Hotarare

Sentinţă civilă 3338 din 28.10.2011


 Dosar nr.4044/327/2011

SENTINTA CIVILA NR.3338

Sedinta publica de la  28 octombrie  2011

INSTANTA

I. CEREREA FORMULATA SI ÎNSCRISURILE ANEXATE

Prin cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Tulcea la data de ... sub nr. .., MUNICIPIUL ... a solicitat instantei înlocuirea amenzilor aplicate numitei ..., cu sanctiunea prestarii unei activitati în folosul comunitatii.

În motivarea actiunii s-a aratat ca pârâta a fost sanctionata contraventional prim mai multe procese verbale de contraventie, acumulând amenzi în cuantum total de 59.520 lei, pe care nu le-a platit. În consecinta, a fost întocmit dosarul de executare silita nr. ... în care s-au întocmit periodic somatii si titluri executorii, însa s-a constatat insolvabilitatea debitoare care nu detine bunuri mobile sau imobile, surse de venit sau disponibilitati banesti.

În drept, au fost invocate dispozitiile art. 9, art. 39 si art. 391 din OG nr. 2/2001 si  art. 17 alin. 5 din OG nr. 92/2003.

În probatiune, au fost depuse copii de pe înscrisuri.(filele nr. 11-281)

Contravenienta, legal citata, nu s-a prezentat la instanta si nu a formulat întâmpinare.

 II. SITUATIA DE FAPT RETINUTA

Instanta retine ca în perioada .., .. cu a fost sanctionat contraventional prin mai multe procese verbale de contraventii, acumulând amenzi contraventionale în suma totala de 59.520 lei.

Pentru ca contravenienta nu a achitat în termen amenzile stabilite, organele de constatare au înaintat procesele verbale de contraventie în vederea executarii silite, însa contravenienta este insolvabila.

Instanta a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale active a .....

 III. DISPOZITII NORMATIVE INCIDENTE ÎN CAUZA:

Pentru solutionarea exceptiei, instanta are în vedere urmatoarele dispozitii normative:

1. Ordonanta  nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor

ART. 9

 (1) Prestarea unei activitati în folosul comunitatii poate fi stabilita numai prin lege si numai pe o durata ce nu poate depasi 300 de ore.

(2) Sanctiunea prevazuta la alin. (1) se stabileste alternativ cu amenda.

(3) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la ramânerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savârsit contraventia, în vederea înlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati în folosul comunitatii,  tinându-se seama de partea din amenda care a fost achitata.

ART. 39

(1) Punerea în executare a sanctiunii amenzii contraventionale se face astfel:

a) de catre organul din care face parte agentul constatator, ori de câte ori nu se exercita calea de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei în termenul prevazut de lege; b) de catre instanta judecatoreasca, în celelalte cazuri.

ART. 391

(1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la ramânerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, acesta va sesiza instanta în circumscriptia careia s-a savârsit contraventia, în vederea înlocuirii amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati în folosul comunitatii, tinându-se seama, dupa caz, si de partea din amenda care a fost achitata.

2) În cazul în care contravenientul, citat de instanta, nu a achitat amenda în termenul prevazut la alin. (1), instanta procedeaza la înlocuirea amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati în folosul comunitatii pe o durata maxima de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore.

2. Decizia Înaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 7/2010 prin care s-a admis recursul în interesul legii: Dispozitiile art. 9 alin. (3) -(5) din O.G. nr. 2/2001, prin raportare la dispozitiile art. 9 alin. (1) si (2) din aceeasi ordonanta si la dispozitiile art. 1 din O.G. nr. 55/2002, se interpreteaza în sensul admisibilitatii cererilor de înlocuire a sanctiunii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati în folosul comunitatii indiferent daca contraventiile savârsite sunt prevazute si sanctionate prin legi, ordonante ale Guvernului sau alte acte cu caracter normativ si chiar daca actul care stabileste si sanctioneaza contraventiile nu prevede, alternativ cu sanctiunea amenzii, sanctiunea prestarii unei activitati în folosul comunitatii.

 IV. MOTIVAREA SOLUTIEI PRONUNTATE

Fata de dispozitiile art. 137 alin. 1 C.proc.civ., instanta este obligata sa se pronunte cu prioritate asupra exceptiei lipsei calitatii procesuale active, exceptie de fond, absoluta, cu caracter peremptoriu, deoarece o eventuala admitere a acesteia face de prisos cercetarea în fond a pricinii.

Calitatea procesuala presupune existenta unei identitati între persoana reclamantului si cel care este titularul dreptului pretins (calitate procesuala activa), precum si între persoana chemata în judecata si cel care este subiect pasiv în raportul juridic dedus judecatii (calitate procesuala pasiva).

Reclamantul fiind cel care porneste actiunea trebuie sa justifice atât calitatea sa procesuala activa cât si calitatea procesuala pasiva a persoanei pe care a chemat-o în judecata prin indicarea obiectului cererii si a motivelor de fapt si de drept pe care se întemeiaza pretentia sa.

Stabilirea calitatii procesuale determina legitimarea procesuala în raportul juridic dedus judecatii.

Analizând cererea formulata sub aspectul exceptiei invocate, se constata ca procesele-verbale de sanctionare a contraventiilor au fost încheiate de agenti constatatori din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi ..., Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera .., Inspectoratului Judetean de Politie ... si Politia Municipiului ....

Cum municipiul ..a prin Serviciul de Impozite si Taxe nu este organul din care face parte agentul constatator, instanta urmeaza sa admita exceptia si sa dispuna respingerii sesizarii ca fiind introdusa de o persoana fara calitate procesuala activa.