Arestare preventiva. Art.2 alin.1 din Legea nr.143/2000

Sentinţă penală ** din 27.10.2011


Arestare preventiva. Art.2 alin.1 din Legea nr.143/2000

Prin Incheierea de sedinta din data de 27.10.2011 pronuntata In dosarul penal xxx/62/2011, s-a dispus:

 

Admite propunerea formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – D.I.I.C.O.T Serviciul Teritorial Brasov relativ la inculpatii ACI , BAsi DRN si pe cale de consecinta:.

In baza art 149 / 1 C.pr.pen cu aplic art 143 al 1 C.pr.pen si art 148 lit f C.pr.pen dispune arestarea preventiva a inculpatului ACI pe o perioada de 29 zile ,  cu Incepere de la 27.10.2011 la 24.11.2011 inclusiv.

Dispune emiterea mandatului de arestare preventiva relativ la inculpatul ACI .

In baza art 149 / 1 C.pr.pen cu aplic art 143 al 1 C.pr.pen si art 148 lit f C.pr.pen dispune arestarea preventiva a inculpatului BA– pe o perioada de 29 zile ,  cu Incepere de la 27.10.2011 la 24.11.2011 inclusiv.

Dispune emiterea mandatului de arestare preventiva relativ la inculpatul BA.

In baza art 149 / 1 C.pr.pen cu aplic art 143 al 1 C.pr.pen si art 148 lit f C.pr.pen dispune arestarea preventiva a inculpatului DRN  - pe o perioada de 29 zile ,  cu Incepere de la 27.10.2011 la 24.11.2011 inclusiv.

Dispune emiterea mandatului de arestare preventiva relativ la inculpatul DRN.

Respinge cererile inculpatilor ACI , BA si DRN de aplicare a masurii preventive vizate de art 145 C.pr.pen.

Onorariile pt av oficiu , in cuantum total de 200 RON , se vor Inainta din fondul Ministerului Justitiei.

In baza art 192 al 3 C.pr.pen cheltuielile judiciare raman in sarcina statului .

Pentru a dispune astfel, instanta de fond a avut In vedere urmatoarele:

Constata ca prin referatul nr.163D/P/2011 Intocmit de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – DIICOT – Serviciul  Teritorial Brasov s-a solicitat acestei instante arestarea preventiva a inculpatilor ACI, BA si DRN .

Prin referatul indicat s-au retinut urmatoarele:

1. La data de 13.10.2011, In jurul orelor 16:55, investigatorul sub acoperire „C” si colaboratorul acestuia „R” s-au Intalnit cu ACI pe strada Armoniei din municipiul Brasov, In imediata apropiere a Liceului „ER”.

Cu aceasta ocazie, investigatorul „C” i-a Inmanat lui ACI suma de 225 lei, dupa care acesta din urma s-a deplasat pe strada Mircea cel Batran unde s-a Intalnit cu BA caruia i-a remis suma de bani si Impreuna au intrat In imobilul cu numarul ----, unde locuieste acesta din urma.

Dupa aproximativ 5 minute, cei doi au iesit din scara blocului, ACI a ramas In fata imobilului, iar BA s-a deplasat In dreptul imobilului cu numarul 56, unde Il astepta DRN, In autoturismul sau marca Hyundai Inmatriculat sub numarul B----.

Aici, DRN i-a remis lui BA 3 pungute din nailon, continand fragmente vegetale de culoare verde-oliv.

Acesta din urma a revenit In dreptul imobilului cu numarul 54 si Impreuna cu ACI si cu prietena acestuia din urma AM (care sosise Intre timp) s-au Indreptat spre locul unde erau asteptati de investigator si colaborator, dupa ce ACI a introdus cele trei tiple cu cannabis Intr-o cutie de carton de culoare galbena.

BA si-a continuat deplasarea, iar ACI s-a reIntalnit cu cei doi, ocazie cu care, de la mica distanta, le-a aruncat cutia ce continea substantele stupefiante.

Cutia a fost ridicata de colaboratorul „R” si predata investigatorului „C”, dupa ce, In prezenta lui ACI, cei doi au verificat continutul.

Din adresa nr.144546/19.10.2011 a Laboratorului Central de Analiza si Profil al Drogurilor, rezulta ca fragmentele vegetale de culoare verde-oliv vandute investigatorului de catre inculpati cantaresc 2 grame si sunt cannabis.

2. La data de 17.10.2011, In jurul orelor 17:45, investigatorul sub acoperire „C” i-a Intalnit pe ACI care era Insotit de prietena sa, AM, si pe BA, In dreptul complexului Unirea Shopping Center din municipiul Brasov, dupa care cu totii au intrat In magazinul H&M situat la parterul complexului.

Cu aceasta ocazie, investigatorul „C” i-a Inmanat lui ACI suma de 225 lei, iar acesta din urma a remis-o lui BA care le-a cerut sa Il astepte In incinta complexului comercial, timp In care el s-a deplasat Inspre zona Faget, unde era asteptat de DRN care a sosit la locul Intalnirii cu acelasi autoturism marca Hyundai.

Aici, DRN i-a remis lui BA 3 pungute din nailon, continand fragmente vegetale de culoare verde-oliv. Acesta din urma a revenit In barul situat la etajul III al complexului Unirea, unde era asteptat de investigator si ACI, s-a apropiat de cei doi si i-a aruncat lui ACI, pe scaunul din apropierea sa, un obiect de mici dimensiuni.

ACI i-a cerut investigatorului pachetul de tigari In care a introdus acel obiect, dupa care i-a Inmanat pachetul investigatorului, cel din urma constatand ca In ambalajul respectiv se aflau 3 tiple din nailon Inchise ermetic care contin fragmente vegetale uscate, de culoare verde-oliv.

Din adresa nr.144545/19.10.2011 a Laboratorului Central de Analiza si Profil al Drogurilor, a rezultat ca fragmentele vegetale de culoare verde-oliv vandute investigatorului de catre inculpati cantaresc 1,71 grame si constituie cannabis.

3. La data de 26.10.2011, ora 16:20, investigatorul acoperit „C” s-a deplasat In incinta magazinului Carefour din Brasov, unde l-a Intalnit la locul sau de munca pe ACI, prilej cu care investigatorul i-a Inmanat inculpatului suma de 300 lei, In vederea procurarii de cannabis.

In magazin, la acel moment, se afla si BA caruia ACI i-a remis aceasta suma de bani In scopul mentionat.

BA a iesit din magazin si din apropierea autoturismului In care se aflau martorii Tacu Gabriel si Cismas Bogdan, l-a contactat telefonic pe DRN care, la randul sau, a sosit cu autoturismul marca Hyundai In aceeasi parcare.

BA a intrat In autoturismul respectiv, i-a Inmanat lui DRN suma de 300 lei In schimbul careia a primit patru pungi de mici dimensiuni cu continut de substante vegetale asemanatoare cannabisului.

In momentul urmator, BA a revenit la autoturismul martorilor, unde dintr-una din pungi a retinut pentru sine si In vederea consumului propriu o cantitate mica din substanta vegetala primita, pe care a ambalat-o Intr-o bucata de hartie, lasand-o pe bancheta din spate a masinii.

Ulterior BA a reintrat In magazinul Carefour si i-a introdus In buzunar lui ACI cele patru pungi de nailon cu substanta mentionata, dupa care primul s-a Indreptat spre iesire unde a fost prins de ofiterii de politie care, verificand autoturismul martorilor, au gasit substanta vegetala pe care inculpatul o pastrase In vederea consumului propriu.

In incinta magazinului, ACI l-a Intalnit pe investigatorul „C”, i-a Inmanat cele patru pungi, realizandu-se prinderea sa In flagrant de catre ofiterii de politie aflati In dispozitiv.

Fiind perchezitionat corporal, asupra lui ACI a mai fost gasita o tipla din nailon transparent care contine fragmente vegetale de culoare verde-oliv, respectivul declarand ca detine cannabisul In vederea consumului propriu.

La randul sau, a fost monitorizat DRN care, dupa efectuarea tranzactiei, a parasit parcarea magazinului Carefour la volanul autoturismului sau, a stationat si a intrat apoi In imobilul situat pe strada ------ din municipiul Brasov, imobil din care In jurul orelor 19:30 a iesit Insotit de BR?.

La perchezitia corporala efectuata asupra lui DRN, s-a constatat ca asupra sa se afla suma de bani pe care investigatorul acoperit „C” i-o Inmanase anterior lui ACI si In posesia careia cel perchezitionat intrase prin intermediul lui BA, suma formata din cinci bancnote din cupiura de 50 lei si patru bancnote din cupiura de 10 lei, avand seriile identice cu cele puse la dispozitia investigatorului acoperit, astfel cum s-a mentionat In procesul-verbal Intocmit la data de 26.10.2011, ora 15:15.

In aceeasi Imprejurare, au fost gasite In autoturismul marca Hyundai apartinand lui DRN patru pungi de mici dimensiuni din nailon, continand fragmente vegetale uscate, asemanatoare cannabisului, despre care inculpatul a declarat ca le detine pentru consum propriu.

Din adresa nr.144607/27.10.2011 a Laboratorului Central de Analiza si Profil al Drogurilor,  rezulta ca:

- fragmentele vegetale de culoare verde-oliv care au facut obiectul tranzactiei dintre ACI si investigatorul „C”, ridicate cu prilejul realizarii flagrantului, cantaresc 2,25 grame si constituie cannabis;

- fragmentele vegetale de culoare verde-oliv gasite asupra lui ACI si detinute de acesta In vederea consumului propriu, cantaresc 0,43 grame si constituie cannabis;

 - fragmentele vegetale de culoare verde-oliv gasite In autoturismul martorului Tacu Gabriel si pe care BA le-a oprit In vederea consumului propriu din cannabisul pus In vanzare, cantaresc 0,52 grame si constituie cannabis;

- fragmentele vegetale de culoare verde-oliv gasite In autoturismul apartinand lui DRN Iulian cu ocazia prinderii sale In cursul operatiunii flagrante si detinute de acesta In vederea consumului propriu, cantaresc 4,01 grame si constituie cannabis;

La data de 26.10.2011 a fost pusa In miscare actiunea penala Impotriva inculpatilor ACI, BA si DRN, pentru comiterea infractiunilor de „trafic de droguri de risc” prevazuta de art. 2 alin.1 din Legea nr.143/2000, cu aplic. art. 41 alin.2 din C.pen. (3 acte materiale) si „detinere de droguri de risc In vederea consumului propriu” prevazuta de art. 4 alin.1 din Legea nr.143/2000, ambele cu aplicarea art. 33 lit. a din Codul penal.

Analizand propunerea de arestare preventiva formulata de DIICOT – Serviciul teritorial Brasov tribunalul va retine urmatoarele:

In primul rand exista la acest moment In cauza  „indiciile temeinice” vizate de art. 143 al. 1 Cod procedura penala  In sensul ca  inculpatii ACI, BA si DRN  ar fi  savarsit  infractiunile ce li se imputa de catre DIICOT – Serviciul Teritorial Brasov.

In acest sens tribunalul ca observa  procesul verbal  de constatare a infractiunii flagrante  ce se  coroboreaza cu cele expuse in adresa nr.144607/27.10.2011 a Laboratorului Central de Analiza si Profil al Drogurilor,  in adresa nr.144545/19.10.2011 a Laboratorului Central de Analiza si Profil al Drogurilor, cu procesul-verbal de predare a 3 pungute din nailon transparent ce contin fragmente vegetale uscate, pe care investigatorul le-a procurat In schimbul sumei de 225 lei de la ACI la data de 17.10.2011 si de introducere In plic sigilat a mijloacelor materiale de proba; plansa fotografica reprezentand drogurile de risc procurate de la ACI etc dar si cu sustinerile inculpatilor ACI si  BA care au recunoscut comiterea faptelor ce li se imputa in modalitatea expusa de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – DIICOT – Serviciul  Teritorial Brasov si indica in mod concret si neechivoc participatia penala a inculpatului DRN. .

Relativ la toate cele expuse tribunalul  va retine ca exista la acest moment  In cauza  „presupunerea rezonabila” vizata de art. 68/1 Cod procedura penala In sensul ca inculpatii ACI, BA si DRN  ar fi comis faptele ce li se imputa de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – DIICOT – Serviciul  Teritorial Brasov.

In al doilea rand tribunalul va retine  ca este incident In cauza temeiul procesual avut In vedere de art. 148 lit. f Cod procedura penala relativ la  inculpatii ACI, BA si DRN drept pentru care, coroborat cu  cele expuse  privitor la existenta  „indiciilor temeinice” prev de art. 143 al.1 Cod procedura penala, va dispune arestarea preventiva a acestora.

Art.136 alin.ultim Cod procedura penala indica criteriile procesuale determinante In alegerea unei masuri preventive ce urmeaza a fi stabilita In cursul unui proces penal pentru atingerea scopurilor vizate de art.136 alin.1 Cod procedura penala

In acest sens tribunalul  va observa primordial gradul deosebit de ridicat  de pericol social, generic dar si  concret, al infractiunii de „trafic de droguri” ce li se imputa inculpatilor ACI, BA si DRN  sau al repetabilitatii actiunilor lor infractionale  ce impune organelor judiciare o reactie ferma tocmai  In Intelesul art. 148 lit. f Cod procedura penala.

Este de observat si cantitatea totala de droguri de risc „comercializate” de mai multe ori de catre acesti inculpati care par a fi Inteles sa obtina venituri prin tranzactionarea unor substante interzise , toate cele expuse conturand, la acest moment, incidenta art. 148 lit. (f) Cod procedura penala.

Pe de alta parte tribunalul nu poate ignora nici modalitatea concreta de comitere a faptelor ce li se imputa  inculpatilor sau circumstantele  personale ale inculpatilor BA si DRN  care  au suferit  anterior mai multe condamnari pentru Incalcari repetate ale valorilor sociale ocrotite de  legea penala .

Exemplificativ inculpatul BA a fost liberat conditionat in data de 5.04.2011 si pare a persevera pe cale infractionala desi a mai experimentat , ca si coinculpatul Draghici  , mediul carceral.

In sfarsit inculpatul ACI – care este singurul fara antecedente penale – este persoana care a intrat direct in contact cu investigatorul sub acoperire relativ la acesta existand anterior informatii ca are preocupari pe linia comercializarii de droguri de risc.

Relativ la cele expuse tribunalul – vazand si  imperativele vizate de art. 136 al. 1 Cod procedura penala -  va admite  propunerea DIICOT – Serviciul Teritorial Brasov si va  dispune arestarea preventiva a inculpatilor ACI , BA si DRN pe o durata de  29 de zile.

Aspectele  accentuate de catre aparatorii inculpatilor ACI , BA si DRN – exemplificativ  cu privire la atitudinea lor sincera ,la  varsta lor tanara , lipsa antecedentelor penale pentru inculpatul ACI , copii in Intretinerea inculpatului DRN etc – nu pot prevala actualmente raportate fiind  la gradul ridicat de pericol social  al faptelor  ce li se imputa  acestor inculpati , la repetabilitatea actiunilor lor infractionale sau la antecedentele lor penale toate acestea  impunand o reactie ferma a organelor judiciare tocmai in intelesul art 148 lit f C.pr.pen.

Fata de toate cele expuse tribunalul va admite propunerea formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – D.I.I.C.O.T Serviciul Teritorial Brasov relativ la inculpatii ACI , BA si DRN si va dispune privarea acestora de libertate.