Uzucapiune

Sentinţă civilă 1408 din 16.04.2013


Deliberând asupra acţiunii civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea inregistrată pe rolul Judecătoriei Moineşti sub nr.3941/260/2012 din data de 31.08.2012, reclamantul A.V. a solicitat instanţei ca, in contradictoriu cu pârâta U.A.T. Comuna Zemeş să constate că este proprietar prin uzucapiune asupra terenului in suprafaţă de 1537 mp din care 1040 m.p. teren curţi-construcţii şi 497 m.p. arabil, situat in satul Zemeş, corn. Zemeş, jud. Bacău, cu vecinătăţi N-Apostol Georgina şi drum de acces, V-Boştină Gheorghe, S-Checea Elena, E-Popa Ion.

In motivarea cererii, reclamantul a arătat că deţine terenul in cauză de peste 30 de ani, din anul 1974, terenul fiind imprejmuit cu gard şi delimitat faţă de vecini. Astăpânit acest teren continuu, public, netulburat şi sub nume de proprietar, achitând impozitele la zi.

In drept, cererea a fost intemeiată pe dispoziţiile art.930 alin.l lit.c C.civ.

In susţinerea cererii, reclamantul a anexat inscrisuri (filele 5-9,17-19,2,28).

Acţiunea este legal timbrată cu taxa judiciară de timbru de 678 lei şi timbru judiciar de 3 lei.

Pârâta U.A.T. Zemeş, legal citată, nu a depus intâmpinare, insă a comunicat relaţiile solicitate de instanţă (fila 22).

Instanţa a incuviinţat pentru reclamant proba cu inscrisurile depuse la dosar şi proba cu martori.

Au fost audiaţi martorii C.N. şi B.V. (filele 25,26).

Analizând probele administrate în cauză, instanţa a constatat următoarele:

Prin sentinţa civilă nr.2903/13.10.2011 pronunţată de Judecătoria Moineşti in dosarul nr.2531/260/2010, s-a constatat că reclamanţii A.V. şi A.M. sunt proprietarii unei case de lemn şi a unei anexe situate in sat Modârzău, corn. Zemeş, jud. Bacău. Aşa cum rezultă şi din considerentele acestei hotărâri, aceste imobile sunt situate pe un teren in suprafaţă totală de 1537 mp, din care 1040 m.p. reprezintă teren curţi-construcţii şi 497 m.p. arabil, având ca vecinătăţi N-Apostol Georgina şi drum de acces, V-Boştină Gheorghe, S-Checea Elena, E-Popa Ion.

 

Reclamantul se află in stăpânirea terenului respectiv Începând cu anul 1974, exercitând o posesie continuă, publică, netulburată, acesta fiind cunoscut in localitate ca proprietar al terenului.

Conform adeverinţei de rol emisă de Primăria com.Zemeş, reclamantul figurează in registrul agricol al comunei Zemeş cu terenul in cauză din anul 1974 (filele 5,6).

Terenul ce face obiectul prezentei acţiuni este identificat conform planului de situaţie anexat la dosarul cauzei (filele 7,8).

Martorii, audiaţi in cauză, au declarat că reclamantul deţine de peste 30 de ani in satul Modârzău, corn. Zemeş 5 prăjini de teren pe care este construită o casă. Acesta nu a fost tulburat de nimeni in stăpânirea terenului, nu a avut litigii şi este considerat proprietar al terenului pentru care a plătit impozit.

Pârâta U.A.T. Zemeş a comunicat că terenul ce face obiectul cauzei nu face parte din domeniul public sau privat al comunei şi nu au cunoştinţă de existenţa vreunui litigiu cu privire la acest teren.

Potrivit art.1847 Cciv., ca să se poată prescrie se cere o posesie continuă, neintreruptă, publică şi sub nume de proprietar, iar la art.1854 Cciv. se prevede că posesorul este presupus că posedă pentru sine sub nume de proprietar, dacă nu este probat că a inceput a poseda pentru altul.

Din probele administrate in cauză rezultă că reclamantul a exercitat, cu privire la terenul in suprafaţă 1537 mp, incepând cu anul 1974, o posesie continuă, neintreruptă, netulburată, publică şi sub nume de proprietar.

Instanţa apreciază că sunt indeplinite condiţiile uzucapiunii, prevăzute de art.1846, art.1847 Cod civ., posesia reclamantului asupra terenului in suprafaţă de 1537 m.p., situat in intravilanul satului Zemeş, corn. Zemeş, jud. Bacău, fiind o posesie utilă, aptă să ducă la dobândirea dreptului de proprietate in temeiul uzucapiunii.

Potrivit art.l 11 C.p.civ., partea care are interes poate să facă cerere pentru constatarea existenţei sau neexistenţei unui drept. Cererea nu poate fi primită dacă partea poate cere realizarea dreptului.

Instanţa consideră că este admisibilă cererea in constatare formulată de reclamant, intrucât, conform actelor aflate la dosar, acestea este in posesia imobilului, nu este împiedicat în exercitarea posesiei asupra acestuia şi are interes să obţină un titlu de proprietate asupra imobilului.

Pentru aceste considerente, instanţa urmează să admită acţiunea şi va constata că reclamantul este titularul dreptului de proprietate, dobândit prin uzucapiune, asupra terenului in suprafaţă totală de 1537 m.p.,situat in intravilanul satului Zemeş, com. Zemeş, jud. Bacău, din care 1040 m.p. teren curţi-construcţii şi 497 m.p. arabil, cu vecinătăţi: N- A G, drum de acces, E-PI , S-C E, V-BG, teren identificat conform schiţei de la fila 8 din dosarul cauzei.

 

Ţinând seama de dispoziţiile art.274 alin.l Cod proc. civ., precum şi de principiul disponibilităţii care guvernează procesul civil, instanţa va lua act că reclamantul nu a solicitat cheltuieli de judecată.