Vătămare corporală

Sentinţă penală 23 din 05.02.2015


Cuprins pe materii: Drept penal. Drept procesual penal. Suspendarea executării pedepsei. Minoritate. Măsuri educative. Stagiu de formare civică.

În cazul în care de la săvârşirea infracţiunii şi până la judecarea definitivă a cauzei au in-tervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă, conform disp. art. 5 alin.1 C.pen.

Judecătoria Târgu Bujor, secţia penală, sentinţa penală nr. 23/05.02.2015

Prin rechizitoriul nr. …./P/2012 al Parchetului de pe lângă Judecătoria T  B , au fost trimişi în ju-decată, în stare de libertate, inculpaţii L  D  pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală prevăzută de artr. 194 alin. 1 lit. b Cod penal, cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. a Cod penal şi art. 77 lit. d Cod penal, L  J –C  pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală prevăzută de art. 194 alin. 1 lit. b Cod penal, cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. a Cod penal, art. 113 şi următoarele Cod penal, R  I pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe prevăzute de art. 193 alin. 2 Cod penal (persoană vătămată L  D ) şi lovire sau alte violenţe prevăzută de art. 193 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal (persoană vătămată L  I ), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal şi art. 5 Cod penal.

Din ansamblul probator administrat atât în cursul urmăririi penale, cât și în faza de cercetare ju-decătorească, a rezultat fără putinţă de tăgadă că L D a săvârşit infracţiunea de vătămare corporală prevăzută de artr. 194 alin. 1 lit. b Cod penal, cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. a Cod penal şi art. 77 lit. d Cod penal, L J-C a săvârşit infracţiunea de vătămare corporală prevăzută de art. 194 alin. 1 lit. b Cod penal, cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. a Cod penal, art. 113 şi următoarele Cod penal, R I a săvârşit in-fracţiunea de lovire sau alte violenţe prevăzute de art. 193 alin. 2 Cod penal (persoană vătămată L D) şi de lovire sau alte violenţe prevăzută de art. 193 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal (per-soană vătămată L I), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal şi art. 5 Cod penal.

Potrivit art. 5 alin. 1 din Noul Cod penal în cazul în care de la săvârşirea infracţiunii şi până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă. Instanța a reținut că din punctul de vedere al modalităţii de executare, reglementarea anterioară este mai favorabilă inculpatului, motiv pentru care a dispus, în baza disp. art.386 C.proc.pen., schimbarea încadrării juridice a faptei reţinute în sarcina inculpatului L D din infracţiunea de vătămare corporală prev. de art. 194 alin. 1 lit. b Cod penal cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. a şi art. 77 lit. d şi art. 5 Cod penal în infracţiunea de vătămare corporală gravă prevăzută de art. 182 alin. 1 Cod penal (1968) cu aplicarea art. 73 lit. b, art. 75 alin. 1 lit. c Cod penal (1968) şi art 5 Cod penal. 

La individualizarea sancţiunii şi proporţionalizarea acesteia, instanţa a avut în vedere dispoziţiile art. 72 alin. 1 şi ale art. 52 Cod penal (1968), respectiv gradul de pericol social concret al faptei săvârşite, circumstanţele personale ale inculpatului, împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală şi limitele de pedeapsă stabilite de lege, aplicând o pedeapsă faţă de inculpat în cuantum de 2 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, aceasta fiind aptă să atingă scopul preventiv şi punitiv al sancţiunii, neimpunându-se executarea pedepsei în regim de detenţie pentru îndreptarea inculpatului.

În baza art. 12 din Legea nr. 187/2012 şi art. 71 alin. 2 Cod penal (1968), instanța a interzis inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. (1) lit. a) teza II  şi lit. b) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice sau de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat vor fi interzise pe durata executării pedepsei

În ceea ce priveşte persoana inculpatului R I, instanța a reținut că acesta nu a avut o atitudine sinceră, nerecunoscând săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa, însă a dat dovadă de o atitudine procesuala corectă, prezentându-se la fiecare termen de judecată.

Având în vedere și antecedentele sale penale, instanţa a apreciat că pentru asigurarea preven-ţiei generale şi speciale se impune aplicarea unei pedepse faţă de inculpat în cuantum de 1 an închi-soare, motiv pentru care, în temeiul art. 181 alin. 1 Cod penal (1968) cu aplicarea art. 5 Cod penal l-a condamnat la pedeapsa de  1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală (per-soană vătămată L D).

În privința inculpatului minor L JC , instanța a reținut că, la data de 17.09.2012, a lovit cu o bâtă persoana vătămată R I, provocându-i leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 90-100 zile de îngrijiri medicale, întrunindu-se sub aspect obiectiv si subiectiv elementele constitutive ale infracţiunii de lovire sau alte violenţe prevăzută de art. 194 alin. 1 lit. b Cod penal cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. a Cod penal şi art. 5 Cod penal.

La individualizarea măsurii şi proporţionalizarea acesteia, instanţa a avut în vedere dispoziţiile art. 113 Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal, aplicând în baza art. 117 C.pen., măsura educativă neprivativă de libertate a stagiului de formare civică, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul G, pe o durată de 4 luni, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, iar în baza art. 121 alin. 1 lit. a şi e C.pen., a impus inculpatului ca pe durata executării măsurii educative să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională şi să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul G la datele fixate.

În temeiul art.397 alin. 1 C.pr.pen., raportat la art.19 Cod procedură penală şi art. 313 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, instanța a admis acţiunea civilă exercitată de partea civilă Spitalul clinic de judeţean de urgenţă ,,Sf. Ap. Andrei,, judeţean Galaţi, iar în temeiul art. 1357 C.civ., a obligat inculpatul L D şi L J-C în solidar la plata către partea civilă a sumei totale de 6.116,33 lei reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate cu spitalizarea persoanei vătămate R I.

În baza art.274, alin.2 C.pr.pen., instanța a obligat inculpaţii  L D, L J-C şi R I,  în cote egale la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat, în ambele etape ale procesului penal, în cuantum total de 660 lei.