Înlocuirea măsurii internării medicale

Sentinţă penală 880 din 23.04.2010


DOSAR NR. ..................................

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA  SECTORULUI ...................................

SENTINŢA PENALĂ NR. ............................

ŞEDINŢA PUBLICĂ DE LA ............................................

INSTANTA  CONSTITUITA DIN:

PRESEDINTE – ........................................

GREFIER – ...............................................

Ministerul Public a fost reprezentat de procuror .......................................

Pe rol soluţionarea cauzei penale privind pe petentul ....................................... având ca obiect înlocuirea tratamentului medical, conform dispoziţiilor prev. de art. 431 C.p.p.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns petentul reprezentat de apărător ales ............................. conform împuternicirii avocaţiale aflată în dosarul ................................... al Judecătoriei Sector ......................................, ataşat dosarului de faţă.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează instanţei lipsa relaţiilor solicitate de la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă .................................................

Asistentul medical, însoţitor al petentului, depune la dosar copii de pe actele medicale solicitate de către instanţă.

Instanţa procedează la audierea petentului, declaraţia acestuia fiind consemnată şi ataşată la dosar.

La întrebarea instanţei, atât apărătorul petentului, cât şi reprezentanta Ministerului Public, arată că nu au alte cereri de formulat sau probe de solicitat.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de solicitat, instanţa constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul pe fond.

Apărătorul din oficiu al petentului solicită admiterea cererii, astfel cum a fost formulată.

Petentul, personal, solicită admiterea cererii, arătând că doreşte să se angajeze.

Reprezentanta Ministerului Public pune concluzii de admitere a cererii, în raport de actele aflate la dosar şi raportul de expertiză medico-legală.

INSTANŢA,

Deliberând asupra cauzei penale de faţă constată următoarele:

La data de ...................................... a fost înregistrată pe rolul acestei instanţe prin declinare de competenţă cererea formulată de către petentul .................................... de înlocuire a măsurii internării medicale cu măsura obligării la tratament dispusă faţă de acesta.

În motivare acesta a arătat că starea sa de sănătate s-a îmbunătăţit de la momentul dispunerii internării medicale şi că şi-ar putea continua tratamentul medical şi în regim ambulatoriu.

A fost audiat petentul şi au fost depus la dosarul cauzei s. pen. solicitate, acte medicale cu privire la stare de sănătate a petentului şi raportul de primă expertiză medico-legală psihiatrică efectuat de către INML nr. .........................................

Analizând actele şi lucrările dosarul cauzei instanţe reţine că potrivit art. 434 alin. 2 C.p.p. încetarea sau înlocuirea măsurii internării medicale poate fi cerută de persoană faţă de care s-a dispus măsura de siguranţă, în acest caz dispunându-se efectuarea unui raport de expertiză medico-legală.

Din analiza raportului de primă expertiză medico-legală psihiatrică efectuat de către INML nr. ....................................... astfel cum acesta este detaliat la dosarul cauzei (filele ............................... d.i.) rezultă că la acest moment petentul prezintă diagnosticul de ...................................., prezentându-se evoluţia cazului de la cauzele care au determinat apariţia bolii şi starea medicală în prezent a acestuia. De asemenea se mai observă că petentul a fost examinat din nou medico-legal pentru prezentul raport de expertiză şi s-au făcut aprecieri în legătură cu evoluţia bolii petentului faţă de raportul anterior de expertiză medico-legală care a determinat luarea măsurii de siguranţă faţă de petent.

Din conţinutul raportului de expertiză medico-legală depus la dosarul cauzei, din actele medicale depuse şi din declaraţia petentului din data de ............................. instanţa apreciază că, deşi petentul suferă de o boală destul de gravă, care în trecut l-a determinat să săvârşească fapte prev. de legea penală destul de grave pentru care s-a dispus măsura prev. de art. 114 C. pen., la acest moment se pare că starea de sănătate a acestuia s-a mai ameliorat putându-se dispuse o altă măsură de siguranţă faţă de acesta.

Aşa cum rezultă din raportul de expertiză depus la dosarul cauzei simptomele pozitive s-au remis complet, persistând simptomele negative care ar putea fi semne ale bolii de fond sau induse de medicamentaţia ce îi este administrată petentului. De asemenea din examinările efectuate nu s-au evidenţiat factori predictivi pentru periculozitatea socială, iar petentul nu a prezentat comportament agresiv sau alte semne de violenţă fizică sau verbală, iar sub tratament specific evoluţia a fost favorabilă.

Comisia de expertiză a apreciat că cea mai bună strategie pentru petent în momentul de faţă ar fi continuarea tratamentului medicamentos în ambulatoriu sub supravegherea medicului psihiatru din ambulatoriul de specialitate teritorial şi iniţierea unor programe de reabilitare socio-ocupaţională cu tehnici adecvate nevoilor petentului, cu reevaluare periodică prin ambulatoriul de specialitate teritorial.

De asemenea din declaraţia petentului din data de ................................. instanţa a observat la petent faptul că, conştientizează de unde au apărut problemele acestuia, că ştie ce a făcut în neregulă, că doreşte să treacă peste experienţa din trecut şi să-şi continue viaţa şi chiar să se angajeze.

Faţă de documentele medicale existente la dosarul cauzei, în principal, raportul de primă expertiză medico-legală psihiatrică efectuat de către INML nr. ................................ şi din declaraţia petentului din data de ................................... instanţa apreciază că sunt îndeplinite condiţiile prev. de art. 434 alin. 2 C.p.p. şi va dispune înlocuirea măsurii de siguranţă a internării medicale, luată faţă de petentul ...................................... prin s. pen. nr. ........................... pron. de Tribunalul Bucureşti Secţia .............................. Penală în dosar nr. .......................... definitivă prin nerecurare la data de ................................. şi prin s. pen. nr. ........................... a Judecătoriei Sectorului ............................... definitivă prin decizia penală nr. ................................ a TB Secţia a-........................... Penală, cu măsura de siguranţă a obligării la tratament medical, evident impunând petentului să îşi continue tratamentul sub strictă observare medicală de specialitate.

Instanţa va face aplic. disp. art. 429 alin. 2 C.p.p., respectiv va pune în vedere petentului că este obligat să se prezinte la unitatea sanitară la care urmează să i se facă tratamentul şi că, în caz de nerespectare a măsurii luate, se va dispune din nou internarea medicală.

La rămânerea definitivă a prezentei sentinţe penale se va face aplic. art. 429 alin. 1 C.p.p.

În baza art. 192 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII  HOTĂRĂŞTE :

Admite cererea.

În baza art. 434 alin. 2 C.p.p., înlocuieşte măsura de siguranţă a internării medicale, luată faţă de petentul ............................., fiul lui .....................şi ............................. născut la data de ...................., domiciliat în Bucureşti, str. ............................... nr. ..............., Sector .............., CNP ........................., prin s. pen. nr. ................................. pron. de Tribunalul Bucureşti Secţia a-I-a Penală în dosar nr. ......................... definitivă prin nerecurare la data de .............................. şi prin s. pen. nr. ............................... a Judecătoriei Sectorului ............................. definitivă prin decizia penală nr. .......................... a TB Secţia a-........................ Penală, cu măsura de siguranţă a obligării la tratament medical.

Face aplic. disp. art. 429 alin. 2 C.p.p., respectiv pune în vedere petentului că este obligat să se prezinte la unitatea sanitară la care urmează să i se facă tratamentul şi că, în caz de nerespectare a măsurii luate, se va dispune internarea medicală.

La rămânerea definitivă a prezentei sentinţe penale se va face aplic. art. 429 alin. 1 C.p.p.

În baza art. 192 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare pentru procuror şi de la comunicare pentru petent.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, ...........................................

PREŞEDINTE, GREFIER,

1