Sesizare privind aplicarea legii penale mai favorabile respinsă. Infracţiuni comise atât înainte, cât şi după majorat

Sentinţă penală 12 din 01.02.2014


Prin sentinţa penală nr. 12NCPP/1.02.2014  s-a dispus respingerea sesizării comisiei de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile constituită la nivelul Penitenciarului Iaşi, cu privire la condamnatul X. deţinut în Penitenciarul Iaşi în executarea pedepsei de 6 ani şi 9 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală a Judecătoriei Iaşi, în sensul aplicării legii penale mai favorabile.

Potrivit sesizării, condamnatul execută o pedeapsă rezultantă stabilită prin contopirea mai multor pedepse, printre care şi pedepse pentru infracţiuni comise în timpul minorităţii, impunându-se aplicarea unei măsuri educative pentru infracţiunile pentru care a fost condamnat prin sentinţele penale nr. 1935/2011 şi nr. 2400/2009 ale Judecătoriei Bacău.

Pentru a dispune astfel instanţa a constatat următoarele:

Potrivit Codului penal intrat în vigoare la data de 1.02.2014 pentru infracţiuni comise înainte de împlinirea vârstei de 18 ani nu mai există posibilitatea aplicării unor pedepse, ci numai a unor măsuri educative. În aplicarea principiului legii penale mai favorabile, potrivit art. 21 alin. 1 din Legea nr. 187/2012 pedeapsa închisorii executabilă, aplicată în baza Codului penal din 1969 pentru infracţiuni comise în timpul minorităţii, se înlocuieşte cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă egală cu durata pedepsei închisorii.

După împlinirea, la 10.02.2009, a vârstei de 18 ani, condamnatul X. a comis două infracţiuni concurente, pentru care i-au fost aplicate pedepsele de câte 5 ani închisoare, ambele pentru comiterea infracţiunilor de tâlhărie, prevăzute de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b, c, alin. 2 ind. 1 lit. a din Codul penal din 1969. Acestea sunt mai reduse în cuantum faţă de maximul special de pedeapsă prevăzut de Codul penal pentru faptele respective la art. 234, astfel că nu se impune aplicarea art. 6 alin. 1 Cod penal.

Potrivit art. 129 alin. 4 din Codul penal intrat în vigoare la 1.02.2014, în cazul săvârşirii, după majorat, a două sau mai multor infracţiuni concurente, se aplică mai întâi regulile referitoare la concursul de infracţiuni, apoi dispoziţiile alin. 2 al aceluiaşi articol. Potrivit alin. 2, în cazul săvârşirii unei infracţiuni înainte de majorat şi a alteia după majorat, pentru infracţiunea comisă în timpul minorităţii se ia o măsură educativă – în cazul de faţă putând fi vorba doar înlocuirea, în baza legii de punere în aplicare, a pedepselor cu închisoarea aplicate pentru faptele comise de X. în timpul minorităţii cu centrul de detenţie cu o durată egală – iar pentru infracţiunea comisă ulterior se aplică o pedeapsă, după care se aplică pedeapsa închisorii, care se majorează cu o durată cel puţin egală cu o pătrime din durata măsurii educative privative de libertate.

Art. 129 Cod penal conţine dispoziţii noi, fără corespondent în Codul penal anterior, care nu prevedea expres posibilitatea contopiri unor măsuri educative, chiar privative de libertate, cu pedepse, în acest sens fiind pronunţată o decizie în interesul legii. Prin urmare, instanţa, analizând în ce măsură aplicarea noilor dispoziţii i-ar fi favorabilă condamnatului, ar face aplicarea acestui articol în situaţia din cauza de faţă, întrucât acesta se adresează direct şi expres unor astfel de situaţii juridice. Pe de altă parte, aplicarea acestui articol ar trebui făcută în mod unitar, aplicarea unor dispoziţii noi concomitent cu dispoziţiile ieşite din vigoare privind regimul sancţionator al pluralităţii de infracţiuni lipsind demersul juridic de caracterul esenţial al previzibilităţii în aplicarea legii. Sesizarea are ca obiect aplicarea principiului legii penale mai favorabile în cazul condamnatului, nu neapărat uşurarea situaţiei acestuia prin combinarea dispoziţiilor care îi sunt mai favorabile, sub anumite aspecte, din două legi succesive.

Prin urmare, instanţa a analizat aplicarea principiului legii penale mai favorabile, aplicându-i ipotetic condamnatului dispoziţiile legii noi, anume cele ale art. 129 Cod penal, care reglementează – în premieră, fără corespondent în legea veche, contopirea pedepselor cu măsurile educative, anume va efectua analiza sa din perspectiva aplicării condamnatului, în aplicarea regimului sancţionator al concursului de infracţiuni, la care se referă art. 129 alin. 4 Cod penal, a regulilor prevăzute pentru sancţionarea concursului de infracţiuni în noul Cod penal. Nu există o justificare legală pentru combinarea dispoziţiilor din legile succesive, într-o asemenea împrejurare judecătorul adăugând, practic, la lege. Instanţa are a face aplicarea legii în vigoare sau a unei alte legi în vigoare la un moment dat de la comiterea faptei până la acest moment, pe care o identifică mai favorabilă în ansamblul ei, nu a căuta să combine prevederi ale legilor succesive astfel încât să identifice soluţia cea mai favorabilă pentru făptuitor.

Astfel, în analiza aplicării art. 129 Cod penal, instanţa a stabilit mai întâi pedeapsa rezultantă pentru infracţiunile comise după împlinirea vârstei de 18 ani, infracţiuni pentru care condamnatului i s-au aplicat pedepse de câte 5 ani închisoare, adăugând la cea mai grea o treime din durata celeilalte, rezultanta ipotetică fiind astfel de 6 ani şi 8 luni închisoare. În continuare, în baza art. 129 alin. 2 Cod penal, instanţa urma să adauge la această rezultantă cel puţin un sfert din durata măsurii internării în centrul de detenţie, rezultate ca urmare a aplicării art. 21 alin. 1 din Legea nr. 187/2012.

Instanţa a reţinut, prin urmare, că în cazul particular al condamnatului X., cu toate că în alcătuirea pedepsei rezultante pe care o execută intră pedepse cu închisoarea care ar trebui înlocuite cu măsura educativă privativă de libertate a internării în centrul de deţinere, aplicarea dispoziţiilor legii noi intrate în vigoare la 1.02.2014 ar duce la stabilirea unei pedepse mai mari decât cea în executarea căreia se află, în ceea ce îl priveşte dispoziţiile noi neputând fi, deci, considerate mai favorabile

Domenii speta