Ţ**** I***
Reclamant"********* D* B******** R****** D* C****** M*****
PârâtR****** M*****
Pârâtperimare
Avându-se în vedere că prin Încheierea de şedinţă din 02.03.2010, instanţa a prorogat pronunţarea asupra excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive, tocmai pentru a se face precizările cuvenite şi cum pentru acest termen de judecată reclamantul nu şi-a îndeplinit această obligaţie, în temeiul art. 1551 C.p.c. urmează a dispune suspendarea cauzei.
Analizând actele şi lucrările dosarului precum şi dispoziţiile legale, sub aspectul excepţiilor invocate, reţine următoarele: 1. Referitor la excepţia prematurităţii introducerii acţiunii Pentru a analiza această excepţie, instanţa urmează a avea în vedere Decizia nr. 778 din 12 mai 2009 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I pct. 4 din Ordonanţa Guvernului nr. 34/2001 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru. Astfel, în considerentele deciziei se arată că: „Reglementând răspunderea civilă pentru prejudiciile cauzate prin fapte ilicite, Codul civil român nu se referă expres şi la existenţa unei forme de răspundere patrimonială pentru daunele morale. O asemenea formă de răspundere juridică a fost admisă pe cale jurisprudenţială, cu deosebire începând cu anul 1990. Legislativ, existenţa răspunderii patrimoniale pentru daune morale a fost recunoscută implicit prin art. 15 lit. f1) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, text introdus în lege prin Ordonanţa Guvernului nr. 11 din 29 ianuarie 1998, aprobată prin Legea nr. 112/1998, în care se prevedea scutirea de taxa judiciară de timbru a acţiunilor şi cererilor, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, referitoare la "stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice". Reglementarea reprezenta un mod specific de apărare juridică a menţionatelor atribute ale personalităţii umane - caracterizate în art. 1 alin. (3) din Constituţia României ca fiind valori supreme în statul de drept. În felul acesta se asigura accesul la justiţie, necondiţionat de plata unei taxe de timbru, persoanelor vătămate prin proferarea de expresii insultătoare, calomnii ori denigrări săvârşite pe orice cale, direct sau prin mijloacele de comunicare în masă”. Actul normativ invocat de apărătorul pârâţilor este legea nr. 3 din 1974 – legea presei din Republica Socialistă România, act care, în lumina modificărilor legislative de după anul 1990, a fost abrogat tacit, în ceea ce priveşte acordarea de despăgubiri materiale pentru daunele morale produse prin publicarea articolelor de presă, motiv pentru care instanţa urmează a respinge excepţia prematurităţii. 2. Referitor la excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Monitorul de Botoşani, prin redactor şef Moraru Cătălin. Având în vedere precizările reclamantului, instanţa va proroga pronunţarea asupra excepţiei, până la termenul următor, la care se vor face precizările cuvenite, având în vedere dispoziţiile art. 28 din Decretul nr. 31/1954 şi art. 112 pct. 1 C.pr.civ.
Având în vedere că în cauză s-au depus precizări, pentru a se da posibilitate pârâţilor să ia act de aceste precizări şi pentru a se emite adresă reclamantului, să indice probele, va dispune amânarea cauzei, acordând un nou termen de judecată, pentru care se va reveni la procedura de citare a reclamantului, pârâţii având TC. Se a emite adresă reclamantului. Se vor emite adrese pârâţilor.
Având în vedere că în cauză s-a depus întâmpinare, pentru respectarea principiului contradictorialităţii şi al dreptului la apărare, în temeiul art. 86 raportat la art. 116 Cod proc. civ., va dispune amânarea cauzei, revenirea la procedura de citare a reclamantului, cu duplicatul întâmpinării, în temeiul art. 153, alin. 1 Cod proc. civ., pârâţii primind TC prin apărător.