Decizii de impunere emise de casa de pensii. Suspendarea executării silite.

Decizie 1819 din 04.11.2013


Decizii de impunere emise de casa de pensii. Suspendarea executării silite.

Legea nr. 263/2010-art.156;

Cod procedură civilă: art.403 alin.3;.

În cadrul unei contestaţii la decizia emisă de intimata casa judeţeană de pensii în temeiul Legii nr. 263/2010 în vederea recuperării sumelor încasate necuvenit cu titlu asigurări sociale, este admisibilă  o cerere de suspendarea executării silite a unui asemenea titlu executoriu în acest cadru procesual,  faţă de dispoziţiile art. 156 din acest act normativ .

Secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale - Decizia civilă nr. 1819/04 noiembrie 2013.

Prin Încheierea din data de 05.09.2012 pronunţată de Tribunalul Sibiu- Secţia I civilă în dosar civil nr. 8515/85/2012 s-a admis cererea formulată de contestatoarea C.M. şi în consecinţă s-a dispus suspendarea executării silite a Decizie nr. (…)/ 29.08.2012 emisă de intimata C. J. P. S.

Pentru a pronunţa această Încheiere prima instanţă a reţinut incidenţa prevederilor art. 403 alin.3 din Codul de procedură civilă, precum şi faptul că pensia reprezintă singura sursă de venit a contestatoarei.

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs intimata CJP.S. solicitând modificarea încheierii atacate, respingerea cererii de suspendare a executării ca inadmisibilă, iar pe fond ca neîntemeiată.

În expunerea de motive, recurenta susţine că cererea de suspendare a executării silite este admisibilă doar în cadrul unei contestaţii la executare ori, în speţă nu ne aflăm în prezenţa unei astfel de contestaţii, astfel că cererea este inadmisibilă şi se a impune a fi respinsă ca atare.

Pe fond, susţine că cererea se impune a fi respinsă ca neîntemeiată, deoarece: instanţa de fond nu a efectuat demersuri pentru a afla care sunt sursele de venit ale contestatoarei; urmărirea veniturilor contestatoarei respectă întru totul prevederile art. 409 cod procedură civilă, astfel că nu există pericolul afectării dreptului la viaţă; interesul major este repararea cât mai grabnică a prejudiciului cauzat bugetului de asigurări sociale de stat. Sumele datorate sunt purtătoare de dobânzi, penalităţi sau indici de inflaţie, astfel orice întârziere în recuperarea lor afectează bugetul asigurărilor sociale de stat. Cum litigiu care are ca obiect contestarea Deciziei nr.(…) se poate întinde pe o perioadă de mai multe luni, în această perioadă bugetul este lipsit în mod nejustificat de sume care pot acoperi plata mai multor pensii.

În drept invocă: Cod procedură civilă, Legea nr. 263/2010.

CURTEA, analizând sentinţa atacată prin prisma criticilor formulate cât şi din oficiu conform cerinţelor art. 304 indice 1 cod procedură civilă în limitele statuate de art. 306 alin.(2) cod procedură civilă, reţine următoarele:

În ceea ce priveşte prima critică din recurs, urmează a fi respinsă ca nefondată, deoarece aflându-ne în cadrul unei contestaţii la decizia emisă de intimata casa judeţeană de pensii în temeiul Legii nr. 263/2010 în vederea recuperării sumelor încasate necuvenit cu titlu asigurări sociale, este admisibilă  o cerere de suspendarea executării silite a unui asemenea titlu executoriu în acest cadru procesual,  faţă de dispoziţiile art. 156 din acest act normativ - Prevederile prezentei legi, referitoare la jurisdicţia asigurărilor sociale, se completează cu dispoziţiile Codului de procedură civilă.

Recursul se vizează a fi însă fondat sub aspectul criticilor vizând fondul pricinii.

Astfel, potrivit art. 403 din Codul de procedură civilă - (1) Până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, instanţa competentă poate suspenda executarea, dacă se depune o cauţiune în cuantumul fixat de instanţă, în afară de cazul în care legea dispune altfel.

În contextul în care legiuitorul a înţelege să confere Deciziei emisă în temeiul Legii nr.263/2010 caracterul de titlu executoriu (179 alin.4 din lege), tocmai în ideea recuperări mai grabnice a sumelor încasate de la bugetul asigurărilor sociale de stat necuvenit de către asiguraţi, simplul fapt că pensia constituie singurul venit al contestatoarei nu poate justifica temeinicia cererii de faţă, deoarece executarea silită urmează regulile de procedură civilă (art. 409 Cod procedură civilă), deci nu vizează întregul cuantum al pensiei încasate lunar, ci doar procent din acesta (în speţă, procentul de 1/3 aşa cum reiese din imaginea de plată depusă la dosar.

Faţă de cele ce preced, Curtea, în baza art. 312 alin.(1) coroborat cu art.304 punct 9 Cod procedură civilă, a admis ca fondat, recursul declarat de pârâta, a modificat încheierea atacată în sensul respingerii cererii de suspendare formulată în cauză de contestatoarea ca netemeinică şi nelegală.