Revendicare imobiliară

Sentinţă civilă 811 din 18.11.2014


Cuprins pe materii: Drept civil. Drept de folosinţă asupra terenurilor proprietatea cooperativelor. Proprietate publică a statutului. Persoană juridică de interes public naţional

Terenurile obţinute prin lucrări de îndiguiri de desecări şi de combaterea eroziunii solului sunt bunuri ce alcătuiesc domeniul public al statutului, conform pct. 1 poz. 5 din Anexa Legii nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică.

Judecătoria Târgu Bujor, secţia civilă, sentinţa civilă nr. 811/18.11.2014

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei T B sub număr …/2012, la data de 07.03.2012, reclamantul Primăria com. Suceveni prin Primar a chemat în judecată pe pârâta A N Î F -Filiala de Îmbunătăţiri Funciare G, solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să oblige pe pârâtă să lase în deplină proprietate şi posesie terenul în suprafaţă de 20.808 mp şi plantaţiile aflate pe acesta, teren situat în intravilanul com. S, tarla 1, parcelă 47, respectiv tarla 2 parcelă 67.

Legal citată, pârâta A N Î F -Filiala de Îmbunătăţiri Funciare G, a depus întâmpinare, solicitând respingerea acţiunii, arătând că plantaţiile de protecţie antierozională din cadrul amenajărilor de combaterea eroziunii solului au fost executate din fonduri de stat, pe terenuri proprietate de stat şi pe cele ale fostelor CAP-uri, terenuri care au rămas după executarea lor, în proprietatea statutului. În conformitate cu art. 20 din Legea nr. 7/1974 cu privire la realizarea, exploatarea, întreţinerea şi finanţarea amenajărilor de irigaţii şi a celorlalte lucrări de îmbunătăţiri funciare, începând cu anul 1974 aceste lucrări finanţate din fonduri de stat, după executarea lor au trecut în proprietatea exclusivă a statutului, iar statul a dobândit un drept de folosinţă asupra terenurilor proprietatea cooperativelor ocupate de aceste lucrări de îmbunătăţiri funciare pe durata existenţei lor.

 Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţinut că pe raza com. S sunt lucrări de îmbunătăţiri funciare pe o suprafaţă de teren de 3440 ha, din care este ocupată cu plantaţii de protecţie antierozională 97,51 ha (86,52 ha în bazinul hidrografic Oarba şi 10,99 ha în bazinul hidrografic Chineja-Valea Slivnei). Aceste îmbunătăţiri funciare au fost proiectate şi executate de fostul Oficiu de Îmbunătăţiri Funciare Proiectare şi Construcţii Agricole Galaţi fiind transferată în acest scop pârâtei de la fostul Consiliu Popular Suceveni suprafaţa de 532.200 mp teren neproductiv ce se afla în zona construibilă cât şi în afara acesteia.

Suprafaţa revendicată de reclamantă este inclusă în 532.200 mp, transferată la solicitarea fostului Consiliu Popular al com. S pârâtei care la acea dată se numea IEELIF G pentru proiectarea şi exercitarea lucrărilor de combaterea eroziunii solului în Bazinul Hidrografic Oarba.

În prezent, conform pct. 4 din Anexa nr. 2 din Legea nr. 138/2004 privind îmbunătăţirile funciare, lucrările de combaterea eroziunii solului alcătuiesc infrastructura de îmbunătăţiri funciare aparţinând domeniului public al statutului.

Terenurile obţinute prin lucrări de îndiguiri de desecări şi de combaterea eroziunii solului conform pct. 1 poz. 5 din Anexa Legii nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică, sunt bunuri ce alcătuiesc domeniul public al statutului.

Mijloacele fixe aferente suprafeţei amenajată cu lucrări de combaterea eroziunii solului sunt înregistrate în patrimoniul public al statutului şi în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statutului aprobat prin HG nr. 1705/2006, având număr MF 75858.

Prin Raportul de expertiză tehnică s-a concluzionat că terenul revendicat de Primăria  com. S, jud. Galaţi, aparţine domeniului public al statutului şi se află în administrarea ANIF. Pârâta nu a prezentat nici un document justificativ care să ateste cu ce fonduri au fost făcute plantaţiile silvice existente pe suprafeţele revendicate, iar revendicarea nu este justificată, pârâtul fiind în eroare datorită planului cadastral al Primăriei S, întocmit în anul 1988, cu planul iniţial întocmit în anul 1973 de către proiectant şi vizat de OCOTA în baza căruia s-au executat lucrările de plantaţii silvice şi celelalte lucrări CES. În registrul cadastral F11 al Primăriei S, întocmit ulterior, în anul 1988, nu s-a făcut nicio menţiune privind dinamica schimbării categoriilor de folosinţe cât şi a transferurilor de proprietari. Planul cadastral nu este actualizat, ulterior aplicându-se Legea nr. 18/1991.

Potrivit art. 3 alin. 1 din Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică ,,domeniul public este alcătuit din bunurile prevăzute la art. 135 alin. (4) din Constituţie, din cele stabilite în anexa care face parte integrantă din prezenta lege şi din orice alte bunuri care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public şi sunt dobândite de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale prin modurile prevăzute de lege,,.

Dispoziţiile Codului civil şi ale Legii nr. 213/1998 prevăd că bunurile proprietate publică sunt inalienabile, imprescriptibile şi insesizabile.

În consecinţă, instanţa a respins acţiunea având ca obiect revendicare imobiliară formulată de reclamantul Primăria com. S prin Primar, în contradictoriu cu pârâtul Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare-Filiala de Îmbunătăţiri Funciare G, ca neîntemeiată.

În temeiul art. 451 alin. 2 C.pr.civ., instanţa a admis cererea părţilor de reducere onorariu expert şi a dispus reducerea onorariului de expert la suma de 15.000 lei, onorariul fiind vădit disproporţionat în raport cu complexitatea cauzei şi cu activitatea desfăşurată de expert.