Ordonanta presedintiala

Sentinţă civilă 1634 din 25.08.2015


Prin cererea înregistrată sub nr……./207/2015, pe rolul Judecătoriei Caracal, reclamanta B.M. a solicitat în contradictoriu cu pârâţii  P.P., A.E.M.,  ca, pe calea ordonanţei preşedinţiale, instanţa să dispună evacuarea acestora din imobilul proprietatea reclamantei.

În motivare, se arată că, reclamanta a fost căsătorită cu  numitul B. G., în prezent decedat, de pe urma căruia a dobândit în calitate de moştenitoare – soţie supravieţuitoare, suprafaţa de 2 ha teren situat pe raza comunei Băbiciu, iar ulterior împreună cu concubinul său I.C.,  în timpul vieţii a ridicat pe acest teren un imobil casă de locuit.

A menţionat reclamanta că în prezent este decedat şi concubinul său, ea locuind în acest imobil o perioadă de timp împreună cu paraţii, nepoţii săi, care susţine reclamanta că au bătut-o, i-au luat pensia şi au alungat-o din acest domiciliu.

A precizat reclamanta că este o persoană în vârstă de aproape 80 de ani, fiind bolnavă şi fiind nevoită să locuiască printre străini, motiv pentru care solicită admiterea acţiunii şi evacuarea pârâţilor, care ocupă fără drept, abuziv locuinţa proprietatea acesteia.

În motivarea în drept, se invocă dispoz. art.1033, art.1037 şi art.996 C.p.c.

S-a depus la dosar  chitanţa privind achitarea taxei judiciare de timbru, adeverinţa nr.2455 din 23.06.2015 emisă de Primăria comunei Băbiciu, B.I., titlul de proprietate nr.27834/50/15.03.1995, notificare adresată de reclamantă pârâţilor cu confirmare de primire şi împuternicire avocaţială.

Pârâţii legal citaţi nu au formulat întâmpinare, fiind prezenţi în şedinţa din data de 25.08.2015, când instanţa a procedat la administrarea probei cu  interogatoriile acestora, la stăruinţa reclamantei.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Ordonanţa preşedinţială este o procedură specială prin intermediul căreia reclamantul, care afirmă o aparenţă de drept, solicită instanţei să ordone măsuri provizorii, în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept, pentru prevenire unei pagube iminente ori pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

In ceea ce priveşte condiţiile cerute de lege pentru admiterea ordonanţei preşedinţiale acestea sunt reglementate de art.996 Cod pr.civ., şi constau în urgenţă, vremelnicia şi neprejudecarea fondului.

Instanţa observă că prin cererea formulată pe calea ordonanţei preşedinţiale, reclamanta a solicitat evacuarea pârâţilor din imobilul casă de locuit, avocatul reclamantei precizând totodată verbal în faţa instanţei faptul că nu a formulat o astfel de cerere pe calea dreptului comun.

Instanţa constată că dispoziţiile art.996 alin.5 Cod pr.civ., respectiv cerinţa neprejudecării fondului, exclud din sfera de aplicare a cererii de ordonanţa preşedinţială luarea unor măsuri care presupun realizarea definitivă a fondului dreptului.

Condiţia neprejudecării fondului impune instanţei ca pe calea ordonanţei preşedinţiale să verifice exclusiv aparenţa dreptului afirmat de către reclamant.

Având în vedere obiectul prezentei cereri de ordonanţă preşedinţială, respectiv evacuarea pârâţilor din imobilul casă de locuit, în condiţiile în care o astfel de măsură nu a fost solicitată de reclamantă şi pe calea dreptului comun,  instanţa apreciază că prin dispunerea unei astfel de măsuri, care în condiţiile date nu poate avea caracter vremelnic, s-ar prejudeca chiar fondul dreptului.

Astfel în măsura care s-ar dispune evacuarea pârâţilor din imobil, această măsură nu ar avea caracter vremelnic, durata în timp a acestei măsuri fiind practic nelimitată în condiţiile în care reclamanta nu a formulat o cerere de evacuare a pârâţilor pe calea dreptului comun.

Observând că prevederile art.996 Cod pr.civ. impun în mod cumulativ întrunirea cerinţelor de urgenţă, vremelnicia şi neprejudecarea fondului pentru admiterea unei cereri de ordonanţă preşedinţială, instanţa, apreciază că în situaţia constatării lipsei vremelniciei şi a neprejudecării fondului, nu mai este necesară analizarea celeilalte condiţii ale ordonanţei preşedinţiale respectiv  urgenţa.

Având în vedere situaţia de fapt şi de drept anterior expusă instanţa va respinge cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamantă.