Infracţiuni contra vieţii

Hotărâre 12 din 03.02.2021


INSTANŢA

 

 Deliberând, 

Asupra cauzei penale de faţă,

Actul de sesizare

 Prin rechizitoriul emis în dosarul nr. 525/P/2019 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea a fost trimis în judecată inculpatul A V  , , pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 2 C.pen.,  constând în aceea că, la data de 15.08.2018, fiind angajat ca şofer în cadrul SC G A SRL  , societate ce, potrivit Contractului de prestări servicii nr. 1/05.07.2012, prestează servicii de strângere a gunoaielor din localitate, în timp ce-şi desfăşura atribuţiunile de serviciu, inculpatul a condus ansamblul de vehicule format din tractor şi remorcă, transportând pe numiţii O I şi C V pe scările tractorului, iar pe numitul F N în remorcă, nerespectând astfel dispoziţiile prev. de art. 148 alin. 4 din Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002 R, primul dintre aceştia, respectiv O I  , căzând şi fiind strivit de roata spate stânga a tractorului, fapt ce a condus la decesul acestuia la data de 21.08.2018.

La primul termen de judecată, cu procedura legal îndeplinită, ulterior citirii în extras de către grefierul de şedinţă în baza art. 374 C. proc. pen. a actului prin care s-a dispus începerea judecăţii, instanţa l-a întrebat pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi, aducându-i la cunoştinţă dispoziţiile art. 396 alin. (10) C. proc. pen. 

În cursul urmăririi penale inculpatul  s-a prevalat de dreptul la tăcere iar în cursul judecăţii a fost audiat şi a solicitat administrarea de probe şi  nu a recunoscut fapta aşa cum a fost ea reţinută prin actul de sesizare, susţinând că nu a avut cunoştinţă că victima obişnuia să se agaţe de scara tractorului şi că nu a văzut şi nici n-a simţit când aceasta căzut şi a fost trasă de roata tractorului.

Sub aspectul laturii civile se constată că  în cauză s-au  constituit părţi civile în timpul cercetărilor împotriva inculpatului şi parţilor responsabile civilmente  persoanele vătămate O E  , atât în nume propriu, cât şi în calitate de mandatar pentru fiii săi majori O I şi O M şi în calitate de reprezentant pentru fiii săi minori O M şi O F M solicitând următoarele daune materiale şi morale: O E ca soţie supravieţuitoare suma de 10000 euro cu titlu daune materiale şi 50000 euro cu titlu de daune morale; O I şi O M , fii majori ai victimei prin mandatar, suma de câte 50000 euro fiecare cu titlu de daune morale; O E în calitate de reprezentant legal pentru fiii minori ai victimei cu câte 65.000 euro fiecare cu titlu de daune morale şi 10000 euro fiecare cu tiltlu de daune materiale ( lipsa de întreţinere pe care o primeau din partea tatălui). De asemenea,  s-a constituit parte civilă în procesul penal, astfel: Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon" Focşani s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 790,74 lei; Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vrancea s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 566,8 lei; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9867,59 lei.

Analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

 În actul de sesizare s-a reţinut, în fapt, că la data de 15.08.2018, lucrătorii din cadrul Poliţiei mun. Adjud au fost sesizaţi despre producerea unui accident de circulaţie pe raza corn. P  , jud. Vrancea, în urma căruia persoana vătămată O I a suferit vătămări corporale şi a fost transportat la Spitalul municipal Adjud pentru îngrijiri medicale.

In urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că, la data de 15.08.2018, inculpatul A V  ,  , angajat ca şofer în cadrul SC G A SRL  , societate ce, potrivit Contractului de prestări servicii nr. 1/05.07.2012, prestează servicii de strângere a gunoaielor din localitate, a condus pe str. C din corn. P  , jud. Vrancea, ansamblul de vehicule format din tractorul agricol marca Foton, cu nr. de înregistrare ... .P Ă I şi remorca marca ..., cu nr. de înregistrare ...  , ce aparţin Primăriei P  .

Inculpatul desfăşura această activitate de strângere a gunoiului din localitate, împreună cu numiţii F N  , C V şi victima O I  , beneficiari ai ajutorului social la Primăria P  .

Victima O I aduna gunoiul de pe partea stângă a drumului, C V de pe partea dreaptă şi îl ridicau în remorcă, unde era aşezat de către numitul F N  .

După ce încărcau gunoiul de la poarta unor locuinţe, inculpatul punea tractorul în mişcare şi astfel se deplasa la următorul loc pentru încărcarea gunoiului de la alte locuinţe.

Pe timpul acestei deplasări, numitul F N rămânea în remorcă, iar C V şi O I se urcau pe scările laterale ale tractorului, lucru permis de către inculpatul A V  , şofer al ansamblului.

După ce au adunat gunoiul menajer din dreptul locuinţelor numiţilor B C osti că şi A A  , de pe strada C., inculpatul A V a deplasat ansamblul format din tractor şi remorcă pe direcţia înainte, moment în care victima O I  , intenţionând să se urce pe scara laterală stânga a tractorului, s-a prins de cadrul metalic cu o mână, a pus un picior pe treapta scării tractorului, însă nu a reuşit să se urce complet, dezechilibrându-se şi căzând pe carosabil în faţa roţii stânga spate a tractorului.

Întrucât tractorul era în mişcare, victima a fost strivită de roata stânga spate, fiind călcat în zona toracelui, a braţului stâng şi a gambei drepte.

Martora L S R ce locuieşte la aproximativ 10 metri de locul producerii accidentului şi care se afla la poarta locuinţei sale, a văzut momentul în care victima s-a dezechilibrat, căzând la pământ sub tractor şi a fost călcată de roata stânga spate a tractorului, precizând că „am văzut cum roţile se mişcau înainte şi înapoi ca şi cum ar avea o piedică la roată şi am auzit efectiv cum oasele din zona corpului şi piciorului lui O I pocneau sub acţiunea mecanică a roţii de tractor".

Numitul F N  , observând şi el acest lucru, a strigat către inculpat să oprească tractorul, întrucât 1-a călcat pe O I  .

Inculpatul a oprit, a coborât din tractor, observând victima O I între roata stânga spate a tractorului şi cea stânga faţă a remorcii.

L-au tras de sub proţapul remorcii şi l-au aşezat pe marginea carosabilului, în dreptul locuinţei numitului B C  , de unde a fost preluat de către Serviciul de Ambulanţă Vrancea, solicitat de către numitul D V  , viceprmarul comunei, ce fusese anunţat de către inculpat.

Victima a fost transportată la Spitalul municipal Adjud, unde a fost diagnosticat cu politraumatism prin accident rutier, plagă delabrantă cu defect tegumentar antebraţ stâng, traumatism toracic-abdominal, fracturi costale şi traumatism cranian, după care a fost transferat la Spitalul Judeţean Sf. Pantelimon Focşani şi apoi la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi, unde a decedat la data de 21.08.2018, ca urmare a leziunilor suferite.

Conform Raportului de expertiză medico-legală - necropsie nr. 603/A3 din 23.08.2018, moartea persoanei vătămate O I a fost una violentă, cauzată de politraumatism cu fracturi costale multiple, plăgi înţepate lob pulmonar stâng, plagă delabrantă membru superior stâng şi fractură ambele oase gambă stângă, leziuni ce au putut fi produse prin cădere dintr-un vehicul, urmată de călcare, în condiţiile unui accident de circulaţie din data de 15.08.2018, având legătură directă de cauzalitate.

 

Din declaraţiile acestor martori oculari rezultă că lucrau în contul  ajutorului social şi în ziua de 15.08.2018, împreună cu victima  O I adunau gunoiul menajer de la porţile locuinţelor şi îl încărcau în remorca tractorului condus de către inculpatul A V  . Numitul F N se afla în remorcă, numitul C V se deplasa pe jos pe partea dreaptă a tractorului iar victima  O I se deplasa pe jos pe partea stângă a tractorului. Tot ei au declarat că imediat după momentul accidentului, victima O I a fost văzută între tractor şi remorcă, fară ca aceştia să poată preciza mecanismul de producere a evenimentului rutier.

Şi din declaraţiile numiţilor B C  , L S -R  , M V , O C  -N  , B V, A A  , D V  , C M şi A D  , audiaţi în calitate de martori, reiese faptul că în ziua de 15.08.2018, tractorul Primăriei corn. P  , condus de inculpatul A V  , colecta gunoiul de pe raza satului P  , zona denumită popular S, activitate întreprinsă de muncitorii beneficiari de ajutor social, iar deplasarea acestora se făcea în remorcă şi pe scările laterale ale tractorului, de la o poartă la alta, timp în care persoanele transportate se puteau dezechilibra.

Astfel, martora A A a declarat că ... am văzut uneori pe cei care încărcau şi cărau gunoiul că se mai agăţau şi de scările tractorului. Şi martorul M V a declarat.....probabil muncitorii se mai urcau pe trepte când era oprit tractorul, când se luau sacii...

În cauză a fost dispusă o expertiză tehnică judiciară auto, iar din conţinutul raportului de expertiză, se constată că accidentul s-a produs ca urmare a faptului că numitul O I se afla pe scara laterală din stânga a tractorului, moment în care vehiculul s-a pus în mişcare şi persoana vătămată a căzut pe carosabil şi a fost călcat cu roata stânga spate a tractorului, provocându-i leziuni prin strivire. Cu privire la vinovăţie, expertul tehnic judiciar auto apreciază că atât conducătorul auto A V cât şi victima O I nu au respectat prevederile legale şi ambii puteau evita accidentul rutier.

Astfel, s-a concluzionat că inculpatul A V nu a respectat prevederile art. 148 alin. 4 din Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002 R, care prevăd următoarele „Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai: (1, 2, 3) 4. să transporte persoane în caroseria autobasculantei, pe autocisternă, pe platformă, deasupra încărcăturii, pe părţile laterale ale caroseriei, sau persoane care stau în picioare în caroseria autocamionului, pe scări şi în remorcă, cu excepţia celei special amenajate pentru transportul persoanelor", iar victima O I nu a respectat prevederile art. 35 alin. 1 din OUG 195/2002 R, care prevăd că „ participanţii la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluenţa şi siguranţa circulaţiei, să nu pună în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor şi să nu aducă prejudicii proprietăţii publice sau private".

Deşi iniţial martorul C V a declarat că victima O I se afla în remorcă şi aşeza gunoiul, căzând de aici, iar el şi F N adunau gunoiul din dreptul locuinţelor şi-1 ridicau către O I  , declaraţie ce era contrazisă de celelalte mijloace de probă administrate în cauză, ulterior a revenit asupra declaraţiei sale, efectuându-se şi o confruntare, şi a precizat că O I a aduna gunoiul de pe partea stângă a ansamblului şi nu a căzut din remorcă, aşa cum declarase iniţial.

Faţă de concluziile raportului de expertiză tehnică şi probatoriul administrat în cauză instanţa va reţine 50% culpa în producerea accidentului pentru inculpatul A V şi 50% culpa pentru victima O I  .

 

 În drept

 

ÎN DREPT, fapta inculpatului A  V , întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 2 Cod penal.

Urmarea imediată constă în cauzarea unor multiple leziuni traumatice victimei, care au fost incompatibile cu viaţa, conducând la decesul persoanei accidentate, rezultat material prevăzut de norma incriminatoare.

Legătura de cauzalitate între elementul material şi urmarea imediată a fost dovedită prin raportul de expertiză medico-legală nr. 603/A3/194/23.08.2018 emis de  SJML Galaţi, care a concluzionat că moartea victimei O I a fost violentă, s-a datorat şocului traumatic şi hemoragic şi insuficienţei respiratorii acute, consecinţă a unui politraumatism, şi puteau fi produse prin cădere dintr-un vehicul urmată de călcare, iar între leziunile traumatice constatate şi deces există legătură de cauzalitate directă şi necondiționată.

Sub aspectul laturii subiective a infracţiunii, fapta de ucidere din culpă a fost comisă cu vinovăţie, în forma culpei cu prevedere, inculpatul prevăzând rezultatul faptei sale, dar neacceptându-l, sperând  fără temei că acesta nu se va produce.

Astfel, având în vedere  probele  concludente şi pertinente în cauză, administrate şi analizate mai sus, din care rezultă cu certitudine vinovăţia inculpatului  în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina sa, fiind dovedită cu certitudine existenţa infracţiunii, instanţa va dispune antrenarea răspunderii penale a acestuia  pentru  infracţiunea reţinută. 

La individualizarea pedepsei  ce urmează a fi aplicată inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 Cod Penal, respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunilor şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

În concret,  instanţa  reţine că uciderea din culpă este o faptă cu un pericol social generic ridicat, valoarea socială căreia i s-a adus o atingere fiind cea mai importantă din Codul Penal românesc, respectiv viaţa  persoanei.

Inculpatul este necunoscut cu antecedente penale, pe parcursul procesului penal a avut o conduită oscilantă şi s-a prezentat în mod constant la solicitarea organelor judiciare .

Din fişa de cazier judiciar a inculpatului rezultă că acesta  se află la prima încălcare a legii penale , nu a mai fost cercetat pentru comiterea de infracţiuni şi nici amendat contravenţional până în momentul implicării în fapta ce constituie obiectul prezentului dosar .

Instanţa va ţine seama şi de faptul că în comunitate şi la locul de muncă este cunoscut ca o persoană echilibrată, onestă şi conştiincioasă , disciplinată, fire sociabilă fiind bine integrat în colectiv , aşa cum rezultă din caracterizările depuse la  dosar .

De asemenea , instanţa va reţine starea de pasivitate a inculpatului în ceea ce priveşte contribuţia la plata cheltuielilor de înmormântare suportate de către familia victimei .

Faţă de concluziile raportului de expertiză tehnică şi probatoriul administrat în cauză instanţa va reţine 50% culpa în producerea accidentului pentru inculpatul A V  şi 50% culpa pentru victima O I 

 Din perspectiva celor arătate anterior, în funcţie de toate criteriile arătate , instanţa  va aplica inculpatului o pedeapsă cu închisoarea pentru  infracţiunea reţinută  orientată  peste minimul special prevăzut de lege , fără a reţine circumstanţe atenuante în favoarea inculpatului  faţă de consecinţele grave ale faptei, pierderea unei vieţi omeneşti, pedeapsa închisorii fiind într-un  cuantum suficient în opinia instanţei pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei. Astfel, În baza art. 396 alin. 2 Cod Procedura Penală şi  art. 192 al. 2 Cod Penal va condamna pe inculpatul A  V la o pedeapsă de : -- 2 ( doi)  ani  închisoare , pentru comiterea infracţiunii de „ucidere din culpă”

În ceea ce priveşte individualizarea executării pedepsei, instanţa constată că, în cauză sunt îndeplinite condiţiile art. 91 Cod Penal, pedeapsa stabilită fiind mai mică de 3 ani închisoare, respectiv 2 ( doi) ani  închisoare; inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii; acesta şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii şi nu s-a sustras de la judecată iar în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii,  precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că executarea efectivă a pedepsei nu este necesară, fiind suficientă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru o perioadă determinată.

În baza art. 91 alin.  1 Cod Penal va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere , pe o durată de  2 (doi ) ani şi 6 ( şase) luni reprezentând termen de încercare, potrivit art. 92 alin.  1 Cod Penal.

În baza art. 93 alin. 1 Cod Penal pe durata termenului de încercare inculpatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:

-- să se prezinte la sediul Serviciului de probaţiune Vrancea la termenele  fixate de consilierii de probaţiune;

-- să primească vizitele consilierului  de probaţiune desemnat cu supravegherea sa ;

-- să anunţe, în prealabil, Serviciului de probaţiune Vrancea orice schimbare de locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

-- să comunice Serviciului de probaţiune Vrancea schimbarea locului de muncă;

-- să comunice Serviciului de probaţiune Vrancea informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacele sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. (2) lit. b) C. pen. va  impune inculpatului să execute următoarea obligaţie: să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de probaţiune Vrancea sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Com. P  , judeţul Vrancea sau la Şcoala Gimnazială P  , judeţul Vrancea  pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare.

În baza art. 91 alin. (4) C. pen. va  atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen. privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere, dacă pe parcursul termenului de supraveghere săvârşeşte o nouă infracţiune sau nu respectă măsurile de supraveghere, ori nu execută obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere. 

În baza art.7 din Legea nr. 76/2008 modif. la data de 01.02.2014  privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul A V urmând ca, în temeiul art. 5 pct. 5 din Legea nr. 76/2008, modif. la data de 01.02.2014  ,urmând ca inculpatul să fie informat că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în S.N.D.G.J. a profilului genetic.

În temeiul art. 67 alin. (1) C.pen., va interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice) şi lit. b) C.pen. (dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat), pe o durată de 2 ani, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale, conform art. 68 alin.1 lit. c) Cod penal.

În temeiul art. 65 alin. (1) C.pen., va interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) C.pen., respectiv interzicerea exercitării dreptului de a fi ales in autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, precum şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe perioada cuprinsă între momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, conform art. 65 alin. 3 C.pen.

Sub aspectul laturii civile se constată că  în cauză s-au  constituit părţi civile în timpul cercetărilor împotriva inculpatului şi parţilor responsabile civilmente  persoanele vătămate O E  , atât în nume propriu, cât şi în calitate de mandatar pentru fiii săi majori O I şi O M şi în calitate de reprezentant pentru fiii săi minori O M şi O F M solicitând următoarele daune materiale şi morale: O E ca soţie supravieţuitoare suma de 10000 euro cu titlu daune materiale şi 50000 euro cu titlu de daune morale; O I şi O M , fii majori ai victimei prin mandatar, suma de câte 50000 euro fiecare cu titlu de daune morale; O E în calitate de reprezentant legal pentru fiii minori ai victimei cu câte 65.000 euro fiecare cu titlu de daune morale şi 10000 euro fiecare cu tiltlu de daune materiale ( lipsa de întreţinere pe care o primeau din partea tatălui). De asemenea,  s-a constituit parte civilă în procesul penal, astfel:Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon" Focşani s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 790,74 lei; Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vrancea s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 566,8 lei; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9867,59 lei.

 În cauză a fost citată în calitate de parte responsabilă civilmente SOCIETATEA DE ASIGURARE REASIGURARE CITY  INSURANCE S.A.  BUCUREŞTI  ,prin reprezentanţii săi legali. asigurator al autovehiculului condus de inculpat dar şi UAT COM. P  , JUD. VRANCEA şi SC G A SRL , societatea  la care lucra inculpatul la data comiterii faptei.

Instanţa reţine că în prezenta cauza sunt îndeplinite condițiile angajării răspunderii civile delictuale deoarece potrivit art. 1357 Cod civil, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, fiind obligat să îl repare, autorul prejudiciului răspunzând si pentru cea mai ușoară culpă.

(...)

 Totodată, având în vedere că instanţa a reţinut culpă comună în cauză de 50% pentru victimă şi 50% pentru inculpat, urmează ca şi daunele materiale să fie acordate tot în cuantum de 50%, asiguratorul de răspundere civilă fiind obligat la suma de 7000 de lei către această parte civilă cu titlu de daune materiale.

 

La stabilirea cuantumului daunelor morale ce se vor acorda părţilor civile instanţa a avut în vedere pierderea sufletească şi suferinţa provocată prin decesul victimei  pentru fiecare dintre ei , în funcţie de relaţiile de rudenie şi sufleteşti cât şi limita maximă agreată prin poliţa de asigurare pentru anul 2018 pentru despăgubirile acordate pentru prejudicii cauzate vieţii , integrităţii corporale şi sănătăţii , limita fiind de 5 000000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al. pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR a României.

 În acest sens, văzând şi principiul echităţii, instanţa va admite, în parte, cererea părţilor civile şi va stabili  daunele morale astfel:  -- 50 000  euro  cu titlu de daune  morale către partea civilă O E  ;  --  16.000  euro  cu titlu de daune  morale către partea civilă O I --  16.000  euro  cu titlu de daune  morale către partea civilă O M  ; -- 16.000 euro  cu titlu de daune  morale către partea civilă O M prin reprezentant legal O E  ; --  16.000 euro  cu titlu de daune  morale către partea civilă O F M prin reprezentant legal O E  .

 Totodată, având în vedere că instanţa a reţinut culpă comună în cauză de 50% pentru victimă şi 50% pentru inculpat, urmează ca şi daunele morale să fie acordate tot în cuantum de 50%, şi, în consecinţă, în temeiul art. 397 alin. 1 raportat la art. 19 CPP cu aplicarea art. 1349 Cod Civil şi art. 1357 Cod Civil, art.1381 , art. 1386 şi art.1392 Cod Civil coroborat cu dispoz. art. 49 din Legea nr.136/1995 modificată prin Legea nr. 304/2007 va admite în parte acţiunile civile formulate şi obligă partea responsabilă civilmente SOCIETATEA DE ASIGURARE REASIGURARE CITY  INSURANCE S.A.  BUCUREŞTI  ,prin reprezentanţii săi legali,  să achite despăgubiri civile către următoarele  părţi civile, după cum urmează :

 --  7. 000 lei  către partea civilă  O E reprezentând daune materiale ;

 --  25 000  euro  cu titlu de daune  morale către partea civilă O E  ;

 --  8000  euro  cu titlu de daune  morale către partea civilă O I  ;

 --  8000  euro  cu titlu de daune  morale către partea civilă O M  ;

 -- 8000  euro  cu titlu de daune  morale către partea civilă O M prin reprezentant legal O E  ;

--  8000  euro  cu titlu de daune  morale către partea civilă O F M prin reprezentant legal 

 Cum la data producerii accidentului, societatea unde era angajat inculpatul poseda o poliţă de răspundere civilă auto obligatorie pentru tractorul implicat în accident  emisă de SOCIETATEA DE ASIGURARE REASIGURARE CITY  INSURANCE S.A.  BUCUREŞTI , prin reprezentanţii săi legali, şi având în vedere că părţile civile au înţeles să exercite acţiunea civilă împotriva asigurătorului de răspundere civilă , instanţa va face aplicarea dispoziţiilor art. 49 din Legea nr. 136/1995 modificată , constatând că asigurătorul se subrogă în limitele poliţei de asigurare în obligaţiile de plată ale inculpatului , urmând a achita în mod direct şi nemijlocit sumele arătate mai sus  părţilor civile reprezentând daune  materiale şi morale 

Referitor la solicitarea părţilor civile de obligare a asigurătorului de răspundere civilă la plata dobânzilor legale cât şi la actualizarea sumelor acordate în raport de indicele de inflaţie , instanţa reţine că, dată fiind natura diferită a acestora , se poate obliga asigurătorul în acest sens.

Cele două instituţii au temeiuri de drept şi scopuri diferite , în timp ce dobânda reprezintă preţul lipsei de folosinţă , actualizarea cu rata inflaţiei urmăreşte păstrarea valorii reale a obligaţiilor băneşti .

Prin acordarea dobânzilor se urmăreşte sancţionarea debitorului pentru executarea cu întârziere a obligaţiei ce îi incumbă , pe când prin actualizarea debitului se urmăreşte acoperirea unui prejudiciu efectiv cauzat de fluctuaţiile monetare în intervalul de timp scurs de la data scadenţei şi cea a plăţii efective a sumei datorate.

 În acest sens s-a pronunţat şi Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie prin dec.nr.722/23.02.2010 .

 Pentru toate aceste considerente va fi obligat asigurătorul şi la plata dobânzii legale la sumele la care a fost obligat către părţile civile cu titlu de daune materiale şi daune morale precum şi la actualizarea acestor sume în raport cu indicele de inflaţie , începând cu data rămânerii definitive a hotărârii şi până la achitarea integrală a sumelor datorate .

În cauză s-au constituit părţi civile împotriva asigurătorului şi furnizorii de servicii medicale şi serviciul de ambulanţă, urmând ca pe aceleaşi considerente să fie admise şi aceste cereri cu reducerea cuantumului cu 50 % ca urmare a culpei comune reţinută în cauză.

Prin urmare, Îî baza art. 313 din Legea nr. 95/2006, art. 19 Cod de procedură penală, art. 25 Cod de procedură penală, art. 397 Cod de procedură penală rap. la art. 1349 alin. 1, 2 Cod civil, art. 1357 Cod civil, art. 1385 Cod civil şi art. 1386 Cod civil , art.1392 cod civil,coroborat cu dispoziţiile art. 49 din Legea nr.136/1995 modificată prin Legea nr. 304/2007 va admite în parte acţiunea civilă formulată de SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ  SF. PANTELIMON FOCŞANI  şi va  obliga partea responsabilă civilmente  SOCIETATEA DE ASIGURARE REASIGURARE CITY  INSURANCE S.A.  BUCUREŞTI  , prin reprezentanţii săi legali la plata sumei de 395,37 lei către această parte civilă reprezentând cheltuieli ocazionate de îngrijirile medicale acordate victimei la spital.

În baza art. 313 din Legea nr. 95/2006, art. 19 Cod de procedură penală, art. 25 Cod de procedură penală, art. 397 Cod de procedură penală rap. la art. 1349 alin. 1, 2 Cod civil, art. 1357 Cod civil, art. 1385 Cod civil şi art. 1386 Cod civil , art.1392 cod civil,coroborat cu dispoziţiile art. 49 din Legea nr.136/1995 modificată prin Legea nr. 304/2007 va admite în parte acţiunea civilă formulată de SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ  SF. APOSTOL ANDREI  şi va obliga partea responsabilă civilmente SOCIETATEA DE ASIGURARE REASIGURARE CITY  INSURANCE S.A.  BUCUREŞTI  , prin reprezentanţii săi legali la plata sumei de 4933,79 lei către această parte civilă reprezentând cheltuieli ocazionate de îngrijirile medicale acordate victimei la spital.

Instanţa va respinge cererile privind acordarea daunelor materiale şi morale formulate de părţile civile impotriva părţilor responsabile civilmente UAT P şi SC G A SRL faţă de dispoziţiile din decizia nr.1/1996 a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie( recurs în interesul legii) ... în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 86 din Codul de procedură penală, Completul pentru judecarea recursului în interesul legii va stabili că în cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, societatea de asigurare are calitate de parte responsabilă civilmente şi că are obligaţia de a repara singură prejudiciul cauzat prin infracţiune, în limitele stabilite în contractul de asigurare şi prin dispoziţiile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă.