Infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice (o.u.g nr. 195/2002)

Sentinţă penală 276 din 08.11.2011


Dosar nr. 2080/216/2011art. 87 alin. 5 din OUG Nr. 195/2002

R O M Â N I A

JUDECATORIA CURTEA DE ARGES

SENTINTA PENALA Nr. 276/2011

Sedinta publica de la 08 Noiembrie 2011

Completul compus din:

PRESEDINTE PG

Grefier FB

Parchetul de pe lânga Judecatoria Curtea de Arges

reprezentat prin procuror ID

Pe rol fiind spre solutionare cauza penala privind pe inculpatul V.A, având ca obiect infractiunea prevazuta de art. 87 alin. 5 din O.U.G nr. 195/2002.

La apelul nominal facut în sedinta publica a raspuns inculpatul asistat de avocat C.A. , conform împuternicirii avocatiale nr. 111540/07.11.2011.

Procedura legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefier dupa care:

Aparatorul inculpatului depune la dosar împuternicire avocatiala.

Inculpatul arata ca recunoaste savârsirea faptei si solicita ca judecata sa se faca în baza probelor administrate pe parcursul urmaririi penale.

Instanta pune în discutie cererea inculpatului.

Aparatorul inculpatului solicita admiterea cererii.

Reprezentantul parchetului este de acord cu admiterea cererii inculpatului.

Instanta admite cererea inculpatului prin care solicita ca judecata sa se faca în baza probelor administrate pe parcursul urmaririi penale si în baza art. 320 ind. 1 alin. 3 Cod procedura penala procedeaza la audierea inculpatului, declaratia sa fiind consemnata în scris si atasata la dosarul cauzei.

Aparatorul inculpatului si reprezentantul parchetului arata ca nu mai au alte cereri.

Instanta constata cauza în stare de judecata si acorda cuvântul în dezbateri de fond.

Reprezentantul Parchetului de pe lânga Judecatoria Curtea de Arges solicita condamnarea inculpatului pentru savârsirea infractiunii prevazute de art. 87 alin. 5 din OUG nr. 195/2002 cu referire la art. 320 ind. 1 Cod procedura penala  cu executare în conditiile art. 86 ind. 1 Cod penal, având în vedere atitudinea inculpatului în cursul urmaririi penale. În baza art. 71 alin. 1 si 2 Cod penal solicita aplicarea art. 64 lit. a teza a doua si lit. b Cod penal ca pedeapsa accesorie pe durata executarii pedepsei principale, urmând ca pe durata suspendarii executarii pedepsei principale sa se suspende si executarea pedepsei accesorii. De asemenea, solicita obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare.

Aparatorul inculpatului, fata de împrejurarea ca inculpatul în fata instantei a înteles sa-si recunoasca fapta, ca organele de politie i-au solicitat inculpatului sa opreasca autoturismul într-un mod în care acesta nu avea cum sa observe, au avut un comportament neadecvat si la acel moment inculpatul a  considerat ca împrejurarea n-o sa-l afecteze cu nimic în viitor; de asemenea, pe parcursul urmaririi penale nu a avut aparator, de aceea abia în fata instantei inculpatul a înteles sa-si recunoasca fapta, astfel ca solicita aplicarea dispozitiilor art. 320 ind. 1 alin. 1 si 5 Cod procedura penala. În ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei solicita aplicarea dispozitiilor art. 81 Cod penal, având în vedere ca inculpatul e pensionar, este fost cadru M.A.P.N., nu are antecedente penale.

Inculpatul, având ultimul cuvânt, arata ca îi pare rau.

INSTANTA

Asupra actiunii penale de fata, constata:

Prin rechizitoriul parchetului de pe lânga aceasta instanta nr. 180/P/2011 din 19.07.2011, s-a dispus trimiterea în judecata a inculpatului V.A.pentru savârsirea infractiunii prevazute de art. 87 alin. 5 din OUG nr. 195/2002, retinându-se ca în data de 08.02.2011 a refuzat sa sufle în aparatul alcotest si sa se supuna testarii aerului expirat, iar apoi, la solicitarea organelor de politie, a refuzat sa se supuna recoltarii de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În instanta, inculpatul a declarat personal ca recunoaste savârsirea faptei retinute în actul de sesizare si a solicitat ca judecata sa se faca în baza probelor administrate în faza de urmarire penala.

Instanta de judecata a apreciat ca din probele administrate pe parcursul urmaririi penale rezulta ca fapta inculpatului este stabilita si sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse, astfel încât în temeiul art. 320 ind. 1 Cod procedura penala, a admis cererea acestuia.

Examinând actele si lucrarile dosarului, instanta în fapt retine:

În seara zilei de 08.02.2011 inculpatul V.A. se deplasa cu autoturismul marca Dacia, cu numar de înmatriculare AG-04-LUU pe strada 1 Decembrie 1918 din Curtea de Arges. În momentul în care inculpatul a ajuns în dreptul S.C. ALPIN PRODAL S.R.L., un lucrator de politie i-a facut semn sa opreasca autoturismul, însa inculpatul a ignorat semnalul si nu a oprit autoturismul, continuându-si deplasarea. Lucratorii de politie au pornit în urmarirea autoturismului si desi inculpatul a  observat ca este urmarit de echipajul de politie si-a continuat deplasarea, fugind de echipaj si la un moment dat a virat pe strada Eroilor dupa care a oprit si a parcat autoturismul. La locul unde inculpatul a oprit autoturismul, a sosit echipajul de politie care pornise în urmarirea autoturismului condus de inculpat si i-au solicitat acestuia sa se legitimeze si sa se supuna testarii aerului expirat cu aparatul alcotest, însa inculpatul a refuzat. De asemenea, inculpatul a refuzat si sa însoteasca organele de politie la spital pentru a i se recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În drept, fapta inculpatului, dovedita cu recunoasterea acestuia si cu probele administrate pe parcursul urmaririi penale, întruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute si pedepsite de art. 87 alin. 5 din OUG nr. 195/2002, text de lege în baza caruia se va dispune condamnarea inculpatului.

Condamnarea inculpatului se va face în conditiile art. 320 ind. 1 Cod procedura penala, acesta beneficiind de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege în cazul pedepsei închisorii.

La stabilirea si individualizarea pedepsei vor fi avute în vedere atât prevederile art. 320 ind. 1 alin.7  Cod procedura penala, cât si ale art. 72 Cod penal cu referire speciala la gradul de pericol social al faptei savârsite, precum si la persoana infractorului fara antecedente penale.

În aceste conditii, instanta apreciaza ca scopul pedepsei, ca masura de constrângere si mijloc de reeducare a condamnatului, poate fi atins prin  condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii în limitele prevazute de art. 87 alin. 5 din OUG nr. 195/2002 cu aplic.art. 320 ind. 1 alin. 7 Cod procedura penala referitoare la reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa.

În baza art. 71 alin. 1 si 2 Cod penal se vor interzice inculpatului V.A. drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II – a si lit. b Cod penal, ca pedeapsa accesorie pe durata executarii pedepsei principale.

Fiind întrunite conditiile impuse de art. 81 Cod penal, se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, existând convingerea ca scopul acesteia poate fi atins chiar fara executare.

În baza art. 82 Cod penal se va stabili termen de încercare pentru inculpat.

În baza art. 359 Cod procedura penala se vor pune în vedere inculpatului dispozitiile art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii conditionate în cazul savârsirii unei infractiuni în cursul termenului de încercare.

În baza art. 71 alin. 5 Cod procedura penala, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei închisorii, se va suspenda si executarea pedepsei accesorii.

În baza art. 191 alin. 1 Cod procedura penala se va obliga inculpatul la cheltuieli judiciare statului.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

În baza art. 87 alin. 5 din OUG nr. 195/2002 cu referire la art. 320 ind. 1 Cod procedura penala, condamna pe inculpatul V.A.,  la (un) an si 6 (sase) luni închisoare.

În baza art. 71 alin. 1 si 2 Cod penal interzice inculpatului V.A. drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II – a si lit. b Cod penal, ca pedeapsa accesorie pe durata executarii pedepsei principale.

În baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a pedepsei.

În baza art. 82 Cod penal stabileste termen de încercare pentru inculpat de 3 (trei) ani si 6 (sase) luni.

În baza art. 71 alin. 5 Cod procedura penala, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei închisorii, se suspenda si executarea pedepsei accesorii.

În baza art. 359 Cod procedura penala pune în vedere inculpatului dispozitiile art. 83 Cod penal.

În baza art. 191 alin. 1 Cod procedura penala obliga inculpatul la 1.000 lei cheltuieli judiciare statului.

 Cu recurs în 10 zile de la pronuntare.

Pronuntata în sedinta publica de la 08 Noiembrie 2011

PRESEDINTEGREFIER