Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art.336 ncp)

Sentinţă penală 1219 din 14.10.2019


Completul compus din

PREŞEDINTE: 

GREFIER:

Constată că prin rechizitoriul din data de 02.05.2019 emis în dosar nr. … al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, înregistrat la instanţă la 13.05.2019, sub dosar nr. … s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului …, sub acuzaţia comiterii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. 1 din Cod penal, reţinându-se că la data de 01.03.2019, în jurul orei 06,50, inculpatul a condus pe drumurile publice un vehicul având o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, respectiv de 0,90 gr ‰, alcool pur în sânge, astfel cum s-a dispus îndreptarea erorii materiale strecurate în rechizitoriu prin procesul verbal din 09.07.2019 al Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea (fila 7 dosar …).

Audiat fiind în cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut şi regretat comiterea faptei.

Examinând probele administrate în faza de urmărire penală, în raport de declaraţia inculpatului de recunoaştere a învinuirii, instanţa reţine în fapt următoarele:

În data de 01.03.2019, în jurul orei 06,50, lucrătorii de poliție din cadrul Biroului Rutier Oradea au oprit pentru control, pe str. Nufărului, din mun. Oradea, autoturismul marca Skoda cu nr. de înmatriculare …, condus de către inculpatul …. Inculpatului i s-a solicitat să prezinte spre control documentele de identitate şi constatând că emana miros de alcool în respiraţie l-au testat cu aparatul etilotest,  reieşind o concentraţie în aerul expirat de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, inculpatului i s-au recoltat două probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, la ora 07,12 indicând o îmbibaţie de 0,90 gr/l alcool pur în sânge, iar la ora 08,12 indicând o îmbibaţie de 0,80 gr/l alcool pur în sânge.

Pe parcursul cercetărilor, pe baza declaraţiilor inculpatului, s-a stabilit că în seara zilei  de 28.02.2019, în intervalul orar 21,30-23,00, a băut 3 beri cu alcool, a câte 500 ml fiecare, iar dimineaţa în jurul orei 06,30 a urcat la volanul autoturismului Skoda cu nr. de înmatriculare …, cu intenţia de a-şi duce soţia la serviciu şi de a se deplasa ulterior la locul de muncă, însă pe str. Nufărului, în dreptul Hotelului Sky, din loc. Oradea, a fost oprit de către organele de poliţie, în faţa cărora a recunoscut consumul de băuturi alcoolice. 

În cursul cercetării judecătoreşti, cu ocazia audierii, inculpatul a recunoscut comiterea faptei aşa cum a fost ea reţinută prin actul se sesizare al instanţei (fila 25), solicitând să se facă aplicarea prevederilor art. 375 C.p.p.. Inculpatul a recunoscut cu ocazia audierii că în seara zilei  de 28.02.2019, în intervalul orar 21,30-23,00, a băut 3 beri cu alcool, a câte 500 ml fiecare, iar dimineaţa în jurul orei 06,30 a urcat la volanul autoturismului Skoda cu nr. de înmatriculare …, cu intenţia de a-şi duce soţia la serviciu şi de a se deplasa ulterior la locul de muncă, însă pe str. Nufărului, în dreptul Hotelului Sky, din loc. Oradea, a fost oprit de către organele de poliţie, în faţa cărora a recunoscut consumul de băuturi alcoolice. Inculpatul a mai precizat că nu a bănuit că ar mai fi sub influenţa alcoolului în cursul dimineţii.

Starea de fapt mai sus prezentată rezultă din coroborarea următoarelor mijloace de probă, administrate în cursul urmăririi penale: declaraţia de recunoaştere a inculpatului care se coroborează cu procesul verbal de constatare care nu a fost contestat de către inculpat, cu rezultatul testării cu alcooltest (fila 20 dosar u.p.) în care se menţionează valoarea de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat, buletinul de examinare clinică în care se menţionează absenţa tuturor semnelor clinice caracteristice consumului de băuturi alcoolice şi buletinul de analiză toxicologică nr. 755/A1/218-219 din 01.03.2019 emis de SML Bihor (filele 17, 23 dosar u.p.), declaraţia martorei … – soţia inculpatului şi pasageră în autoturismul condus de inculpat, care confirmă că inculpatul a condus autoturismul şi că în cursul serii a consumat 3 beri cu alcool, iar dimineaţa nici ea nu a crezut că inculpatul se mai află sub influenţa alcoolului, altfel ar fi condus ea autoturismul şi fişa de cazier judiciar.

Fapta inculpatului …, care la data de 01.03.2019, în jurul orei 06,50, a condus autoturismul marca Skoda cu nr. de înmatriculare .., de pe str. Nufărului din mun. Oradea, jud. Bihor, având o îmbibaţie alcoolică de 0,90 gr/l alcool pur în sânge, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. 1 din Cod penal, text în baza căruia cu aplic. art. 396 alin. 10 Cod procedură penală raportat la art. 61 alin.4 lit. c C. penal va condamna pe inculpat la pedeapsa de 140 zile-amendă.

În baza art. 61 al.  2 Cod penal va stabili suma corespunzătoare unei zile-amendă la 10 lei, ţinând cont de veniturile realizate de inculpat, astfel că inculpatul  … va executa o amendă de 1.400 lei.

La individualizarea judiciară a pedepsei, instanţa a ţinut cont de criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 Cod penal, dintre care evidenţiază gradul de pericol social al faptei comise, împrejurările în care a fost comisă fapta, de atitudinea inculpatului care a recunoscut şi regretat săvârşirea faptei încă din cursul urmăririi penale, de vârsta şi situaţia socială a inculpatului şi de valoarea mică a alcoolemiei, precum şi de faptul că nu a mai avut încălcări ale normelor rutiere, nefiind implicat în vreun eveniment rutier, dar şi de faptul că inculpatul a consumat cele 3 beri cu alcool în cursul serii precedente şi abia după aprox. 8 ore a urcat la volanul autoturismului.

Având în vedere toate circumstanţele comiterii faptei pentru care  a fost trimis în judecată inculpatul, instanţa apreciază că în cauză nu se impune aplicarea disp. art. 80 sau 83 C.penal C. penal, întrucât nu se poate reţine că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună datorită consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei inculpatului, nevoia stringentă de permis de conducere nu poate constitui motivul pentru care instanţa să aplice dispoziţiile anterior menţionate.

Va atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 63 alin. 1 din Codul penal, respectiv că în situaţia în care, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu numărul corespunzător de zile cu închisoarea.

Va pune în vedere inculpatului că, potrivit art. 559 alin. 1 Cod procedură penală, are obligaţia să depună recipisa de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea din cadrul Judecătoriei Oradea, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală va obliga inculpatul la plata către stat a sumei de 800 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În baza art. 336 alin. 1 Cod penal  raportat la art. 61 alin. 4 lit. c Cod penal, cu aplic. art. 396 al. 10 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul …, studii medii, stivuitorist, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului, la pedeapsa de:

-140 zile-amendă

În baza art. 61 al. 2 Cod penal stabileşte suma corespunzătoare unei zile-amendă la 10 lei,  astfel că inculpatul  … execută o amendă de  1.400 lei.

Atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 14 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 187/2012, cu referire la art. 63 alin. 1 din Codul penal, respectiv că în situaţia în care, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu numărul corespunzător de zile cu închisoare.

Pune în vedere inculpatului că, potrivit art. 559 alin. 1 Cod procedură penală, are obligaţia să depună recipisa de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea din cadrul Judecătoriei Oradea, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 800 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Cu drept de apel la Curtea de Apel Oradea în termen de 10  zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică din 14 octombrie 2019