Pretenţii

Sentinţă civilă 451 din 21.01.2011


Dosar nr. 23708/318/2010

R O M Â N I A

Cod operator 2445

JUDECATORIA TÂRGU JIU

JUDETUL GORJ

Sentinta civila  Nr. 451

Sedinta publica de la 21 Ianuarie 2011

Completul compus din:

PRESEDINTE

Grefier

Pe rol fiind judecarea actiunii formulata de catre reclamanta D. O. în contradictoriu cu pârâtii Primarul orasului T. si Consiliul Local T..

La apelul nominal facut în sedinta publica au lipsit partile, pârâtii au fost reprezentati de catre avocat T.R . care a substituit pe avocat I.C.

Procedura completa.

S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care instanta pune din oficiu în discutia partilor exceptia de necompetenta materiala, acordând cuvântul pe exceptia formulata.

Avocat T.R. pentru pârâti a solicitat instantei declinarea competentei de solutionare a cauzei în favoarea Tribunalului G-Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale.

JUDECATA

Prin cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Jiu sub nr. 23708/318/2010, reclamanta D. O. a solicitat instantei ca în contradictoriu cu pârâtii Primarul orasului T. si Consiliul Local T., sa se dispuna plata sporului de fidelitate si loialitate a drepturilor speciale pentru mentinerea sanatatii, securitatii muncii în cuantum de 200 lei/luna si a contravalorii tichetelor de masa si a tichetelor cadou începând cu 14.01.2009, data la care este înregistrat si produce efecte juridice contractul colectiv de munca încheiat la nivelul Consiliului Local T. si Primariei orasului T. si pâna la încetarea efectelor contractului colectiv de munca la nivelul unitatii.

În motivarea cererii, reclamanta a aratat ca prin contractul colectiv de munca încheiat la nivelul Consiliului Local T. si înregistrat la Directia de Munca si Protectie Sociala sub nr. 6/14.01.2009, în vigoare pâna la data de 08.12.2010, conform Hotarârii Consiliului Local T. nr. 170/05.12.2008 s-a prevazut la art. 27 lit. d ca "functionarii publici si personalul contractual beneficiaza de spor pentru fidelitate si loialitate fata de unitate, calculat la salariul de baza în raport de vechimea în unitate si timpul efectiv lucrat ...(5 - 10 ani - un spor de 10%) si la art. 44 alin. 5 ca functionarilor publici si personalului contractual li se acorda lunar drepturi speciale pentru mentinerea sanatatii, securitatii muncii în cuantum de 200 lei".

Potrivit Hotarârii Consiliului Local T. nr. 170/05.12.2008, acesta a alocat fondurile necesare în vederea efectuarii platii drepturilor salariale stabilite prin Contractul Colectiv de munca, dar plata drepturilor salariale mai sus mentionate nu a fost efectuata.

Potrivit art. 41. alin. 5 din Constitutia României "Dreptul la negocieri colective în materie de munca si caracterul obligatoriu al conventiilor colective sunt garantate".

Astfel, natura juridica a contractului colectiv de munca de la nivelul unitatii este de izvor de drept pentru contractele individuale de munca din cadrul unitatii. În conformitate cu prevederile constitutionale încheierea contractelor colective de munca, indiferent de nivel, nu este obligatorie, dar, odata încheiate cu respectarea dispozitiilor legale, ele reprezinta legea partilor (art. 7 alin. 2 din Legea nr. 130/1996).

Prin înregistrarea contractului colectiv de munca la Directia de Munca si Protectie Sociala, acest act devine obligatoriu si îsi rasfrânge efectele asupra tuturor subiectilor de drept, fiind opozabil si fata de autoritatile publice, inclusiv fatade instantele judecatoresti.

În aceste conditii, dupa data înregistrarii contractului colectiv de munca la Directia de Munca si Solidaritate Sociala, instantele de judecata sunt singurele abilitate sa se pronunte asupra legalitatii contractelor colective.

Întrucât, contractului colectiv de munca încheiat la nivelul Consiliului Local T. si înregistrat la Directia de Munca si Protectie Sociala sub nr. 6/14.01.2009, nu a fost declarat nelegal prin hotarâre a instantei de judecata nu sunt aplicabile prevederile art. 10 din OUG nr. 1/2010.

Mai mult, potrivit art. 243 din Codul Muncii, art. 30 alin.1 din Legea nr. 130/1996 si Conventiei O.I.M. nr. 131/1970, obligatiile decurgând din contractul colectiv de munca nu pot fi încalcate întrucât acesta a devenit opozabil si în acelasi timp obligatoriu pentru partile contractului, orice încalcare a acestei obligatii atragând raspunderea partilor care se fac vinovate de neîndeplinirea obligatiilor avansate prin contractul colectiv de munca.

Neplata drepturile salariale cuvenite potrivit contractului colectiv de munca, contravine: principiului statuat la art. 3 lit. c din Legea nr. 330/2009, conform caruia "Sistemul de salarizare reglementat prin prezenta lege are la baza urmatoarele principii:c) luarea în considerare a sporurilor, a adaosurilor salariale, a majorarilor, a indemnizatiilor cu caracter general sau special, precum si a altor drepturi de natura salariala, recunoscute sau stabilite, pâna la data intrarii în vigoare a prezentei legi, prin hotarâri judecatoresti, prin acte de negociere colectiva, precum si prin alte modalitati, acestea regasindu-se la un nivel acceptat, potrivit principiilor prezentei legi, în salariul brut sau, dupa caz, în salariul de baza, în solda functiei de baza sau în indemnizatia lunara de încadrare", masurilor de reîncadrare în functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora reglementate prin O.U.G. nr. 1/2010, invocându-se în acest sens prevederile cuprinse în Sectiunea 2.

În drept, reclamanta si-a întemeiat cererea pe disp. art. 3 lit. c din Legea nr. 330/2009; art. 6 alin. alin l din OUG nr. 1/2010, art. 243 din Codul Muncii, art. 30 alin. 1 din Legea nr. 130/1996, Conventia O.I.M. nr. 131/1970 ratificata prin Decretul 83/1975 publicat în M.O. 86/2.08.1975 si art. 41 alin. 5 din Constitutia României.

În dovedirea actiunii, reclamanta a depus în copie la dosar Hotarârea Consiliului Local T. nr. 170/05.12.2008 privind aprobarea Contractului colectiv de munca al salariatilor din aparatul de specialitate al Primarului orasului T., aparatului permanent al Consiliului Local T., Serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor T. si Bibliotecii orasenesti T. si Contractul colectiv de munca înregistrat la 6/14.01.2009 la Directia de Munca si Incluziune Sociala Gorj.

Instanta, analizând din oficiu competenta sa materiala constata ca aceasta apartine tribunalului potrivit art. 2 alin.1 lit.c C.proc.civ., motiv pentru care se va declina competenta de solutionare a cauzei în favoarea Tribunalului G-Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale.

Vazând si disp. art. 158 alin.3 C.proc. civ.,

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

Declina competenta solutionarii cererii formulate de catre reclamanta D. O., cu domiciliul ales la Primaria orasului T., în contradictoriu cu pârâtii Primarul orasului T. si Consiliul Local T., în favoarea Tribunalului G-Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale.

Irevocabila.

Pronuntata în sedinta publica din 21.01.2011,  la Judecatoria Tg-Jiu.

PRESEDINTE,GREFIER,

Red. /Tehn.  26 Ianuarie 2011

4 ex.

Domenii speta