Evacuare art.1034 ncpc ; sot turbulent

Sentinţă civilă 4072 din 09.10.2015


Prin sentinta civila nr. 7366/29.05.2015 instanta a respins actiunea formulata de reclamanta Z.P in contradictoriu cu paratul Z.I ca neîntemeiata.

 A retinut instanta ca partile sunt casatorite din anul 2002 iar prin contractul de vanzare-cumparare nr.103 au dobandit proprietatea imobilului din Iasi.

Este adevarat ca in contractul de vanzare cumparare este mentionata ca si cumparator doar reclamanta, insa aceasta mentiune nu este apta sa conduca la concluzia ca bunul este propriu al reclamantei, dimpotriva, imobilul a fost dobandit in timpul casatoriei partilor, fiind prezumat ca bun comun.

In situatia in care reclamanta afirma ca imobilul este bunul ei propriu motivat de alte aspecte, ramane acesteia sa faca dovada in cadrul unei alte proceduri judiciare.

In prezenta cauza insa, reclamanta a afirmat ca bunul este propriu doar pentru este singura mentionata in contract, astfel ca fata de considerentele anterior expuse, instanta constata ca reclamanta nu a facut dovada ca bunul imobil este bunul ei propriu si prin urmare ca paratul nu ar avea nici un titlu care sa-i confere folosinta apartamentului.

In plus, instanta retine ca in prezent partile sunt in procedura de divort, in cadrul dosarului nr.35401/245/2014, astfel ca pana la desfacerea definitiva a casatoriei, potrivit disp.art.309 alin.2 NCC ambele parti au indatorirea de a locui impreuna si doar pentru motive temeinice ei pot hotara sa locuiasca separat.

Astfel, fata de primul motiv invocat de reclamanta pentru evacuarea paratului, respectiv lipsa unui titlu de proprietate al acestuia, instanta constata ca nu este intemeiat, urmand a respinge cererea sub acest aspect.

In ceea ce priveste cel de-al doilea motiv de evacuare invocat de reclamanta, respectiv tulburarea pe care o produce sotul in domiciliul conjugal, violenta si scandalurile provocate de acesta, instanta retine ca potrivit art. 1033 alin.1 şi  alin.2 lit. e Cod procedură civilă, dispoziţiile titlului XI (intitulat evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fără drept) se aplică în litigiile privind evacuarea din imobilele folosite sau, după caz, ocupate fără drept de către foştii locatari sau alte persoane, ocupant fiind oricare persoană, alta decât proprietarul sau locatarul, care ocupă în fapt imobilul cu sau fără permisiunea ori îngăduinţa proprietarului.

Astfel, fata de sfera de aplicare a procedurii speciale de evacuare din imobilele ocupate fara drept, instanta retine ca dispozitiile art.1033 si urmatoarele nu se aplica situatiei de fapt descrise de reclamanta, urmand ca aceasta sa-si valorifice pretentiile in procedura de drept comun, iar in prezenta cauza, va retine ca pretentiile reclamantei sunt neintemeiate si va respinge cererea in consecinta.

Domenii speta