Cereri

Sentinţă civilă 2120 din 08.07.2013


Deliberând asupra cauzei civile de faţă, instanţa constată următoarele:

Constată că prin acţiunea înregistrată sub numărul 2407/260/2013, reclamanta Primăria P. a chemat în judecată pârâta G. O. solicitând în contradictoriu cu acesta anularea menţiunii de deces a pârâtei înscrisă în mod greşit pe marginea actului de naştere a 491/689, întrucât titularul acelui act de naştere este în viaţă.

Acţiunea este legal scutită de taxă de timbru.

în motivarea acţiunii se arată că în registrul actelor de stare civilă de născuţi 491/689/03.01.1951, exemplarele I şi II, pe marginea actului de naştere, la rubrica menţiuni, s-a înscris în mod greşit menţiunea decesului numitei G. O., în baza comunicării Primăriei Independenţa, jud. C.

în cauză s-au depus acte de stare civilă.

Din analiza actelor şi lucrărilor dosarului instanţa reţine următoarele:

în registrul actelor de stare civilă de născuţi 491/689/03.01.1951, exemplarele I şi II, pe marginea actului de naştere, la rubrica menţiuni, s-a înscris în mod greşit menţiunea decesului numitei G. O., în baza comunicării Primăriei Independenţa, jud. C.

Din adresa 4684/24.01.2013 a CJ B., rezultă că în urma verificărilor efectuate de această instituţie a rezultat că de fapt menţiunea decesului ar fi trebuit efectuată pe marginea actului de naştere 29/07.04.1927 înregistrat la Primăria P., privind pe G. O.

Potrivit art. 57 din Legea 119/1996,,Anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe acestea se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

(2)în cazul anulării, completării şi modificării actelor de stare civilă, sesizarea instanţei judecătoreşti se face de către persoana interesată, de structurile de stare civilă din cadrul serviciilor publice comunitare locale sau judeţene de evidenţă a persoanelor ori de către parchet. Cererea se soluţionează de judecătoria în a cărei rază teritorială se află domiciliul sau sediul acestora, pe baza verificărilor efectuate de serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor şi a concluziilor procurorului.

(3)Soluţionarea cererilor de anulare, completare şi modificare a actelor de stare civilă formulate de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate şi de străini este de competenţa Judecătoriei Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti.

(4)Hotărârea judecătorească prevăzută la alin. (1), precum şi înregistrarea făcută în temeiul acesteia sunt opozabile oricărei alte persoane, atâta timp cât printr-o nouă hotărâre nu s-a stabilit contrariul."

Instanţa apreciază ca întrunite condiţiile prevăzute de textul de lege sus citat motiv pentru care va admite acţiunea formulată de reclamanta PRIMĂRIA P., reprezentată prin primar I.G., în contradictoriu cu pârâta G.O., domiciliată în corn. P., sat V. Ş., jud. B..

Va anula menţiunea de deces a pârâtei din registrul actelor de stare civilă de născuţi, nr. 491/698/03.01.1951, al. Comunei P., jud. B.