Dreptul cadrelor didactice la decontarea cheltuielilor de transport

Sentinţă civilă 2352 din 15.06.2017


Asupra cauzei de faţă,

Prin cererea inregistrata la data de 27.03.2017 pe rolul Tribunalului Dolj sub

nr. 4472/63/2017¸ reclamantul U. S. I. I. D. a solicitat instantei ca, in contradictoriu cu paratele C. L. al comunei Î., I. P. comunei Întorsura şi ŞC. GIMNAZIALĂ . Î. să se dispună obligarea acestora la decontarea cheltuielilor de transport pentru membra de sindicat O. A. M. D. pentru perioada septembrie 2016 – februarie 2017, sumă actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii efective.

Actiunea este intemeiată pe prevederile art 194 coroborate cu cele ale art. 148 alin. 1 teza a II-a  Codul de Procedură Civilă, art. 283 alin. 1 lit. c din Codul Muncii, art. 105 (alin. 2) din Legea nr. 1/2011 şi a Hotărârii de Guvern nr. 569/15.07.2015.

Intelege sa se foloseasca de proba cu inscrisuri, precum si orice alte probe a căror necesitate ar rezulta din dezbateri.

Solicita judecarea cauzei si in lipsa.

In scop probator s-au depus, in copie, carte de identitate, împuternicire, tabel nominal membrii de sindicat care sustin promovarea actiunii de catre sindicat, cereri decontare , documente transport.

Pârâta P. Î. prin Primar a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii ca neîntemeiată, motivând că pentru a se prevedea în bugetul local sumele necesare decontării cheltuielilor cu naveta pentru anii 2016 şi 2017, trebuia să existe o solicitare fundamentată din partea şcolii până la data de 01 noiembrie a anului anterior, respectiv 2015 şi 2016, pentru anul bugetar următor către ordonatorul principal de credit al bugetului local, ceea ce în prezenta cauză nu s-a realizat.

Întâmpinarea este întemeiată pe dispoziţiile art. 205 – 208 NCPC.

S-a solicitat proba cu înscrisuri.

Reclamantul a formulat răspuns la întâmpinare prin care a solicitat respingerea apărărilor formulate de pârâtă ca neîntemeiate.

Pârâta Şcoala Gimnazială "Nicolae Gh. Popescu" Întorsura nu a formulat întâmpinare şi nici nu a depus acte în apărare.

Analizand actele si lucrarile dosarului, Tribunalul constata si retine urmatoarele:

În ceea ce priveşte excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului I. P. comunei Întorsura, instanţa urmează a o admite având în vedere următoarele considerente:

 Potrivit dispoziţiilor art. 105 al. 2 lit. f din  Legea nr. 1 din 5 ianuarie 2011 a Educaţiei Naţionale, finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru cheltuieli pentru naveta cadrelor didactice, conform legii.

Art. 2 din Instrucţiuni nr. 2 din 17 februarie 2011 privind decontarea navetei cadrelor didactice stabileşte obligaţia Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ de a propune, lunar, spre aprobare consiliului local drepturile băneşti aferente personalului didactic care solicită cheltuieli de deplasare.

Or, în atare situaţie, este evident că legiuitorul a stabilit în mod concret procedura de urmat în realizarea dreptului pretins de către reclamantă în speţa de faţă, conferindu-i astfel calitate procesuală pasivă doar Consiliului Local al comunei Breasta.

Pe de altă parte, se are în vedere şi faptul că Instituţia Primarului – comuna Breasta nu are personalitate juridică şi nu poate sta în judecată, dispoziţiile art. 77 din Legea nr. 215 din 23 aprilie 2001 a administraţiei publice locale*) – Republicată fiind  elocvente în acest sens: "primarul, viceprimarul, secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi aparatul de specialitate al primarului constituie o structură funcţională cu activitate permanentă, denumită primăria comunei, oraşului sau municipiului, care duce la îndeplinire hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale".

Ca atare, instanţa constată că pârâtul Instituţia Primarului comunei Î. nu are calitate procesuală pasivă şi, în consecinţă, va admite excepţia invocată  din oficiu şi va respinge acţiunea promovată de reclamantă împotriva  acestui pârât ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală.

Pe fondul cauzei, reclamanta, pe perioada dedusă judecăţii, a fost angajata unităţii şcolare pârâte în calitate de cadru didactic, făcând naveta cu mijloace de transport propriu de la localitatea unde avea domiciliul (dovedit cu cartea de identitate) la Şcoala Gimnazială Î, judeţul D.

Potrivit art. 276 din Legea nr. 1/2011 " personalului didactic din unităţile de învăţământ conexe, care nu dispune de locuinţă în localitatea unde are postul, i se decontează cheltuielile de transport, conform legii "

Potrivit Instrucţiunii Ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 2 din 17 februarie 2011 privind decontarea navetei cadrelor didactice la Legea educatiei nationale nr. 1/2011 , art. 1 didactic din unităţile de învăţământ de stat, care nu dispune de locuinţă şi căruia nu i se poate oferi o locuinţă corespunzătoare în localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, din localitatea de reşedinţă la locul de muncă şi de la locul de muncă în localitatea de reşedinţă. În cazul în care nu există mijloace de transport în comun între localitatea de reşedinţă şi sediul unităţii de învăţământ, urmează a i se deconta contravaloarea a 7,5 l benzină Premium la 100 km parcurşi, dacă transportul se face cu autoturismul proprietate personală, în cazul în care există mijloc de transport în comun, dar personalul didactic preferă să circule cu autoturismul proprietate personală, urmează a se deconta contravaloarea abonamentului lunar pe respectivul mijloc de transport în comun. Atunci când transportul mai multor cadre didactice se face cu un singur autoturism, plata se face numai posesorului autoturismului respectiv.

Decontarea sau plata echivalentă costurilor de transport se va efectua de către autorităţile administraţiei publice locale din unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află unitatea de învăţământ la care îşi desfăşoară activitatea cadrul didactic, în urma solicitărilor adresate autorităţilor administraţiei publice locale, astfel:

a)decontarea contravalorii călătoriei pe mijloacele de transport în comun prin depunerea la sfârşitul fiecărei luni de activitate a biletelor de călătorie sau a abonamentului, iar decontarea contravalorii corespunzătoare a 7,5 l benzină Premium la 100 km parcurşi, prin depunerea la sfârşitul fiecărei luni de activitate a documentelor justificative eliberate de unitatea de învăţământ, care certifică efectuarea transportului cu autoturismul proprietate personală;

b)solicitarea contravalorii călătoriei efectuate cu mijloacele de transport în comun sau a contravalorii corespunzătoare a 7,5 l benzină Premium la 100 km parcurşi, pentru cei care îşi asigură transportul cu autoturismul proprietate personală, ca urmare a pontajului zilnic efectuat de conducerea unităţii de învăţământ".

Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune, lunar, spre aprobare consiliului local drepturile băneşti aferente personalului didactic care solicită cheltuieli de deplasare (art. 2).

Asa cum rezulta din continutul articolului 3, personalului didactic din unităţile de învăţământ conexe, care nu dispune de locuinţă în localitatea unde are postul, i se decontează cheltuielile de transport. Decontarea sau plata echivalentă costurilor de transport se va efectua de unitatea de învăţământ conexă la care îşi desfăşoară activitatea cadrul didactic, respectându-se prevederile art. 1.

Potrivit art.105 al Legii educatiei nationale nr. 1/2014, al. 2 finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru următoarele categorii de cheltuieli. f)cheltuieli pentru naveta cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar, conform legii;

Si textul articolului 276 din legea sus mentionata reliefează faptul că " personalului didactic din unităţile de învăţământ conexe, care nu dispune de locuinţă în localitatea unde are postul, i se decontează cheltuielile de transport, conform legii".

Aşadar în raport de aceste prevederi legale reclamanta avea dreptul la decontarea cheltuielilor de transport de la domiciliu la locul de muncă şi retur şi nu a beneficiat de plata corespunzătoare.

In raport de aceste prevederi legale , prin cererile scrise ce poarta numere de inregistrare certe si insotite de documente justificative aflate la filele 10, 11, 12, 13, 14, 15 la prezentul dosar, instanţa constata ca s-a facut dovada ca reclamanta a solicitat unitatii scoale parate decontarea navetei pentru perioada septembrie 2016 – februarie 2017 (inclusiv).

Instanţa nu poate reţine ca argument de respingere a cererii faptul că nu a existat o solicitare fundamentată din partea şcolii până la data de 01 noiembrie a anului anterior, respectiv 2015 şi 2016 pentru anul bugetar următor către ordonatorul principal de credit al bugetului local, astfel cum a motivat pârâta Primăria Întorsura prin Primar prin întâmpinare, întrucât, nu există o formulă expres prevăzută de lege ce trebuie respectata intocmai,

Pârâta Şcoala Gimnazială Î, prin adresa nr. 710 din 28.08.2015 (fila 8 dosar) a solicitat sumele necesare decontării navetei cadrelor didactice, iar prin adresa nr. 610 din 23.09.2016, a adus la cunoştinţa Consiliului Local Î lipsa personalului didactic ca urmare a nedecontării cheltuielilor de navetă.

In ipoteza in care autoritatea publica locala considera ca cererea formulata la data de 23.09.2016 este informa, avea datoria de a solicita explicatii unitatii de invatamant, cu atat mai mult cu cat autorităţilor administraţiei publice locale le revine obligaţia legală de a cuprinde în bugetul local sume destinate decontării cheltuielilor cu efectuarea navetei beneficiarilor din învăţământul preuniversitar de stat,  astfel cum rezultă din art. 2(1) HG nr. 569/15.07.2015.

De asemenea, instanta constata ca salariata a formulat cereri lunare de decontare, insotite de documente doveditoare ale cheltuielilor efectuate, astfel ca aceasta si-a indeplinit cu diligenta toate obligatiile prevazute de lege, neputand fi sanctionata pentru o fapta care nu-i este imputabila.

Asa fiind, instanta constata ca, desi au fost îndeplinite toate condiţiile prevăzute de lege pentru decontarea cheltuielilor de transport, cu toate acestea, autorităţile publice locale nu au efectuat plata acestora.

Având în vedere că reclamanta are dreptul prevăzut de lege de a beneficia de decontarea cheltuielilor de transport, cheltuieli dovedite în cursul judecăţii, şi că pârâţii nu au decontat acesteia cheltuielile de transport în perioada septembrie 2016 – februarie 2017(inclusiv), instanţa va admite cererea şi va obliga pârâţii Şcoala Gimnazială Î şi Consiliul Local al comunei Î să plătească  reclamantei contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate în perioada septembrie 2016 – februarie 2017 (inclusiv), suma actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii efective.

Opinia asistenţilor judiciari este conformă cu prezenta hotărâre şi considerentele sale.