Ordin de protectie

Sentinţă civilă 343 din 04.02.2015


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Caracal sub nr…./207/2015, reclamanta I. D. a chemat în judecată pe pârâtul I.O.S., solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa, să se emită un  ordin de protecţie  împotriva pârâtului, pentru o perioadă de şase luni, pentru a se apăra de actele de violenţă fizice şi psihice exercitate împotriva acesteia,  de relele tratamente la care acesta  o supune atât pe reclamantă cât şi pe minorele rezultate din căsătorie.

În motivare, arată reclamanta că a fost căsătorită cu pârâtul şi s-au despărţit prin divorţ conform sentinţei civile nr.3282 din 15.12.2014 pronunţată de Judecătoria Caracal în dosarul nr…./207/2014 fiindu-i încredinţate acesteia spre creştere şi educare minorele  I.N.D. născută în data de 12.06.2004 şi I.A.D., născută  în data de 24.11.2008.

Susţine  reclamanta că, după despărţire pârâtul s-a mutat într-o garsonieră, însă a păstrat o cheie de la apartamentul ce reprezenta domiciliul comun, unde revine cel puţin odată pe zi provocând scandal, şi instalează diferite dispozitive de interceptare şi ascultare a convorbirilor.

Mai arată reclamanta  că, pârâtul este cel care îndeamnă la violenţe pe minore împotriva acesteia. De asemenea, impune minorelor izolarea faţă de familia maternă , de comunitate şi de prieteni,  interzicerea frecventării instituţiei de învăţământ la care minora  I.N.D. a studiat dintotdeauna şi impunerea unei alte şcoli.

Precizează reclamanta că,  pârâtul deţine arma prin natura muncii sale, fiind subofiţer la ordine  publică  în cadrul Poliţiei Caracal, armă pe care o afişează ostentativ şi care evident  îi provoacă frică pentru siguranţa sa şi a copiilor, pe fondul relaţiei tensionate  şi  încordate cu pârâtul.

Din cauza pârâtului care este violent fizic şi verbal, susţine reclamanta că a fost internată în spital cu probleme cardiace, ultima internare fiind la Spitalul mun. Caracal.

Având în vedere starea de pericol în care se află reclamanta cât şi minorele, se solicită evacuarea temporară a pârâtului din  imobilul  situat în  mun. Caracal, B-dul A. Caracalla nr… Bl. …, sc.., et.. ap.., jud. Olt;  obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime de 100 m. faţă de  reclamantă şi  de cele două minore faţă de apartament, de locul de muncă al reclamantei  şi de instituţiile de învăţământ pe care le frecventează minorele; interzicerea oricărui contact inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod cu reclamanta şi minorele;obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;  obligarea  agresorului de a urma consiliere  psihologică  în vederea soluţionării atitudinii necorespunzătoare faţă de minorele şi faţă de reclamantă pentru însănătoşirea acestor relaţii în viitor.

În dovedirea celor susţinute reclamanta solicită audierea martorei M.M.D...

S-a depus la dosar sentinţa civilă nr. 3282 din 15.12.2014 pronunţată de Judecătoria Caracal în dosarul nr.3309/207/2014, cerere (fila 13 dosar) , adresa  din data de 03.11.2014.

La termenul din data de 28 ian.2015 a fost audiată martora M.M.D., a cărei declaraţie a fost consemnată şi ataşată la dosar.

S-a depus la dosar certificatul medico-legal din data de 26.01.2015, adresa din data de 03.11.2014, fişa UPU,  buletin de analize medicale, adresa din data de 02.02.2015 înregistrată sub nr.188760 la Poliţia mun. Caracal.

Analizând actele si lucrările dosarului, instanţa retine următoarele:

Reclamanta s-a căsătorit cu pârâtul la data de 4 mai 2003, după care s-au despărţit prin divorţ conform sentinţei civile nr.3282 din 15.12.2014 pronunţată de Judecătoria Caracal în dosarul nr…./207/2014 , căsătorie din care au rezultat minorele  I.N.D. născută în data de 12.06.2004 şi I.A.D., născută  în data de 24.11.2008, cărora le-a fost stabilită locuinţa în domiciliul mamei acestora din mun. Caracal  B-dul A. Caracalla nr… Bl. .., sc…, et… ap…, jud. Olt;

În ultima perioadă de timp între cei doi soţi există o stare tensionată generată de comportamentul agresiv al pârâtului.

Din depoziţia martorei M.M.D., rezultă că pârâtul are de mai mult timp un comportament agresiv, atât verbal cât şi fizic, atribuindu-i reclamantei cuvinte şi expresii injurioase, în prezenţa minorelor.

De asemenea, din depoziţia aceluiaşi martor rezultă faptul că, această atitudine agresivă a pârâtului, ce este dublată de ameninţări cu moartea la adresa reclamantei au determinat instituţia  al cărei angajat este  pârâtul şi anume Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt, unde acesta activează ca  agent şef de poliţie în cadrul Biroului Ordine Publică, Compartimentul Siguranţă Publică şi Patrulare din cadrul Poliţiei Mun. Caracal, să-i suspende dreptul de a purta armamentul din dotare, aspect ce rezultă din adresa nr.188760/2.02.2015, acestei instituţii.

Atitudinea violentă a pârâtului manifestată în această perioadă după pronunţarea sentinţei de divorţ, faţă de reclamantă, se coroborează şi cu concluziile raportului medico legal nr.52/A.2 emis la data de 26.01.2015 de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Olt, ce atestă că,  numita Ion Elena prezintă leziuni traumatice care au putut fi produse la data de 21.01.2015, prin lovire cu corpuri contondente, posibil şi prin compresiune cu degetele.

De asemenea,  martorul M.M.D. a declarat instanţei faptul că, pârâtul reprezintă un pericol datorită violenţei verbale, fizice şi psihice pe care o exercită asupra reclamantei şi datorită ameninţărilor proferate la adresa acesteia.

Coroborând toate aceste aspecte ce rezultă  din materialul probator administrat în cauză,  instanţa urmează să admită în parte cererea de emitere a unui ordin de protecţie, formulată de reclamanta I. D., împotriva pârâtului I.O.S..

În  conformitate cu prevederile art. 23 din Legea nr. 217/22.05.2003, ,, persoana a cărei viaţă , integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei , poate solicita instanţei , ca în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre următoarele măsuri sau obligaţii :a ) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei , indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate ; b) reintegrarea victimei şi , după caz a copiilor în locuinţa familiei ; c) limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima ; d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinată faţă de victimă , de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; e) interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează sau le vizitează periodic; f) interzicerea oricărui contact , inclusiv telefonic , prin corespondenţă sau în orice alt mod cu victima; g ) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute ; h ) încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora .

Din analiza dispoziţiilor legale, rezultă  că pentru a  se dispune  emiterea unui ordin de protecţie  este necesar  să se dovedească  existenta  unei stări de pericol pentru viata, integritatea  fizica sau psihica  ori libertatea unei persoane, stare de pericol care să  fie  creată printr-un  act de violentă din partea  unui membru al familiei.

Instanţa urmează să constate că situaţia de fapt astfel cum este reţinută în baza probelor administrate în cauză, poate duce cu certitudine la concluzia că în cauză există posibilitatea reală ca reclamanta să fie supusă în continuare unor violenţe domestice din partea pârâtului.

Pe cale de consecinţă, instanţa având în vedere scopul pentru care a fost instituit prin lege ordinul de protecţie, urmează să admită în parte cererea formulată şi să emită ordinul de protecţie, cu caracter provizoriu împotriva pârâtului şi instituie ca măsuri:

- obligarea  pârâtului I.O.S., să păstreze o distanţă de minim 50 de metri faţă de reclamantă şi faţă de locuinţa acesteia situată  în mun. Caracal, B-dul A.Caracalla, nr… BL…, sc…, et…, ap…, judeţul Olt.

  . va dispune evacuarea temporară a agresorului din  imobilul – apartament bun comun, situat la adresa din mun. Caracal, B-dul A. Caracalla, nr… BL…, sc…, et…, ap…, judeţul Olt.

. va interzice pârâtului orice contact telefonic prin corespondenţă sau în orice mod cu reclamanta.

. va obliga agresorul să urmeze conciliere psihologică în vederea soluţionării  atitudinii necorespunzătoare faţă de reclamantă.

Aceste măsuri au un caracter provizoriu  pe o durată de 6 luni de la data pronunţării hotărârii.

Hotărârea se va comunica de îndată structurilor Poliţiei Române în a cărei rază teritorială se află locuinţa victimei - reclamante şi a agresorului – pârât – Poliţia oraşului Caracal.

Cât priveşte capătul de cerere prin care se solicită emiterea unui ordin de protecţie şi vis-a-vis de minorele I.N.D. născută la data de 12.06.2004 şi I.A.D. născută la data de 24.11.2008, instanţa urmează să aprecieze că în cauză nu se impune luarea acestei măsuri restrictive şi faţă de cele două minore,  având în vedere că, din materialul probator administrat în cauză, respectiv depoziţia martorei M.D.M., nu rezultă că, pârâtul ar avea o atitudine violentă verbală,  fizică, psihică şi asupra copiilor, ci numai asupra mamei acestora.

Pe de altă parte,  pârâtul  I.O.S., tatăl celor două minore, nu este decăzut din drepturile părinteşti, minorele având o legătură afectivă puternică cu acesta.

În ceea ce priveşte onorariu oficiu în cuantum de 200 lei desemnat pentru pârât,  acesta va rămâne în sarcina statului, urmând a fi avansat din fondurile Ministerului de Justiţie.

Postat 27.02.2015