Cereri cu valoare redusa

Sentinţă civilă 3231 din 20.12.2019


Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2019:001.003231

Dosar nr. 2908/189/2019

R O M A N I A

JUDECATORIA BARLAD

JUDB

Sentinta civilaNr. 3231/2019

Sedinta din camera de consiliude la 20 Decembrie 2019

Instanta constituita din:

INSTANTA

Princerereade chemare in judecata inregistrata perolulacesteiinstanteladatade 22.04.2019 subnumardedosar X,reclamanta E.ON ENERGIE ROMANIA S.A. prin reprezentant legal, a solicitat ca, pe calea procedurii cererii cu valoare redusa prevazuta de art. 1025-1032 C.proc. civ. (Legea 134/2010 privind codul de procedura civila), paratul X X sa fie obligat laplatasumeide 614,15 lei reprezinta contravaloareenergie electrica consumata si neachitata, suma de 92,58 lei reprezinta penalitati de intarziere, cucheltuielidejudecata.

In motivareain fapt a cererii formulata pe formularul de cerere,reclamanta a aratatca, afurnizat energie electricaparatului, la locul de consum pe care acesta l-a specificat, iar paratul nu s-a conformat obligatiei contractuale corelative de a plati la scadenta energia electrica consumata, inregistrand un debit in valoare de 614,15 lei conform Situatiei facturilor neincasate anexat. Ca urmare a neplatii la scadenta, societatea a calculat penalitati de intarziere asa cum rezulta dinCentralizatorul de calcul al majorarilor de intarziere anexat .

In drept,aufost invocatedispozitiileart. 1025-1032 C.proc. civ.

Cererea de chemare in judecata a fost timbrata cu taxa de timbru in cuantum de50 lei, in conformitatecu art.6 din OUG nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

Prin formularul de raspuns reclamanta a solicitat ca solutionarea cauzei sa se faca fara dezbateri orale.

Paratul nu au completat formularul deraspunssi nici intampinare prin care sa arate probele si mijloacele lor de aparare.

Reclamanta a depus la dosar, in dovedirea cererii copii de pe inscrisuri, certificate pentru conformitate cu originalul ( f. 12-35).

In cauza a fost administrata proba cu inscrisurile depuse la dosar.

Procedura cu privire laprezenta cerere cu valoare redusa s-a desfasurat in camera de consiliu, fara citarea partilor, in conformitate cu dispozitiile art. 1029 C.proc. civ.

Analizandactelesilucrariledosaruluiinstantaretineurmatoarele:

La data de 23.07.2001 intre E.ON ENERGIE ROMANIA SAsi X X a fost incheiat contract de furnizare a energiei electrice la consumatorii casnici.

Reclamanta afurnizat paratului energie electrica , emitand o serie de facturi fiscale, atasate la filele 24-35 dosar, in cuantum total de614,15 lei.

Paratul nu si-a indeplinit obligatia contractuala de plata a contravalorii energiei electrice pentru care au fost emise facturile fiscale. Pentru neindeplinirea obligatiilor de plata de catre parata, reclamanta a calculat penalitati de intarziere aferente facturilor, in cuantum de92,58 lei.

Desi a fost notificat la data de 22.02.2019,paratulnu a dat curs acestei invitatii, asa cum rezultadin inscrisurile depuse la dosar.

In solutionarea prezentei cauze sunt incidente urmatoarele texte de lege:

Potrivit art. 1270 Codcivil, contractul legal incheiat are putere de intre partile contractante.

Articolul 1271 din acelasi cod, partile sunt tinute sa isi execute obligatiile.

Raportand textele de lege mai sus enuntate la situatia de fapt retinuta, instanta constata ca prezenta actiune este intemeiata si o va admite pentru urmatoarele considerente:

In ceea ce priveste debitul principal:

Din analiza prevederilor art. 249 C.proc. civ ( Legea 134/2010 privind Codul de procedura civila)rezulta ca reclamanta care pretinde executarea obligatiei trebuie sa faca dovada existentei obligatiei si a temeiului juridic, iar paratul care pretind ca au executat obligatia asumata trebuie sa faca dovada acestei executari prin mijloace de proba admisibile.

Existenta raporturilor contractuale dintre reclamanta si parat este dovedita prin contractul depus la dosar, cu putere de lege intre partile contractante.

In temeiul contractului amintit, reclamanta si-a executat obligatia de furnizare a energiei electriceparatului, iar acesta din urma, nu si-a indeplinit obligatia corelativa de a plati contravaloarea facturilor emise, acumuland un debit total in cuantum de614,15 lei.

Reclamanta, facand dovada creantei,neexecutareaobligatieideplata dinparteaparatului,precum si culpaacestuiapentruneexecutarea obligatiei se prezuma pana la proba contrara.

In aceste conditii, in temeiul art. 1270 Cod civil, potrivit caruia conventiilelegal facute au putere de lege intre partile contractante, art.1516 Codul civil, potrivit caruia creditorul are dreptul de a dobandi indeplinirea exacta a obligatiei, si in caz contrar are dreptul la dezdaunare, intrucat nu s-a dovedit indeplinirea de catre parat a obligatieicontractuale, instanta va admite cererea reclamantei si va obligaparatul sa plateasca, suma de 614,15lei, reprezentand contravaloareenergie electrica furnizata si neachitata.

Asuprapenalitatilorde intarziere

Instanta gaseste intemeiat capatul de cerere privind plata penalitatilor de intarziere, pentru urmatoarele considerente:

Instanta constata ca potrivit art. 11 alin 2 din contractul de furnizarea energiei electrice la consumatorii casnici, partile au convenit in mod valabilclauza penala conform careia neachitarea contravalorii facturii de catre consumator in termen de 30 zile de la data scadentei atrage penalitati de intarziere .

Retinand ca obligatia de plata a penalitatilor de intarziere in cazul neindeplinirii obligatiei de plata a serviciilor a fost prevazuta de parti in contract si calculatade reclamanta respectandu-se limita maxima datorata de parat, instanta va admite cererea privind plata penalitatilor, urmand sa oblige paratul la plata sumei de 92,58 lei reprezentand penalitati de intarziere .

Asupra cheltuielilor de judecata

Fata de solicitarea reclamantei, avand in vedere ca paratul a cazut in pretentii, fiind retinuta culpa ei civila si procesuala, in temeiul art. 453 C.proc.civ. instanta va obliga paratul sa plateasca reclamantei suma de 50 leireprezentand taxa judiciara de timbru, conformordinului de plata nr.1904051283//10.04.2019 ( f. 10).

2

Domenii speta