Art. 184 cp

Sentinţă penală 1138 din 05.10.2010


SENTINTA PENALA NR. 1138

Sedinta publica de la 05 Octombrie 2010

Prin rechizitoriul numarul ..... din ... al Parchetului de pe lânga Judecatoria .... s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a inculpatului ...., domiciliat în com. ...., judet ..., pentru savârsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 alin.1 si 3 C.pen.

În fapt, s-a retinut ca în  dimineata zilei de ... inculpatul a împrumutat atelajul fiului sau, cu care intentiona sa mearga pe câmp sa adune iarba. Înainte de a pleca de acasa a consumat o sticla de spirt medicinal de ... ml amestecat pe jumatate cu apa. Dupa ce a plecat cu caruta, s-a oprit la un bar din comuna ... unde a mai consumat doua beri de ... ml si a mai cumparat o sticla de spirt medicinal din care însa nu a baut. Plecând de la bar în stare avansata de ebrietate, învinuitul s-a suit în caruta si a început sa loveasca calul cu banca de lemn a carutei. În acel moment calul a început sa alerge iar învinuitul s-a dezechilibrat si a cazut din caruta cu capul de asfalt, ramânând inconstient pe carosabil. Caruta scapata de sub control s-a deplasat mai departe pe carosabil acrosând-o pe numita .... care se deplasa pe marginea  soselei. Aceasta a cazut între cal si caruta, dupa care numita .... si alte femei i-au acordat primul ajutor , partea vatamata fiind transportata la Spitalul Judetean de Urgenta .... în stare de inconstienta si ramânând internata pâna în data de 05.09.2008 cu fracturi costale V-VI dreapta, fractura mandibula -ram vertical drept, traumatism  cranio-facial cu hematom periorbitar stâng, plagi excoriate pe ambele membre superioare si contuzie abdominala, leziuni ce au necesitat cca... zile de îngrijiri medicale. Partea vatamata s-a constituit parte civila cu ..... lei reprezentând cheltuieli de spitalizare.

Pe rolul instantei s-a format dosarul numarul .... din .....

În sedinta publica din .... partea vatamata prezenta în instanta a precizat ca i-a cerut inculpatului doar sa-i plateasca spitalizarea si ca nu doreste ca inculpatul sa fie închis pentru fapta lui, ci solicita condamnarea acestuia doar în situatia în care nu-i plateste spitalizarea.

La termenul de judecata din data de ... instanta a pus în discutia partilor prezente lipsa plângerii prealabile cu privire la fapta pusa în sarcina inculpatului si a ramas în pronuntare pe acest aspect.

Analizând cauza în aceasta privinta, instanta constata ca în dosarul de urmarire penala nu exista nici o declaratie sau plângere a partii vatamate .... care sa întruneasca conditiile necesare pentru a fi considerata plângere penala prealabila. Astfel, în dosarul de urmarire penala exista trei declaratii ale numitei ....., atasate la filele ..... În prima dintre aceste declaratii numita .... precizeaza ca i s-a adus la cunostinta ca poate formula plângere penala prealabila împotriva numitului ...., în termen de ....de zile, dar nu mentioneaza daca doreste sa faca o astfel de plângere. Aceasta declaratie a fost data pe ..., când persoanei vatamate .... i s-a adus la cunostinta identitatea faptuitorului.

Urmatoarea declaratie a fost data de catre numita ... pe data de ...., ocazie cu care persoana vatamata a precizat ca doreste ca faptuitorul sa-i plateasca cheltuielile de spitalizare si ca doreste sa se judece cu acesta în vederea recuperarii prejudiciilor pe care le-a suferit. În opinia instantei, o astfel de declaratie nu poate constitui plângere penala prealabila, persoana vatamata neprecizând nici un moment ca doreste tragerea la raspundere penala a inculpatului ci solicitând doar ca acesta sa-i plateasca cheltuielile de spitalizare.

Sub acest aspect, instanta apreciaza ca din continutul plângerii penale prealabile trebuie sa rezulte expres faptul ca persoana vatamata solicita tragerea la raspundere penala a faptuitorului, chiar daca aceasta cerinta nu rezulta din dispozitiile art.283 C.proc.pen., care reglementeaza continutul plângerii, întrucât plângerea prealabila are o natura juridica mixta, constituind atât o conditie de procedibilitate cât si una de pedepsibilitate, în sensul ca plângerea prealabila reprezinta conditia necesara pentru punerea în miscare a actiunii penale.

Tocmai de aceea, instanta apreciaza ca simpla solicitare a unor despagubiri civile, nu poate conferi unei declaratii a persoanei vatamate caracterul de plângere penala prealabila,în lipsa solicitarii exprese a tragerii la raspundere penala, cu atât mai mult cu cât în procesul penal actiunea civila este subordonata actiunii penale, putând fi solutionata numai în masura în care a fost pusa în miscare actiunea penala.

În ceea ce priveste ultima dintre declaratiile date de catre numita ..... în cursul urmaririi penale, nu numai ca nici în aceasta nu se precizeaza expres daca persoana vatamata doreste tragerea la raspundere penala a faptuitorului, dar se constata ca aceasta declaratie a fost facuta pe data de ....., deci la mai mult de un an din momentul în care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul. Sub acest aspect, trebuie precizat ca aceasta ultima declaratie este, din punct de vedere formal, cea mai apropiata de continutul unei plângeri penale prealabile, întrucât persoana vatamata precizeaza ca doreste sa se constituie parte civila, aceasta fiind o calitate procesuala specifica procesului penal, însa nu poate fi avuta în vedere de instanta întrucât a fost facuta cu mult peste termenul de doua luni prevazut de art.284 alin.1 C.proc.pen., termen care curge de la data cunoasterii faptuitorului si în care persoana vatamata poate formula plângere prealabila.

În ceea ce priveste latura civila a cauzei, atât numita ..... cât si Spitalul Judetean de Urgenta ..... s-au constituit parti civile, instanta urmând însa sa lase nesolutionate actiunile civile atât timp cât va înceta procesul penal ca urmare a lipsei plângerii penale prealabile, partile civile având posibilitatea de a formula separat actiune civila.

Având în vedere aceste considerente, instanta urmeaza ca în baza art.11 pct.2 lit.b C.proc.pen., raportat la art.10 alin.1 lit.f C.proc.pen., sa înceteze procesul penal pornit împotriva inculpatului ...., pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 alin.1 si 3 C.pen., ca urmare a lipsei plângerii penale prealabile.

În baza art.346 alin.4 C.proc.pen., va lasa nesolutionate actiunile civile formulate de catre partile civile .... si Spitalul Judetean de Urgenta ......

În baza art.192 alin.3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare vor ramâne în sarcina statului.