Suspendare executare act administrativ

Decizie 1501/R din 26.10.2009


Dosar nr. 3303/280/2009

R O M Â N I A

TRIBUNALUL ARGEŞ

SECŢIA CIVILĂ

DECIZIE Nr. 1501/R

Şedinţa publică de la 26 Octombrie 2009

Completul compus din:

PREŞEDINTE M. D.

Judecător A. D.

Judecător E. M. C.

Grefier M. N.

S-a luat in examinare, pentru soluţionare, recursul formulat de reclamantul  M. A. I. - I. P. J. A. împotriva sentinţei civile nr. - pronunţată de J. P. in dosar nr. 3303/280/2009,  intimat fiind  V. F. E.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică  au lipsit părţile.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează că, prin serviciul registratură, la data de 16.10.2009 s-a depus  la dosar o cerere formulată de recurentul-reclamant prin care solicită judecarea cauzei în lipsă.

Tribunalul,  în raport de actele si lucrările dosarului, văzând că s-a solicitat judecarea cauzei în lipsă, constată recursul în stare de judecată si rămâne în pronunţare  asupra acestuia.

INSTANŢA

Asupra recursului civil de faţă, deliberând:

Constată că prin cererea înregistrată la data de 24.03.2009, sub nr. 3303/280/2009 reclamantul M. A. şi I. - I. P. J. A. a chemat în judecată pe pârâtul V. F. E. solicitând instanţei să constate existenţa dreptului de a anula permisul de conducere care aparţine pârâtului, raportat la disp.art. 114 alin.1 lit. e din OUG 195/2002.

În motivarea acţiunii s-a arătat că permisul de conducere emis pe numele a fost obţinut cu încălcarea dispoziţiilor legale, ceea ce atrage sancţiunea anulării acestuia, potrivit disp. art.114, alin. 1, lit. e din O.U.G. 195/2002.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 114, alin. 1, lit. e din O.U.G. 195/2002.

J.P., prin sentinţa civilă nr.-,  a admis excepţia  de necompetenţă materială  şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Argeş, în baza disp.art.158 rap.la art.159 pct.3 Cod pr.civilă.

Pentru a dispune astfel,  prima instanţă a reţinut, în esenţă, că  atât permisul de conducere  cât şi ordinul  prefectului sunt acte administrative, iar legalitatea emiterii acestora trebuie să fie examinată de către instanţa de contencios administrativ  din cadrul Tribunalului Argeş.

Prima instanţă a apreciat că  în cauză nu sunt aplicabile disp.art.5 alin.2 din Legea 554/2004, invocate de către reclamant, întrucât,  pe de o parte,  OUG 195/2002 şi HG 1391/2006 nu fac parte din categoria legilor organice,  astfel cum acestea  sunt definite de disp.art.73 din Constituţia României,  iar, pe de altă parte, aceste acte normative nu reglementează o procedură judiciară specială pentru constatarea neîndeplinirii  condiţiilor legale la momentul emiterii  actului administrativ - permis de conducere.

Împotriva  sentinţei civile nr. - a J. P. a declarat recurs reclamantul - pârât M. A. SI I. - I.P. J. A., care susţine:

Prima instanţă a dispus greşit declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea T. A. - secţia contencios administrativ şi fiscal, încălcând prevederile art.114 alin.1 lit.e şi art.97 alin.5 din OUG 195/2002,  dispoziţiile art.5 alin.2 din Legea  554/2004 şi prevederile art.1 Cod pr.civilă.

Legea contenciosului administrativ exceptează de la judecata  pe calea contenciosului administrativ cererile privind  legalitatea  obţinerii permisului de conducere.

Procedura de anulare a permisului este reglementată prin OUG 195/2002, iar judecătoria este competentă material să judece în primă instanţă.

Examinând actele dosarului şi sentinţa recurată, tribunalul va reţine:

Recurenta nu a indicat temeiul juridic al motivelor de recurs.

Tribunalul,  în raport de disp.art.306 alin.3 Cod pr.civilă, va proceda la încadrarea  argumentelor  recurentei  în motivele prev.de art.304  Cod pr.civilă.

În plus,  tribunalul,  în raport de disp.art.3041  Cod pr.civilă,  va examina cauza  sub toate aspectele ,  reţinând că recursul este declarat  împotriva unei hotărâri care, potrivit legii,  nu poate fi atacată cu apel.

Din argumentele recurentei, rezultă că se critică sentinţa  sub aspectul  legalităţii, respectiv  pentru că a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a  legii (art.304 pct.9 Cod pr.civilă).

Legalitatea sentinţei recurate, în raport de soluţia primei instanţe, va fi analizată  prin raportare la  normele  care reglementează competenţa materială.

În stabilirea competenţei materiale  trebuie analizată natura, obiectul sau valoarea litigiului (competenţa materială procesuală),  precum şi felul atribuţiilor jurisdicţionale care  revin fiecărei instanţe (competenţă materială funcţională).

Sub aspectul  competenţei materiale procesuale, tribunalul reţine că  prin cererea principală  s-a solicitat "să se constate  existenţa dreptului de a anula  permisul pârâtului".

Permisul de conducere este un act administrativ  pentru că întruneşte toate trăsăturile actului administrativ: 1. este forma juridică  principală  a activităţii  organelor  administraţiei publice; 2. este  o voinţă juridică unilaterală; 3. este emis în realizarea  puterii publice; 4. are un regim juridic specific.

Natura administrativă a actului contestat se desprinde şi din dispoziţiile art.1 alin.1 şi art.112  alin.1 lit.c şi d din OG 83/2001, respectiv: "Art. 1. (1) Serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple şi serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, denumite în continuare servicii publice comunitare, se organizează în cadrul prefecturilor judeţene şi al Prefecturii municipiului Bucureşti."; "(1) Serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor au următoarele atribuţii principale: ... c) asigură emiterea permiselor de conducere, a certificatelor de înmatriculare a autovehiculelor şi a plăcilor cu numere de înmatriculare pentru vehicule rutiere; d) soluţionează cererile pentru eliberarea permiselor de conducere, a certificatelor de înmatriculare şi a plăcilor cu numere de înmatriculare pentru vehicule rutiere, în condiţiile legii;".

Sub aspectul competenţei materiale funcţionale, tribunalul reţine că, potrivit art.1 pct.1 Cod pr.civilă, judecătoria  soluţionează în primă instanţă  toate procesele şi cererile , cu excepţia celor date prin  lege, în competenţa altor instanţe.

Conform art.2  lit.d şi art.3 pct.1  Cod pr.civilă,  tribunalul judecă în  primă instanţă  procesele şi cererile în  materie  de contencios administrativ , cu excepţia celor date în competenţa curţilor de apel . Aceste din urmă instanţe judecă  în primă instanţă în materie de contencios administrativ, procesele şi cererile privind actele autorităţilor sau instituţiilor centrale.

Din interpretarea per a contrario  a prevederilor art.2 lit.d şi art.3 pct.1 Cod pr.civilă,  rezultă că tribunalul  judecă în primă instanţă  procesele şi cererile în materie  de contencios administrativ  care privesc actele autorităţilor  şi instituţiilor locale.

Conform art.5 alin.2 din Legea 554/2004 nu pot fi atacate pe calea contenciosului administrativ actele administrative pentru modificarea sau desfiinţarea cărora se prevede ,  prin lege organică, o altă procedură.

Recurenta a invocat drept norme derogatorii prevederile art.97 alin.5  şi art.114 alin.1 lit.e din OUG 195/2002, care reglementează condiţiile în care se poate dispune  de către instanţa competentă anularea permisului.

Or,  aceste dispoziţii  nu constituie  derogări de la  normele cadru ale Codului de procedură civilă.

În plus, dispoziţiile OUG 195/2002 nu fac parte din categoria legilor organice, astfel cum  acestea sunt definite prin art.73 din Constituţia României, situaţie în care în cauză nu sunt aplicabile prevederile art.5 alin.2 din Legea 554/2004.

Pentru considerentele expuse,  în baza art.312 rap.la art.304 pct.9 şi art.3041  Cod pr.civilă, recursul va fi respins ca nefondat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE

Respinge ca nefondat recursul formulat de reclamantul  M. A. SI I. - I. P. J. A., cu sediul în P. V. M. nr.1 jud.A.,  împotriva sentinţei civile nr. - pronunţată de J.P.in dosar nr. 3303/280/2009,  intimat fiind  V. F. E., domiciliat în mun. C., str.  A. B., jud. A..

Irevocabilă

Pronunţată în şedinţa publică de la 26 Octombrie 2009

Preşedinte,

M. D. Judecător,

A. D. Judecător,

E. M. C. Grefier,

M. N.

.

4