Exercitarea autoritatii parintesti

Sentinţă civilă 3131 din 09.10.2012


ROMÂNIA

JUDECATORIA ONESTI

JUDETUL BACAU

DOSAR NR. 4723/270/2012 exercitarea autoritatii parintesti

SENTINTA CIVILA NR. 3131

Sedinta publica din data de 9.10.2012

COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:

PRESEDINTE – …

GREFIER - ….

Pe rol se afla solutionarea cauzei civile privind pe reclamantul …, în contradictoriu cu  pârâta …., având ca obiect exercitarea autoritatii parintesti.

La apelul nominal facut în sedinta publica se prezinta pârâta personal, lipsind reclamantul.

Procedura completa.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care învedereaza instantei ca la dosarul cauzei a fost depus referatul de ancheta sociala, dupa care:

Instanta constata ca este competenta general, material si teritorial, conform art. 126 din Constitutie, art. 1 si 5 Cod de procedura civila.

Instanta procedeaza la legitimarea pârâtei, aceasta prezentând C.I. seria XC, nr. 864342, CNP 2730209047402, valabila pâna la data de 9.02.2022.

Pârâta, întrebata fiind, precizeaza ca nu doreste sa-si angajeze aparator. Precizeaza ca de doua luni a plecat în strainatate si copiii i-a lasat la fratele lei, dar fara a face o procura în acest sens. Copiii au stat initial la reclamant, dar doar doua zile; acesta i-a batut, iar copiii au fugit de la el la unchiul lor. Când a aflat de proces, a venit în tara, familia la care lucra fiind întelegatoare si permitându-i acest lucru. Precizeaza ca minorii se afla la usa instantei.

Instanta procedeaza la audierea, în camera de consiliu, a minorilor … si …, încheind în acest sens procesele verbale atasate la dosarul cauzei.

Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza în stare de judecata si acorda cuvântul pe fond:

Pârâta solicita respingerea actiunii, reclamantul urmareste doar sa nu mai plateasca pensie alimentara. Oricum s-a laudat ca lui nu-i trebuie copiii si dupa ce instanta îi va da, îi va trimite în plasament. Precizeaza ca reclamantul este alcoolic si încearca sa iasa la pensie pe caz de boala, a fost si internat la psihiatrie. Solicita ca instanta sa-i nu dea reclamantului copiii, ea îsi iubeste minorii si pentru ei a plecat în Italia ca sa le ofere tot ce au nevoie. Solicita comunicarea hotarârii la adresa indicata în dosar, ….

Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas în pronuntare.

I N S T A N T A

Deliberând,

Asupra cauzei civile de fata, constata ca:

Prin cererea înregistrata pe rolul instantei la data de 24.08.2012, sub nr. 4723/270/2012 reclamantul …., domiciliat în …. a chemat în judecata pe pârâta …., domiciliata în …., solicitând exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti asupra minorilor .. si …., stabilirea la reclamant a domiciliului minorilor si obligarea pârâtei la plata pensiei de întretinere pentru minori.

 În motivare se arata ca a fost casatorit cu pârâta, iar casatoria a fost desfacuta prin divort. Prin hotarâre s-a dispus ca autoritatea parinteasca asupra minorilor sa fie exercitata numai de mama, domiciliul minorilor a fost stabilit la mama, iar pârâtul a fost obligat la plata pensiei de întretinere pentru minori. Din luna aprilie 2012 pârâta a plecat din tara, iar minorii locuiesc la reclamant care suporta singur cheltuielile ocazionate de cresterea si îngrijirea lor.

Reclamantul nu a motivat si în drept cererea.

Cererea a fost timbrata cu 6 lei taxa judiciara de timbru si 0,30 lei timbru judiciar.

Pârâta nu a depus întâmpinare dar, prezenta în instanta, nu a fost de acord cu cererea reclamantului, deoarece, copiii sunt în grija unchiului lor, fratele pârâtei, care îi supravegheaza si doar ea este cea care contribuie material si financiar la satisfacerea nevoilor minorilor.

Reclamantul a depus la dosar sentinta civila nr. 1074/28.03.2012 a Judecatoriei Onesti.

Din oficiu, instanta a dispus efectuarea de anchete sociale la domiciliile partilor si audierea minorilor.

În baza art. 167 Cod Procedura Civila, instanta a încuviintat proba cu înscrisuri ca fiind utila, pertinenta si concludenta cauzei.

Din examinarea actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

Prin sentinta civila nr. 1074/28.03.2012  a Judecatoriei Onesti, casatoria partilor a fost desfacuta prin divort; tot prin aceeasi hotarâre, s-a stabilit ca pârâta sa exercite exclusiv autoritatea parinteasca asupra minorilor .. nascut la data de …. .., nascuta la data de …. Domiciliul minorilor a fost stabilit la pârâta.

 Reclamantul nu s-a prezentat în instanta pentru a-si sustine cererea.

Din ancheta sociala efectuata la domiciliul reclamantului reiese ca la data deplasarii în teren a membrilor Serviciului Administratie Publica Locala din cadrul Primariei …. poarta casei reclamantului era încuiata pe interior, iar din discutiile purtate cu vecinii acestuia a reiesit ca reclamantul nu primeste pe nimeni în curte.

Cu aceeasi ocazie, membrii Serviciului Administratie Publica Locala s-au deplasat si la domiciliul pârâtei unde i-au gasit pe minori si pe unchiul acestora, …., fratele pârâtei. Minorii au declarat ca nu vor sa locuiasca împreuna cu tatal lor pentru ca acesta consuma alcool, este violent si nu se intereseaza de ei.

Audiati în instanta, minorii au declarat ca reclamantul nu îi vrea pe copii, ci vrea bani de la pârâta, ca nu se intereseaza de ei, ca nu este la zi cu pensia de întretinere, ca le-a oferit niciodata nimic, nici macar nu îi întreaba despre situatia scolara. Alt motiv pentru care  minorii nu vor sa stea la tatal lor este ca acesta vine pe la ei seara târziu, pe la orele 22-23, bate tare în poarta, o vorbeste de rau pe mama lor si este consumator de alcool.

Prezenta în instanta, pârâta a declarat ca a fost nevoita sa plece în cautarea unui loc de munca mai bine platit, ca i-a lasat pe minori la tatal lor unde au stat doar doua zile pentru ca  acesta este alcoolic si a fost internat la psihiatrie. Reclamantul nu este interesat de copii, el urmarind doar sa nu mai plateasca pensie de întretinere.

Însumând cele de mai sus, instanta va constata ca nu au intervenit schimbari care sa justifice luarea altor masuri privind copiii. Împrejurarea ca pârâta munceste în strainatate nu presupune în mod automat ca celalalt parinte, ramas în tara, este îndreptatit sa exercite singur autoritatea parinteasca asupra minorilor si acestia sa locuiasca la el.

Reclamantul nu a dovedit ca poate oferi garantii morale si materiale pentru ca acesti copii sa poata sa se dezvolte si sa-si continue pregatirea scolara si profesionala. S-a sustras efectuarii anchetei sociale ceea ce întareste convingerea instantei ca are alte scopuri decât asigurarea unui climat stabil material, afectiv, emotional si relational copiilor sai. Reclamantul nu s-a prezentat în instanta, nu si-a formulat probe, iar prin cererea de chemare în judecata a denaturat adevarul în legatura cu relatiile în care se afla cu minorii.

Vazând si dispozitiile art. 497 Cod civil instanta va respinge actiunea.

Pentru aceste motive,

În numele legii,

H O T A R A S T E :

Respinge actiunea formulata de reclamantul .., domiciliat în ….. împotriva pârâtei … domiciliata în …

Cu apel în 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica, azi, 09.10.2012.

PRESEDINTE,  GREFIER,

1

Domenii speta