Clauze abuzive

Sentinţă civilă 5401 din 13.11.2014


Clauze abuzive. Prescripţie.

Dosar nr. 8455/55/2014

Prima instanţă :

În cazul în care se pune problema restituiri prestaţiilor în baza unui act juridic, dreptul la acţiune se poate naşte doar în momentul în care actul respectiv este declarat nul, neputându-se susţine că ar fi existat înainte însuşi dreptul material la restituire. Din moment ce efectul acţiunii în constatarea clauzelor  abuzive echivalează cu constatarea unei nulităţi absolute, acţiune imprescriptibilă extinctiv, acţiunea în restituirea prestaţiilor, ca acţiune accesorie şi subsidiară, se naşte în urma acestei constatări şi este condiţionată de lipsirea de cauză a prestaţiei deja executate

Nici în contractul de credit şi nici  în condiţiile generale ale acestuia nu se indică contraprestaţia băncii care în schimb percepe aceste comisioane. Pentru punerea la dispoziţie a creditului, banca percepe oricum dobânda la suma împrumutată. O convenţie de credit odată încheiată obligă banca şi la punerea la dispoziţia clientului a creditului acordat, acesta fiind un efect esenţial al convenţiei, astfel încât nu se justifică plata unor comisioane distincte.

Contractul de credit menţionează cele două comisioane în sensul că arată cuantumul lor şi că ele se percep.

Ori, in lipsa unei definiţii clare a comisioanelor din convenţia de credit, intervine un dezechilibru semnificativ , care este unul juridic, decurgând din inegalitatea dintre drepturile şi obligaţiile părţilor.