţă de existenţa procesului-verbal se arata ca potrivit menţiunilor făcute de organul constatator, procesul-verbal de contravenţie a fost afişat la domiciliul contravenientului în data de 4.05.2013, conform prevederilor art. 27 din OG 2/2001, astfel încât contestatorul a avut posibilitatea de a lua la cunoştinţă de existenţa procesului verbal şi de a-l contesta în termenul legal prevăzut de OG 2/2001.

În drept s-au invocate prevederile art. 205 C.pr.civ, art. 27 OG 2/2001 şi art. 141 alin 7 şi 8 O.G. 92/2003 .

În baza art. 411 alin 1 pct 2 C.pr.civ s-a solicitat judecarea cauzei şi în lipsa reprezentantului legal al intimatei.

Verificand actele si lucrarile dosarului instanta retine in fapt urmatoarele :

Executarea silita in dosar executional nr. X din 26.07.2013 a fost dispusa prin emiterea titlului executoriu in baza procesului-verbal de contravenţie seria PA nr. 1481928 din data de 2.05.2013 transmis pentru executare Serviciului Venituri al Primariei Municipiului Campia-Turzii , pentru suma de 300 lei reprezentand amenda.

Potrivit prevederilor art 37 din OG 2/2001 procesul-verbal neatacat în termenul legal prevazut la art 31 precum si hotararea judecatoreasca irevocabila prin care s-a solutionat plangerea consituie titlu executoriu , fara vreo alta formalitate .

În conformitate cu prev art 172 alin 1 din OG 92/2003 persoanele interesate pot face contestaţie împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor prezentului cod de către organele de executare, precum şi în cazul în care aceste organe refuză să îndeplinească un act de executare în condiţiile legii ; potrivit prevederilor alin 3 contestatia poate fi formulata si împotriva titlului executoriu în temeiul caruia a fost pornita executarea , în cazul în care acest titlu este o hotarare data de o instanta judecatoreasca sau un alt organ jurisdictional si daca pentru contestarea lui nu exista o alta procedura prevazuta de lege .

Contestatorul invoca în prezenta cauza aspecte legate de modul de comunicare a procesului-verbal despre a carui încheiere nu a avut cunostinta, aspecte care nu pot fi invocate în faza de executare silita avand în vedere ca pentru orice aspecte legate de modul de încheiere a unui proces-verbal de contraventie legea stabileste calea speciala a contestatiei ( plangere contraventionala ) întemeiata pe prevederile art 31 din OG 2/2001 .

Întrucat în cauza nu s-a facut dovada de catre contestator a înregistrarii unei plangeri contraventionale iar dovada ca procesul-verbal le-a fost comunicat acestuia, s-a depus la dosar, instanta apreciaza ca nefondate sustinerile contestatorului urmand ca în temeiul considerentelor de fapt si de drept expuse sa se respinga ca neîntemeiata contestatia la executare formulata.

În ceea ce priveste solicitarea de suspendare a executarii formulata de contestator se retine ca potrivit prevederilor art 718 alin 1 NCPC , pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita , instanta competenta poate suspenda executarea iar la dosar a fost depusa chitanta privind cautiunea în cuantum de 30 lei  cu recipisa consemnare seria TA nr. 1970711 din data de 19.09.2013 reprezentand 10% din valoarea creantei .

În cauza se constata ca a fost îndeplinita conditia prevazuta de textul legal a achitarii cautiunii , petentul facand dovada achitarii cautiunii stabilita în cauza , conform conform copiei chitantei atasate.

Fata de prevederile legale invocate , se retine ca în concret , în raport de modalitatea în care s-au derulat actele de executare în dosar executional nr X/26.07.2013 , nu au fost evidentiate elemente de fapt care sa formeze convingerea instantei ca prin finalizarea executarii silite contestatorul ar suferi un prejudiciu ce nu s-ar mai putea înlatura  , considerente pe baza carora se va respinge ca neîntemeiata cererea de suspendare a executarii silite .