Contestaţie la executare – reexaminare

Sentinţă civilă 486 din 24.03.2009


Prin cererea înregistrată la această Judecătorie la data de _______- petenţii N.R. şi N.A. au solicitat instanţei să efectueze un control asupra legalităţii şi temeiniciei sumei ce reprezintă taxa judiciară de timbru la care au fost obligaţi  în vederea judecării cauzei care formează obiectul dosarului nr._________.

În motivarea acţiunii aceştia arată că la şedinţa de judecată din data de 19 februarie 2009 i s-a imputat o taxă de timbru pentru valoarea pasivului masei succesorale în sumă de 2240,86 lei, luându-se ca bază de calcul sumele indicate ca pasiv succesoral, respectiv 19.116,79 lei, valoarea rămasă din creditul contractat de defunct de la ING Bank şi 30.556,5 lei , valoarea rămasă de rambursat din creditul contractat prin contract nr. 44/2006.

Reclamanţii arată că pasivul succesoral a fost indicat în cererea introductivă şi completarea formulată, acestea nefiind contestate de partea adversă, motiv pentru care nu se datorează taxă de timbru.

Ei au contestat cuantumul cheltuielilor de înmormântare, respectiv suma de 1.935 lei, reprezentând diferenţa dintre suma precizată de pârâtă şi valoare acceptată , suma de 3.865 lei, dovedită prin înscrisuri, suma care ar trebui fi taxată fiind diferenţa cheltuielilor de înmormântare – 1935 lei – şi capătul de cerere privind reducţiunea liberalităţilor – 19 lei.

Din actele şi lucrările dosarului instanţa constată următoarele:

Reclamanţii au solicitat instanţei recalcularea taxei de timbru în dos. nr. _________, considerând că din moment ce pârâţii nu au contestat pasivul succesoral  care a fost indicat atât în acţiunea introductivă cât şi în completarea la acţiune, raportat la aceste sume nu se datorează taxă de timbru.

Analizând modul de calcul din dosarul nr. _________ se constată următoarele:

Reclamanţii au formulat acţiunea pentru anularea certificatului de moştenitor  nr. 87/2008 autentificat de BNP M.J., stabilirea că ei sunt moştenitorii defunctului N.I. din prima căsătorie. De asemenea au solicitat stabilirea masei succesorale şi cota ideală ce revine fiecărui moştenitor în parte.

Pârâţii au formulat întâmpinare şi acţiune reconvenţională prin care au fost de acord cu admiterea în parte a acţiunii, dar au solicitat introducerea în pasivul succesoral al cotei de ½ parte din suma nerambursată către OTP O., 4547,83 lei şi a cheltuielilor de înmormântare de 5800 lei. În legătură cu garajul, au solicitat excluderea  acestuia din masa succesorală arătând că a fost cumpărată din banii obţinuţi din vânzarea apartamentul proprietatea minorului, iar cu privire la autoturismul Matiz au arătat că 25% a fost cumpărată tot din aceşti bani.

Reclamanţii şi-au completat acţiunea, precizând valoarea bunurilor, iar în ceea ce priveşte creditul contactat la OTP au arătat că este o obligaţie comună, fiind de acord cu includerea în pasivul succesoral a ½ parte din suma de 4547,83 lei, şi anume suma de 2.273,9 lei, contestând diferenţa cheltuielilor de înmormântare, suma de 1935 lei arătând că numai pentru suma de 3.865 lei a fost dovedită cu chitanţe.

Potrivit art. 2 al.3 din Legea nr. 146/1997, valoarea la care se calculează taxa de timbru este cea declarată în acţiune sau cerere.

Reclamanţii într-adevăr  chiar în acţiunea introductivă au precizat pasivul succesoral iar în completarea de acţiune au fost de acord cu includerea în pasiv a ½ parte din suma de 4547,83 lei, reprezentând contravaloarea creditului contactat la OTP (f.68).

Ei au formulat obiecţii în legătură cu cuantumul cheltuielilor de înmormântare deoarece pârâţii au solicitat includerea în pasivul succesoral al sumei de 5800 lei, făcând dovada sumei de 3.865 lei. De asemenea au solicitat reducerea liberalităţilor excesive făcute în favoarea pârâtului minor.

Pârâţii sunt cei care nu sunt de acord cu includerea garajului şi a procentului de 25% din valoarea autoturismului Matiz în activul masei succesorale, ei fiind cei care contestă valoarea activului succesoral.

Prin urmare, potrivit prev. art. 2 al.3 din Legea nr. 146/1997 va admite cererea de reexaminare a taxei de timbru formulată de reclamanţi, deoarece aceştia au contestat numai diferenţa cheltuielilor de înmormântare, suma de 1.935 lei, după care datorează o taxă de timbru în valoare de  160, 76 lei şi timbru judiciar în de 3 lei, adăugându-se suma de 19 lei taxă de timbru şi 0,3 lei timbru judiciar pentru capătul de cerere privind reducerea liberalităţilor excesive .

Deoarece pârâţii sunt cei care contestă includerea garajului şi a cotei de 25% din valoarea autoturismului Matiz în activul masei succesorale, se impune obligarea acestora la plata taxei de timbru aferentă acestor valori.