Comunicarea nelegală a procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor

Sentinţă civilă 254 din 18.05.2017


Prin sentinţa civilă nr. 254 pronunţată de Judecătoria Iaşi la data de 19 ianuarie 2017 în dosarul nr. 29464/245/2016, instanţa a admis plângerea formulată de petentul  MP în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi şi a constatat prescrisă executarea sancţiunii amenzii contravenţionale aplicate prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor seria X NR. X.

Instanţa a reţinută că, în speţă, procesul-verbal a fost încheiat la data de 19.07.2016, în absenţa petentului, la sediul Secţiei 2 Poliţie Iaşi iar conform susţinerilor petentului, care se coroborează cu menţiunile olografe efectuate pe spatele procesului-verbal de contravenţie, actul sancţionator a fost înmânat petentului la data de 22.08.2016 de către agenţii de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Miroslava.

Instanţa a reţinut că organul constatator nu a făcut dovada comunicării legale a actului sancționator către petent şi pe cale de consecinţă a constatat că susţinerile acestuia privind prescripţia executării sancțiunii contravenționale sunt întemeiate.

Având în vedere că petentul nu a fost de faţă la încheierea procesului verbal, actul sancţionator trebuia comunicat în condiţiile art. 26 şi art. 27 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. În speţă nu s-a dovedit că organul constatator ar fi încercat iniţial comunicarea procesului-verbal de contravenţie prin poştă cu confirmare de primire şi nici procedura de comunicare prin afişare nu a fost îndeplinită. Astfel din susţinerile petentului care se coroborează cu menţiunile efectuate pe spatele procesului verbal, rezultă că agenţii de poliţie nu ar fi procedat la comunicarea prin poştă, respectiv afişarea procesului verbal de contravenţie la domiciliul petentului, agenţii de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Miroslava  înmânându-i acestuia actul sancţionator la data de 22.08.2016.

Or, în lipsa unei comunicări legale a procesului verbal în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii contravenționale prin poștă, cu aviz de primire sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului, conform dispoziţiilor art. 27 din O.G. nr. 2/2001, instanţa a constatat că executarea procesului-verbal este prescrisă potrivit prevederilor art. 14 din O.G. nr. 2/2001.