Conducerea unui vehicol neinmatriculat

Sentinţă penală 371 din 01.11.2016


SENTINTAPENALANr. 371/2016

Sedinta publica de la 01 Noiembrie 2016

Completul compus din:

INSTANTA

La data de 04.02.2016 , cu nr. X s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr. X al Judecatoriei X prin care s-a dispus trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatuluiX X-X pentru a fi cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de conducere pe drumurile publicea unui autovehicul neinmatriculat prev. de art.334 alin 1 teza I Cod penal si conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare prev. de art.334 alin. 2 teza I Cod penal cu aplicarea art.38 alin 2 Cod penal (fapte din data de 07.01.2015 ) si infractiunile de conducere pe drumurile publicea unui autovehicul neinmatriculat prev. de art.334 alin 1 teza I Cod penal si conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare prev. de art.334 alin. 2 teza I Cod penal, cu aplicarea art.38 alin 2 Cod penal si fals in declaratii prev. de art.326 Cod penal (fapte din data de 09.01.2015 ) toate cuaplicarea art.38 alin 1 Cod penal.

Se retinein esenta , in actul de sesizare al instantei ca,inculpatul , in zilele de 07.01.2015 si 09.01.2015 , a condus pe raza Mun. X , autoturismele Opel Tigra cu nr. de inmatriculare X si Toyota Celica cu nr. de inmatriculare X , care erau neinmatriculate si cu numere false de inmatriculare, fiind radiate din circulatie si apoi a declarat in fals cu privire la masina pe care ar fi condus-o .

Analizand probatoriul administrat in cauza , instanta retine urmatoarea, in fapt, urmatoarea situatie .

La datade 07.01.2015 , in jurul orelor 11:00, in timp ce sedeplasa la volanul masinii personale cu nr. de inmatriculare X, pe str. XX din Mun X, martora Xa intrat in coliziune cu autoturismul marca Opel Tigra, cu nr. de inmatriculare X,care circula pe contrasens.

Autoturismul era condus de inculpatul X X-X .

Accidentul s-a produs pe un carosabil acoperit cu zapada si ca urmare a neadaptarii de catre inculpat a vitezei de deplasare.

Cei doi conducatori auto au discutat pentru o solutionare amiabila a litigiului, fapt pentru care la locul impactului a fost chemat martorul X X, patronul unui service din oras.

Pentru ca nu auajuns la o intelegere, cei doi au hotaratsa se prezinte in fataorganelor de politie.

In ziua de 09.01.2015 inculpatul X X X s-a prezentat la Politia Mun X cu autoturismul marca Toyota Celica, cu nr. de inmatriculare X si a dat in fata lucratorului de politie o declaratie pe propria raspundere , in care a sustinut,in fals , ca in ziua de 07.01.2015 , in momentul accidentului de circulatie se afla la volanul acestei din urma masini.

Verificarile ulterioare au stabilit ca cele doua autoturisme cu care inculpatul a circulat, sunt radiate din circulatie.

Autoturismul marca Opel Tigra era radiat din circulatie de autoritatile germane de la data de 22.05.2012 , iar autoturismulmarca Toyota Celica era radiat din circulatie de catre autoritatile spaniole de la data de 19.04.1996.

Dupa inceperea cercetarilor inculpatula parasit Romania.

Situatia de fapt mai sus mentionata s-a stabilitpe baza urmatoarelormijloace de proba: proces verbal de constatare a infractiunii ; plansa foto ; adresa nr. BCO/ACG/X; adresa BCO/X emisa de IGPF - Punct de Contact Oradea; adresa nr.X/26.01.2015 emisa de catre S.P.C.R.P.C.I.V Galati; declaratia martorei X; declaratia martorului X X; declaratia inculpatului .

In drept, fapta inculpatului X X X , care in zilele de 07.01.2015 si 09.01.2015,a condus pe raza Mun. X, autoturismele Opel Tigra cu nr. de inmatriculare X si Toyota Celica, cu nr. de inmatriculare X, care erau neinmatriculate si cu numerefalse de inmatriculare , fiind radiate din circulatie si apoi a dat o declaratie in fals cu privire la masina pe care ar fi condus-o,intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat prev. de art.334 alin 1 teza I Cod penal si conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare prev. de art.334 alin 2 teza I Cod penal, cu aplicarea art.38 alin 2 Cod penal (fapte din data de 07.01.2015 ) si infractiunile de conducere pe drumurile publicea unui autovehicul neinmatriculat prev. de art.334 alin 1 teza I Cod penal si conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare prev. de art.334 alin 2 teza I Cod penal cu aplicarea art.38 alin 2 Cod penal si fals in declaratii prev. de art.326 Cod penal (fapte din data de 09.01.2015 ) , toate cuaplicarea art.38 alin 1 Cod penal.

In temeiul acestor texte de lege , instanta urmeaza sa aplice inculpatului cateo pedeapsa pentru fiecare fapta savarsita , la individualizarea carora sa retina disp. art. 74 Cod penal si anume :gravitatea infractiunii savarsite sipericulozitatea infractorului, imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite;starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita; natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii;

motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit; natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal; nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.

Inculpatul are in prezent varsta de 28 ani, estecetatean roman, are studii liceale, necasatorit, de profesie este mecanic auto .

Areresedinta in Spanialocalitatea Badalona, provincia Barcelona,Xnr. Xsi nu este cunoscut cuantecedente penale.

A solicitat ca judecata sa, sa se faca pe baza probatoriului administratla urmarirea penala , situatie in care se vor aplica disp. art. 396 alin. 10 Cod proc. pen. in sensul reducerii cu 1/3 a limitelor de pedeapsa prevazute de Codul penal pentru faptele savarsite.

Avand in vedere ca inculpatul este la primul contact cu legea penala , instanta se va orienta la stabilirea limitei fiecarei pedepse spre minimul rezultat in urma aplicarii disp. art. 396 alin. 10 Cod proc.pen. ( cate 8 luni inchisoarepentru faptele din 07.01.2015 ; cate 9 luni inchisoaresi respectiv 2 luni inchisoare pentru faptele din09.01.2015).

Faptele au fost savarsite in concurs real prev. de art. 38 alin. 1 Cod penal.

In baza art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, instanta va contopipedepsele, inculpatul urmand saexecute pedeapsa cea mai grea de 9 ( noua) luni inchisoare, la care va adauga 1/3 din totalul celorlaltepedepse , adica 9 (noua )luni inchisoare,in total, 1 (unu ) an si 6( sase) luniinchisoare .

Din actele aflate la dosarul acuzei , instantaconstata ca pedeapsa stabilita este inchisoarea de cel mult 2 ani; inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisoriisi nu a negat faptul ca nu ar presta o munca neremunerata in folosul comunitatii.

In raport de persoana inculpatului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea imediata a unei pedepse nu este necesara, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.

In consecinta , inbaza art. 83 alin. 1 Cod pen. va amana aplicarea pedepsei de 1 (unu ) an si 6 ( sase) luni inchisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.

In baza art. 85 alin. 1 Cod pen. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul vatrebui sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere: a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune X , la datele fixate de acesta; b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa; c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile, precum si intoarcerea; d) sa comunice schimbarea locului de munca; e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.

In baza art. 86 alin. (1) C. pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevazute in art. 85 alin. (1) lit. c) - e) se vorcomunica Serviciului de Probatiune X

In baza art. 404 alin. (3) C. proc. pen. se vaatrage atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii masurilor de supraveghere si ale savarsirii de noi infractiuni in cursul termenului de supraveghere.

Potrivit art. 274 alin. (1) C. proc. pen., instanta vaobliga pe inculpat la plata sumei de 600 leicu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

3