S**** S***** 2 " S***** D******* R****** D* S****** V
CreditorS**** D************* E****** S***** B********* R****** D* N****** A
DebitorAdmite cererea privind emiterea somaţiei de plată formulată de creditoarea S.C. SPICUL 2 S.R.L., cu sediul în Dorohoi, b-dul Victoriei nr. 39, jud. Botoşani, în contradictoriu cu debitoarea S.C. D.A.L.B. IMPORT EXPORT S.R.L., cu sediul în Bucureşti, str. Vlahita nr. 1, bl. PM 18 bis, sc. 2, ap. 123, sector 3. Somează debitoarea să plătească creditoarei, în termen de 20 zile de la comunicarea hotărârii, suma de 24.456,67 lei, reprezentând contravaloare facturi fiscale neachitate, la care se va adăuga dobânda legală pentru fiecare factură fiscală scadentă în parte, până la momentul plăţii efective. În temeiul art. 274 C.pr.civ., obligă debitoarea să plătească creditoarei suma de 39,30 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de cerere în anulare pentru debitoare în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată în şedinţa publică din data de 11.01.2011.
Cu privire la excepţia necompetenţei teritoriale a Judecătoriei Botoşani, instanţa reţine următoarele: Între creditoarea S.C. SPICUL-2 S.R.L. şi debitoarea S.C. D.A.L.B. IMPORT-EXPORT S.R.L. au fost desfăşurate activităţi comerciale, în perioada 2009-2010, conform contractului de vânzare-cumpărare nr. 30/30.11.2009. În acest contract s-a stipulat, la art. 7 Clauze speciale – pct. 7.8.: Părţile vor încerca să soluţioneze pe cale amiabilă orice dispută decurgând din sau în legătură cu prezentul contract. În cazul în care acest lucru nu este posibil, părţile stabilesc să urmeze şi să respecte întotdeauna procedura şi termenul de conciliere prealabilă, prevăzute de art. 7201 C.p.civ., înainte ca litigiul să fie înaintat spre soluţionare instanţelor judecătoreşti competente de la sediul Beneficiarului. De menţionat că beneficiar în contractul de vânzare-cumpărare nr. 30/30.11.2009 este debitoarea S.C. D.A.L.B. IMPORT-EXPORT S.R.L. De la momentul încheierii contractului şi până în prezent, debitoarea şi-a schimbat sediul social, din Botoşani, Pietonalul Transilvaniei nr. 5, parter, jud. Botoşani în Bucureşti, str. Vlahiţa nr. 1, bl. PM18bis, sc. 2, ap. 123, sector 3. Însă, relaţiile dintre cele două societăţi au caracter comercial, iar potrivit dispoziţiilor art. 7 C.pr.civ.: Cererea împotriva unei persoane juridice de drept privat se face la instanţa sediului ei principal. Cererea se poate face şi la instanţa locului unde ea are reprezentanţă, pentru obligaţiile ce urmează a fi executate în acel loc sau care izvorăsc din acte încheiate prin reprezentant sau din fapte săvârşite de acesta. Totodată, la art. 10 C.pr.civ. se menţionează: În afară de instanţa domiciliului pârâtului, mai sunt competente următoarele instanţe: 4. în cererile privitoare la obligaţii comerciale, instanţa locului unde obligaţia a luat naştere sau aceea a locului plăţii; Având în vedere aceste dispoziţii legale şi faptul că relaţiile comerciale s-au născut şi s-au executat la Botoşani, instanţa competentă este Judecătoria Botoşani. Părţile nu pot stabili prin contract competenţa unei instanţe, decât în anumite cazuri, strict prevăzute de lege, nefiind cazul în prezenta cauză.
Având în vedere excepţia invocată din oficiu de instanţă, pentru a se depune de părţi concluzii scrise cu privire la excepţia necompetenţei teritoriale, va dispune amânarea cauzei, acordând un nou termen de judecată, pentru când se va reveni la procedura de citare şi se vor emite adrese creditoarei şi debitoarei, să depună concluzii scrise asupra excepţiei.