Cerere in evacuare intemeiata pe dispozitia art.480 C.civil. Lipsa titlului locativ. Admisibilitate in raport de cererea in revendicare.

Sentinţă civilă 2544 din 02.03.2010


Cerere in evacuare intemeiata pe dispozitia art.480 C.civil. Lipsa titlului locativ. Admisibilitate in raport de cererea in revendicare.

Pronuntand la data de 02.03.2010 sentinta civila nr.2544 in dosarul civil nr.9774/197/2009 al Judecatoriei Brasov, instanta a analizat conditiile de admisibilitate ale cererii de evacuare a paratului D.B dintr-un spatiu locativ, intemeiata de reclamantul B.G.D pe dispozitia art.480 C.civil.

Astfel, instanta a retinut ca dreptul de proprietate ii confera titularului sau si atributul folosintei, alaturi de cel al posesie si al dispozitiei.

Acest drept al folosintei, recunoscut proprietarului asupra locuintei sale poate fi valorificat atat pe calea unei actiuni in revendicare, cat si pe calea unei cereri in evacuare, practica judiciara fiind consecventa acestei orientari.

Titularul cererii deduse judecatii a ales calea unei actiuni in evacuarea paratului, ca persoana care locuieste fara titlu in apartamentul din litigiu, fiind astfel un simplu detentor precar.

Cauza cererii in evacuarea paratului o constituie ocuparea fara titlu a apartamentului si vointa reclamantului de a face ca aceasta ocupare sa inceteze, prin constrangerea debitorului de a executa o obligatie de a face, respectiv de a preda material locuinta.

Cum reclamantul nu a cautat sa-si valorifice un drept de proprietate absolut si exclusiv, in cadrul unei actiuni in revendicare, ci doar un drept personal, de creanta avand un caracter relativ, in cadrul actiunii in evacuare, instanta a inlaturat apararile facute de parat sub aspectul valabilitatii cauzei contractului de vanzare cumparare pe care, titularul cererii si-a fundamentat dreptul de proprietate.

In acelasi context, instanta a avut in vedere si imprejurarea ca, pana la momentul acestei judecati contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr.1703 la data de 03.04.2001, reprezentand titlul partii reclamante, nu a fost anulat sau desfiintat prin hotarare judecatoreasca.

Ca o consecinta, in raport de probele ce s-au administrat in cauza, instanta a retinut ca cererea reclamantului este intemeiata, urmand a fi admisa, iar paratul, neavand vreun titlu locativ, constrans la executarea obligatiei de a face, respectiv de a-i preda creditorului sau materialmente locuinta.