Minori

Sentinţă civilă 1128 din 29.04.2014


INSTANTA

Cu nr.X din 17.02.2014 s-a inregistrat cererile prin care prin care reclamanta M M, CNP X in contradictoriu cu paratii M H, C.N.P. X, in prezent in Penitenciarul I si paratul S M CNP Xa solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa stabileasca faptul ca paratul M H, C.N.P. X nu este cu putinta sa fietatal minorului M M A, nascut la data de 09.01.2014. Sa constate ca minorul M M A, nascut la data de 09.01.2014, fiul reclamantei M M are ca tata pe paratul, S M CNP X, sa incuviinteze ca pe viitor minorul sa poarte numele tatalui, S si sa dispune efectuarea cuvenitelor modificari in ceea ce priveste certificatul si actul de nastere al minorului M M A. Nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.

Motivand cererea reclamanta a sustinut ca este casatorita cuparatul M H. A convietuit cu acesta din anul 1998 si pana in luna iunie 2011. Din iunie 2011 s-a separat in fapt de parat datorita violentelor sale exercitate fata de ea si copii.

In data de 8 noiembrie 2011 paratul M H a fost condamnat la pedeapsa de 19 ani si 9 luni inchisoare deoarece si-a omorat mama si se afla in prezent in Penitenciarul I.

Din anul 2012 traieste in concubinaj cu paratul S M, locuieste cu acesta Din relatia de concubinaj s-a nascut minorul M A, nascut la data de 9 ianuarie 2014. In prezent a introdus si actiune de divort fata de sot. Paratul S M isi recunoaste copilul.

Motivat cererea in drept pe dispozitiile art.414 al.2, art.431 din codul civil. In proba a depus copii de pe urmatoarele acte: certificatul de nastere al minorului, cartea de identitate a paratului S M, cartea de identitate a reclamantei si certificatul de casatorie.

Prin intampinare paratul S M a fost de acord cu cererea reclamantei. A sustinut ca minorul M A, nascut la data de 9 ianuarie 2014 este fiul sau, nascut din relatia de concubinaj cu reclamanta. A fost trecut pe numele paratului M H deoarece reclamanta nu era divortata de acesta. A fost de acord ca minorul sa-i poarte numele de familie, S.

Paratul M H nu a depus intampinare. S-a prezentat in instanta si a fost de acord cu cererea reclamantei. A sustinut ca din iunie 2011 nu mai convietuieste cu reclamanta. Din luna noiembrie 2011 se afla in Penitenciarul I, condamnat pentru omor. Nu a mai avut relatii intime cu reclamanta de la separarea in fapt si este de acord ca minorul sa aiba ca tata pe concubinul actual al reclamantei si sa-i poarte numele acestuia.

Fata de pozitia procesuala a partilor nu s-au mai administrat alte probe fata de actele depuse la dosar.

Cu privire la legea aplicabila instanta retine ca cerereade chemare in judecata a fost introdusade catre reclamantla aceasta instanta dupa intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila si a noului cod civil. MinorulM A, nascut la data de 9 ianuarie 2014 fata de care se solicita tagada paternitatii si stabilirea paternitatii s-a nascut dupa intrarea in vigoare a noului cod civilsi potrivit art.47 din Legea 71 /2011 pentru punerea in aplicarea Legii 287/2009 privind codul civil, intrat in vigoare la data de 1 oct.2011, ”Stabilirea filiatiei, tagada paternitatii, orice actiune privitoare la filiatie este supusa dispozitiilor codului civil si produce efectele prevazute de acesta numai in cazul copiilor nascuti dupa intrarea lui in vigoare”. In consecintase vor aplica dispozitiile art.431, art.426, art.424, art.415, art.438 din codul civil precum si art.436 din codul civil. Potrivit ultimului articol ”Parintii si copilul vor fi citati in toate cauzele referitoare la filiatie, chiar si atunci cand nu au calitatea de reclamant sau de parat”. Prin urmare minorul va fi introdus in cauza prin reprezentantul legal.

In temeiul art.431 din codul civil ”(1) Actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de catre mama in termen de 3 ani de la data nasterii copilului.” iar in temeiul art.. 426 Cod civil „ (1) Paternitatea se prezuma daca se dovedeste ca pretinsul tata a convietuit cu mama copilului in perioada timpului legal al conceptiunii. (2) Prezumtia este inlaturata daca pretinsul tata dovedeste ca este exclus ca el sa il fi conceput pe copil.” art. 424 prevede „ Daca tatal din afara casatoriei nu il recunoaste pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotarare judecatoreasca”;art. 414 Cod civil „(1) Copilul nascut sau conceput in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. (2) Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.” art. 415 ”(2) Copilul conceput si nascut in afara casatoriei poate fi recunoscut de catre tatal sau” iar in temeiul art.” 438” (1) Prin hotararea de admitere a actiunii instanta se pronunta si cu privire la stabilirea numelui copilului, exercitarea autoritatii parintesti si obligatia parintilor de a-l intretine pe copil.”

In baza textelorde mai sus rezulta ca reclamanta, in calitate de mama a minorului M A, nascut la data de 9 ianuarie 2014, are calitate procesuala activa atat cu privire la tagada paternitatii cat si cu privire la stabilirea paternitatii.

Prin atitudinea procesuala a paratului M H, avand in vedere si situatia acestuia de persoana privata de libertate, inca din anul 2011, instanta apreciaza ca s-a inlaturat prezumtiade paternitatea paratului si s-a doveditca este exclus caacesta sa il fi conceput pe copilul M A, nascut la data de 9 ianuarie 2014. In perioada de conceptie a copilului minor sotul mamei, paratul era privat de libertate, fiind in Penitenciarul I. Reclamanta a convietuit cu paratul S M. Acesta a recunoscut situatia convietuirii cu reclamanta in perioada de concepere a minorului si a recunoscut ca este tatal copilului minor. Urmeaza sa se stabileasca ca minorul M A, nascut la data de 9 ianuarie 2014 nu are ca tata pe sotul mamei, M H si sa se admita cererea de tagada a paternitatii. Ca urmare a admiterii cerererii in tagada paternitatii minorul M A, nascut la data de 9 ianuarie 2014 a devenit copil din afara casatoriei. Avand in vedere pozitia procesuala a paratului S M si recunoasterea filiatiei fata de minor instanta urmeaza sa constate ca minorul M M A, nascut la data de 09.01.2014, fiul reclamantei M M are ca tata pe paratul, S M, CNP X. In temeiul art. 438 din codul civil se va dispune ca pe viitor minorul M M A sa poarte numele tatalui, S. Minorul locuieste cu reclamanta si paratul S M prin urmare ambii urmeaza sa contribuie in natura la intretinerea copilului minor si tot impreuna in raport cu interesul superior al minorului cei doi parintivor exercita autoritatea parinteasca. Se va dispune efectuarea cuvenitelor modificari in ceea ce priveste certificatul si actul de nastere al minorului M M A. Nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.