Conditii de admisibilitate ordonanta presedintiala. Dovada urgentei si a producerii unei pagube iminente

Sentinţă comercială 1241 din 16.06.2009


Conditii de admisibilitate ordonanta presedintiala. Dovada urgentei si a producerii unei pagube iminente

Prin sentinta comerciala nr. 1241/16.06.2009 pronuntata de Tribunalul Iasi. Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ a fost respinsa cererea de ordonanta presedintiala formulata de reclamanta S.C. AI S.R.L. Iasi in contradictoriu cu parata BRD. GSG., cerere prin care  s-a solicitat suspendarea provizorie a inscrierii sale in centrala incidentelor de plati.

Pentru  a se pronunta astfel, instanta a retinut ca potrivit art. 581 Cod procedura civila „Instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari”.

Prin urmare o prima conditie pe care trebuie sa o indeplineasca reclamantul este justificarea caracterului urgent al cererii.

In speta nu rezulta caracterul urgent al acestei masuri  si nici producerea unei pagube iminente care nu s-ar putea repara, reclamanta nefacand nici un fel de sustineri fondate sub acest aspect. Astfel in cererea sa reclamanta nu arata in ce-ar consta paguba iminenta pentru societate si pentru relatia cu S.C. F S.A. Iasi care are 1800 de angajati ce depind in continuare de aceasta relatie de plati a furnizorilor si aprovizionarii in continuare cu materii. Instanta constata ca efectul inscrierii reclamantei in CIP este retragerea de catre banca a tuturor filelor de cec care se afla deja pe circuit si interdictia de a emite CEC-uri timp de 1 an. Acest lucru nu conduce la o paguba iminenta cu atat mai mult cu cat CEC –ul este doar unul din numeroasele instrumente prin care se poate face o plata, nu unicul instrument de plata. De asemenea nu este indeplinita conditia vremelniciei pentru ca masura solicitata tinde sa aiba caracter definitiv in conditiile in care Cerere de inscriere a refuzului bancar in FNC, la Centrala Incidentelor de Plati a fost deja inregistrata anterior sesizarii instantei. Prin urmare in prezent nu mai poate fi suspendata ci doar anulata inscrierea daca actiunea pe fond s-ar dovedi intemeiata. in ce priveste cea de-a treia conditie, neprejudecarea fondului cauzei, nici aceasta nu e indeplinita, intrucat pentru a se pronunta asupra inscrierii sale in centrala incidentelor de plati in cauza instanta ar trebui sa verifice daca s-au respectat dispozitiile legale aplicabile, efectuand implicit o examinare a fondului cauzei, lucru inadmisibil pe calea acestei proceduri speciale. Motivele aratate de reclamanta in prezenta cerere sustin de fapt exclusiv netemeinicia cererii de inscriere a refuzului bancar in FNC or, aceste motive urmeaza a fi analizate in cadrul actiunii formulate pe calea dreptului comun.