Obligatia de a face

Sentinţă civilă 946/2013 din 08.07.2013


JUDECĂTORIA NOVACI, JUDEŢUL GORJ

Sentinţa Civilă Nr. 946/2013

Şedinţa publică de la 08.07.2013

Completul constituit din:

PREŞEDINTE:

Grefier:

Pe rol fiind judecarea acţiunii civile pentru obligaţia de a face, formulată de reclamanta G.M, domiciliată în .......str........, nr......, Judeţul Gorj, împotriva pârâtelor Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei ........, Judeţul Gorj şi Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns reclamanta asistată de avocat  T.F, fiind lipsă reprezentanţii intimatelor.

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, după care, nemaifiind alte cereri de formulat şi nici excepţii de invocat, s-a acordat cuvântul în fond.

Avocat T.F pentru reclamantă, a solicitat respingerea excepţiei lipsei calităţii procesuale active a reclamantei, invocată de pârâta Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei......., Judeţul Gorj, prin întâmpinarea depusă la dosar, arătând că la dosar există depuse acte din care rezultă că reclamanta este sora autoarei G. E . Pe fondul cauzei, a solicitat admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată.

INSTANŢA:

Asupra cauzei civile de faţă;

Prin cererea înregistrată la această instanţă la data de 14 mai 2103, sub nr. dosar.........., reclamanta G. M, a chemat în judecată pe pârâtele Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei........, Judeţul Gorj şi Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa, să fie obligată pârâta pârâtele Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei........, Judeţul Gorj, să întocmească şi să înainteze documentaţia necesară Comisiei Judeţene Gorj de fond funciar, în vederea eliberării titlului de proprietate, pentru suprafaţa de 3,15 ha teren, situat pe raza comunei.........., Judeţul Gorj.

S-a solicitat obligarea Comisiei locale de fond funciar de pe lângă Primăria comunei ............, Judeţul Gorj, la plata sumei de 100 lei cu titlu de daune cominatorii, pentru fiecare zi de întârziere, de la data de 29/11/2012.

În motivarea acţiunii reclamanta a arătat că în fapt, terenurile în litigiu provin de la autoarea sa G.E, pentru care aceasta a formulat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii nr.18/1991, republicată şi modificată, cerere înregistrată  la nr.779/15.03.1991, însoţită de actele prin care a făcut dovada că este îndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate.

A precizat reclamanta că suprafaţa de 3,15 ha a fost validată prin HCJ nr.25/1991, având la bază  anexa de validare 2a, poziţia  54.

Deşi s-a adresat în nenumărate rânduri Comisiei locale de aplicare a legii fondului funciar............., pentru a soluţiona cererea de reconstituire, aceasta din urmă i-a comunicat prin mai multe adrese, ultima fiind adresa 1947 din 25.04.2013, faptul că s-a prezentat la faţa locului prin reprezentanţii săi legali, iar măsurătorile nu au putut avea loc, cu toate că în cadrul comisiei existau hărţi şi alte documente pe baza cărora se pot face delimitări şi se poate întocmi documentaţia pentru eliberarea titlului de proprietate.

Prin adresa susmenţionată se recunoaşte faptul că terenul la care fac referire a fost validat prin HCJ nr.25/1991, primăria înaintându-i răspunsul menţionat însoţit de HCJ nr.25 din octombrie 1991, precum şi de anexa de validare 2a.

Având în vedere că Comisia locală de fond funciar .........tergiversează întocmirea documentaţiei necesare eliberării titlului de proprietate, i s-a impus promovarea prezentei acţiuni.

Că suprafeţele de teren validate sunt libere şi poate fi reconstituit dreptul de proprietate pe vechiul amplasament.

În drept, au fost invocate dispoziţiile legilor fondului funciar.

În dovedirea acţiunii formulate, reclamanta a înţeles să se folosească de proba cu înscrisuri, martori şi expertiză.

Au fost depuse la dosar în copie, următoarele documente: copia actului de identitate, cererea înregistrată sub nr.779/115.03.1991, formulată de G. E, HCJ Gorj nr.25/1991, cererea reclamantei adresată Primăriei comunei........., Judeţul Gorj şi adresa nr.1947/25.04.2013.

În cauză a fost formulată întâmpinare de către pârâta Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei.........., Judeţul Gorj, ce se află ataşată la dosar la fila nr.16, prin care s-a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei, motivat de faptul că nu ataşează la cererea de chemare în judecată documente din care să reiese că este unica moştenitoare a defunctei G. M .

La întâmpinarea formulată în cauză s-a răspuns de către reclamantă (fila nr.19), prin care s-a solicitat respingerea excepţiei invocate, întrucât prin actele depuse la dosar a făcut dovada că este moştenitoarea autoarei G. E, sora sa, fiind îndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate, depunând în acest sens numeroase cereri şi acte doveditoare la sediul Comisiei locale de fond funciar.............

A mai arătat reclamanta în răspunsul formulat că s-a adresat instanţei de judecată în calitate de moştenitoare, înţelegând să facă dovada filiaţiei cu buletinul de identitate, din care rezultă că este fiica lui G. M, precum şi cu copia certificatului de deces al surorii sale, din care rezultă că era fiica lui G. M.

De asemenea, a mai arătat reclamanta că atât ea cât şi autoarea sa, au formulat numeroase cereri adresate Primăriei comunei........, cât şi Comisiei locale de fond funciar.........., pentru retrocedarea pe vechiul amplasament al terenurilor solicitate, dar cu rea-credinţă nu s-a procedat la întocmirea documentaţiei necesare eliberării titlului de proprietate şi înaintarea acesteia Comisiei Judeţene Gorj de fond funciar.

Reclamanta a depus la dosar adeverinţa nr.476/06.05.1994, contractul de vânzare-cumpărare din anul 1947, testamentul din anul 1957.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine şi constată următoarele:

Prin prezenta acţiune, reclamanta . G M, a chemat în judecată pe pârâtele Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei........, Judeţul Gorj şi Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa, să fie obligată pârâta pârâtele Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei........., Judeţul Gorj, să întocmească şi să înainteze documentaţia necesară Comisiei Judeţene Gorj de fond funciar, în vederea eliberării titlului de proprietate, pentru suprafaţa de ......ha teren, situat pe raza comunei........., Judeţul Gorj.

Analizând cu prioritate excepţia invocată de pârâta Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei........., Judeţul Gorj, respectiv excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei, cu actele depuse la dosar, aceasta a făcut dovada că este sora autoarei G. E, cea care a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenul validat prin HCJ Gorj nr.25/1991, astfel că excepţia invocată se priveşte a fi neîntemeiată.

Cu atât mai mult, rezultă din cuprinsul actelor existente la dosar, că şi reclamanta a solicitat relaţii cu privire la modul de soluţionare a cererii formulată de sora sa ( fila nr.7).

Cât priveşte fondul cauzei, din cuprinsul actelor şi lucrărilor existente la dosar, rezultă faptul că autoarei reclamantei, respectiv G. E, i s-a reconstituit dreptul de proprietate, pentru suprafaţa de 3,15 ha teren, aşa cum rezultă din HCJ Gorj nr.25/1991, fiindu-i eliberată în baza aceleiaşi hotărâri şi adeverinţă parţială pentru suprafaţa de 0,1487 ha, act ce se află ataşat la dosar la fila nr.28.

Că nici până în momentul de faţă nu a fost înaintată documentaţia în vederea emiterii titlului de proprietate, pentru suprafaţa validată prin HCJ Gorj nr.25/15.10.1991, aspect recunoscut şi de către pârâta Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei ......, Judeţul Gorj, prin întâmpinarea formulată în cauză.

Prin hotărârea de validare nu sunt stabilite amplasamentele terenurilor reconstituite, aceste fiind stabilite odată cu operaţiunea punerii în posesie de către comisia locală competentă, aceasta fiind una dintre atribuţiile principale prevăzute de art. 5 din HG nr.890/2005.

De asemenea, potrivit textului legal menţionat, una dintre atribuţiile comisiei locale de fond funciar, constă şi în înaintarea şi prezentarea spre aprobare şi validare comisiei judeţene a situaţiilor definitive, împreună cu documentaţia necesară, precum şi divergenţele produse şi consemnate la nivelul acestor comisii.

Potrivit art. 116 din Legea nr.18/1991, modificată, comisiile comunale au obligaţia efectuării operaţiunilor stabilite de lege, înaintând aceste lucrări comisiilor judeţene în vederea emiterii titlului de proprietate.

Conform art.6 lit. f din HG nr.89/0/2005, comisiile judeţene emit titlurile de proprietate pentru cererile validate.

Potrivit art.36 din HG nr.890/2005, „pe baza documentaţiilor înaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele-verbale de punere în posesie  şi schiţele terenurilor, comisia judeţeană emite titlurile de proprietate conform modelului prezentat în anexa 20”.

Pe de altă parte, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, s-a pronunţat constant în litigii izvorâte din Legea nr.18/1991, în sensul recunoaşterii dreptului efectiv la reconstituire, numai după finalizarea procedurilor prevăzute de legea specială, respectiv prin eliberarea titlului de proprietate.

În cauza dedusă judecăţii, conform actelor existente la dosar, se constată că autoarea reclamantei a urmat întreaga procedură prevăzută de Legea nr.18/1991, cu privire la reconstituirea dreptului său de proprietate, drept validat prin HCJ Gorj nr........

 În consecinţă, având în vedere că în prezenta cauză s-a făcut dovada validării dreptului de proprietate, fiind emisă hotărârea de validare, respectiv HCJ Gorj nr....... care constituie actul premergător emiterii titlului de proprietate, având în vedere de asemenea şi data emiterii acesteia, 15.10.1991, precum şi faptul că de la această dată şi nici până în momentul de faţă nu a fost întocmită şi înaintată documentaţia necesară în vederea emiterii titlului de proprietate conform acestei hotărâri, se apreciază a fi întemeiată acţiunea promovată de reclamantă.

Referitor la capătul de cerere privind acordarea daunelor cominatorii solicitate, respectiv 100 lei/zi de întârziere, având în vedere cuantumul solicitat, ca de altfel şi faptul că  prin ele însele nu au caracter  reparator, ci mai degrabă caracterul unei pedepse civile prin ameninţarea pe care o reprezintă pentru debitor şi totodată având caracter nedeterminant din punct de vedere al întinderilor, depinzând de timpul  cât debitorul nu-şi execută obligaţiile, urmează a fi admise în parte.

Pentru considerentele expuse, urmează a respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei invocată de intimata Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei..........., Judeţul Gorj.

Urmează a se dispune admiterea în parte a prezentei acţiuni şi a obliga Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei........., Judeţul Gorj, să întocmească şi să înainteze Comisiei Judeţene Gorj de fond funciar, documentaţia necesară în vederea eliberării titlului de proprietate conform HCJ Gorj nr...........

Urmează a obliga intimata Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei ........Judeţul Gorj, la plata sumei de 30 lei/zi de întârziere, de la rămânerea irevocabilă a prezentei sentinţe şi până la îndeplinirea efectivă a obligaţiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei, invocată  de intimata Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei .....Judeţul Gorj.

Admite în parte acţiunea civilă pentru obligaţia de a face, formulată de reclamanta G M, domiciliată în........., str.16 ......nr.1-....., Judeţul Gorj, împotriva pârâtelor Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei ..........Judeţul Gorj şi Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar.

Obligă Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei ........Judeţul Gorj, să întocmească şi să înainteze Comisiei Judeţene Gorj de fond funciar, documentaţia necesară în vederea eliberării titlului de proprietate conform HCJ Gorj nr............ Obligă intimata Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei........, Judeţul Gorj, la plata sumei de 30 lei/zi de întârziere, de la rămânerea irevocabilă a prezentei sentinţe şi până la îndeplinirea efectivă a obligaţiei.

Cu drept de apel, în termen de 30 de zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 08 Iulie 2013.

 

12 Iulie 2013