Declinare competenta teritoriala - reclamanti detinuti în penitenciar

Decizie 20 din 26.02.2010


1. declinare competenta teritoriala - reclamanti detinuti în penitenciar

Prin actiunea înregistrata sub nr. 3553/63/2010 pe rolul acestei instante, reclamantii BZ si SS, detinuti în Penitenciarul Tîrgsorul Nou au solicitat în contradictoriu cu pârât COTIDIANUL "GAZETA DE SUD" ca acesta din urma sa fie obligat la plata drepturilor salariale pe lunile septembrie 2009-ianuarie 2010.

Pârâtul a depus întâmpinare prin care solicita în esenta respingerea actiunii.

 Instanta din oficiu a invocat în sedinta publica din data de 02 Aprilie 2010, exceptia de necompetenta teritoriala a Tribunalului Dolj, asupra careia retine urmatoarele, în raport de disp. art. 137 cpc:

Prin sentinta nr. 1412/02.04.2010 instanta a admis exceptia de necompetenta teritoriala a Tribunalului Dolj si a declinat competenta de solutionare a actiunii formulate de reclamantii B.H. si S. S., detinuti în Penitenciarul Tîrgsorul Nou în contradictoriu cu pârât COTIDIANUL "GAZETA DE SUD", în favoarea Tribunalului Prahova, retinând urmatoarele

Reclamantii sunt detinuti în Penitenciarul Tîrgsorul Nou, aflat pe raza judetului Prahova.

Potrivit disp. art. 284 din Codul muncii, judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor stabilite conform Codului de procedura civila, iar cererile referitoare la cauzele prevazute la alin. (1) se adreseaza instantei competente în a carei circumscriptie reclamantul îsi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul.

Potrivit disp. ART. 2 din Codul de procedura civila, Tribunalul judeca în prima instanta:

 "... c) conflictele de munca, cu exceptia celor date prin lege în competenta altor instante;..."

În literatura de specialitate si în practica Inaltei Curti de Casatie si Justitie, s-a statuat ca prin "domiciliu" se are în vedere adresa unde reclamantul locuieste efectiv, chiar daca nu sunt îndeplinite conditiile cerute de lege pentru a fi considerat domiciliu.

Pentru a stabili competenta teritoriala prezinta interes domiciliul - în întelesul mai sus mentionat - pe care reclamantul îl avea în momentul sesizarii instantei, schimbarea ulterioara a domiciliului nefiind de natura a influenta competenta.

De subliniat este si faptul ca în materie de conflicte de munca, competenta teritoriala fiind expres prevazuta de lege devine o competenta exceptionala sau exclusiva, fara a se admite posibilitatea pentru parti de a alege o alta instanta.

În consecinta, în raport si de disp. art. 159 cpc,  instanta a admis exceptia de necompetenta teritoriala a Tribunalului Dolj si a declinat competenta de solutionare a actiunii formulate de reclamantii B.H. si S. S., detinuti în Penitenciarul Tîrgsorul Nou în contradictoriu cu pârât COTIDIANUL "GAZETA DE SUD", în favoarea Tribunalului Prahova.