Testament autentic cu sarcini. Acţiune în constatare a nulităţii absolute pentru neexecutarea sarcinilor.

Sentinţă civilă 2130 din 29.05.2007


Reclamantele D.M.L.F. şi D.C.D.  au chemat în judecată Statul Roman, solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să constate nulitatea  absolută a testamentului autentic prin care autorul lor, M.D., şi-a lăsat toată averea pârâtului cu obligaţia  pentru acesta , ca după moartea  soţiei, pe care a instituit-o uzufructuar al întregii averi testate, să vândă o parte din bunuri iar cu banii obţinuţi să construiască un spital care să-i poarte numele, urmând ca vila situată în comuna F. să fie folosită ca loc de odihnă pentru membrii Înaltei Curţi de  Casaţie şi Justiţie.

Ori,  aceste clauze testamentare nu au fost respectate de către stat.

Instanţa examinând testamentul autentic nr.1305/3.09.1941 a constatat că testatorul M.D. a dispus ca după încetarea sa din viaţă întreaga avere să treacă în proprietatea statului, cu respectarea anumitor sarcini inclusiv cea a uzufructului pe care l-a lăsat soţiei .

Nulitatea absolută este însă o sancţiune care intervine pentru nerespectarea chiar la încheierea actului juridic, al unei norme care ocroteşte un interes general.

Cele două pârâte nu invocă însă încălcarea vreunei norme imperative care reglementează condiţiile de fond şi de formă ale testamentului lăsat de autorul M.D. pârâtului.

Ele invocă drept cauză a nulităţii testamentului neexecutarea de către pârât a sarcinilor impuse de către testator  legatarului universal.

Sancţiunea neexecutării culpabile a sarcinilor de către legatarul universal este insă revocarea,  care  se aplică în cazurile in care legatele au luat naştere in mod valabil, dar datorită unor împrejurări posterioare  ele sunt desfiinţate, aşa cum rezultă din dispoziţiile art. 930 c.civ., 829 şi 830 c.civ.

Potrivit acestor dispoziţii  legale, legatele pot fi revocate prin hotărâre judecătorească  ca o sancţiune pentru legatarul culpabil faţă de testator şi in cazul neexecutării sarcinilor de către acesta  care i-au fost impuse prin legat.

Pentru aceste considerente, Judecătoria Caracal prin sentinţa civilă nr.2130/29.05.2007, pronunţată în dosarul nr.80/20//2007, a respins acţiunea reclamantelor.

Tribunalul Olt, prin decizia civilă nr.1472/1.10.2007, a respins recursul declarat de reclamante împotriva acestei sentinţe, reţinând că în speţă nu operează nici unul din cazurile de nulitate absolută a testamentului autorului  M.D., cazuri care trebuie să fie concomitente sau anterioare încheierii actului juridic.

Postat 5.11.2007