Suspendarea judecăţii în temeiul art. 242 pct. 2 Cod procedură civilă. Condiţii.
Dacă nici una dintre părţi nu se înfăţişează la strigarea pricinii iar judecarea în lipsă nu a fost solicitată în scris de către părţi, instanţa este obligată să suspende judecarea litigiului.
Prin încheierea dată de Judecătoria Bârlad, în şedinţa de judecată din 26 octombrie 2004 (Burlibaşa Neculai) s-a dispus în temeiul art. 242 pct. 2 Cod procedură civilă, suspendarea judecăţii cauzei, reţinându-se că nici una din părţi nu s-a înfăţişat la strigarea pricinii iar părţile nu au solicitat judecata în lipsă.
Împotriva acestei încheieri a declarat recurs agentul constatator, considerând-o nelegală.
Recursul a fost admis de Tribunalul Vaslui care, prin decizia civilă nr. 39 din 18 ianuarie 2005, a casat încheierea şi a trimis cauza spre continuarea judecăţii la aceeaşi instanţă.
Instanţa de recurs a reţinut că prin întâmpinarea depusă la dosarul de fond, recurenta a solicitat judecarea cauzei şi în lipsă, încheierea fiind dată astfel cu încălcarea dispoziţiilor ar. 242 pct. 2 Cod procedură civilă.
Curtea de Apel Craiova
Apel. Suspendare conform art. 244 c.p.civ. Nepronunţarea instanţei de fond asupra cererii de suspendare.
Judecătoria Galați
Perimarea cererii de chemare în judecată. Suspendarea judecății în temeiul art. 413 alin. 1 pct. 3 C.proc.civ.
Tribunalul Maramureș
Suspendarea judecății pentru lipsa părților, în cazul în care s-a cereut judecata în lipsă. Nelegalitate.
Curtea de Apel Suceava
Suspendarea soluţionării contestaţiei administrativ-fiscale – art.214 al.1 lit.a din Codul de procedură fiscală. Condiţii. Relevanţa art. 244 din Codul de procedură civilă
Tribunalul Bistrița Năsăud
Lămurirea obiectului acţiunii este şi în sarcina instanţei, aceasta neputând lua măsura suspendării cauzei pentru neconformarea unei obligaţii de explicitare a petitelor, ci poate doar să pună în discuţia părţilor lămurirea unor aspecte, fără a putea...