Sesizarea judecătorului de cameră preliminară cu o cerere întemeiata pe disp art.549 indice 1 c.p.p. , înainte de definitivarea soluţiei procurorului. inadmisibilitate

Hotărâre 1 din 22.09.2015


Cu nr.(…) a fost înregistrată pe rolul instanţei sesizarea (…), dispusă prin Ordonanţa de clasare nr.(…) din (…) cu privire la desfiinţarea proceselor-verbale falsificate cu nr.(…), aflate la fila (…) a dosarului (…)si fila (…) a dosarului nr.(…), ambele ale (…)

In motivarea solicitării, s-a arătat că in scopul restituirii, in temeiul legilor fondului funciar, a unor suprafeţe de teren, (…), in prezent decedat, ar fi falsificat procesul-verbal nr.(…), prin care se consemnau terenurile predate statului incluzând in listă o suprafaţă de 40 ha pădure in satul (…). Folosind acest înscris falsificat,in două dosare civile, (…) ar fi obţinut, in mod fraudulos, aproape 80 ha teren.

In drept, au fost invocate dispoziţiile art.549¹ C.proc.pen.

Citată in cauza, in temeiul art.549¹ C.proc.pen. si al deciziei CCR nr.(…), ca persoană ale cărei drepturi legitime pot fi afectate, fiind succesoarea defunctului (…) a solicitat scoaterea de pe rol a cauzei, până la finalizarea procedurilor prevăzute de art.339 si art.340. raportat la art.549¹ C.proc.pen.

Intimata a arătat că a formulat plângere împotriva ordonanţei prin care a fost sesizata instanţa, la procurorul ierarhic superior, urmând ca după si in funcţie de modul de soluţionare a acestei plângeri să fie sesizata instanţa.

Faţă de această solicitare, instanţa a pus in discuţie inadmisibilitatea sesizării dispusă prin Ordonanţa nr.(…) din (…), in soluţionarea căreia retine :

Potrivit art.549¹ alin.1 C.proc.pen., In cazul in care procurorul a dispus clasarea sau renunţarea la urmărirea penală si sesizarea judecătorului de cameră preliminară in vederea luării măsurii de siguranţă a confiscării speciale sau desfiinţării unui înscris, ordonanţa de clasare , însoţită de dosarul cauzei, se înaintează instanţei căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenta să judece cauza in prima instanţa, după expirarea termenului prevăzut la art.339 alin.4 ori, după caz, la art.340 sau după pronunţarea hotărârii prin care plângerea a fost respinsă.

Prin urmare, sesizarea instanţei înainte de expirarea termenului de formulare a plângerii împotriva soluţiei procurorului sau înainte de pronunţarea hotărârii prin care plângerea a fost respinsă, este inadmisibilă.

Având in vedere dispoziţiile art.316 alin.1 C.proc. pen. potrivit cărora ordonanţa de clasare emisă de procuror se comunică, in copie, nu numai persoanei care a făcut sesizarea, suspectului sau inculpatului ci si, după caz, persoanelor interesate, care, in temeiul art.336 C.proc.pen., pot formula plângere, instanţa apreciază ca ordonanţa nr.(...) trebuia comunicată si intimatei (…), parte in litigiile civile in care s-a folosit înscrisul pretins falsificat si persoana menţionata expres in ordonanţă.

Lipsa comunicării a cauzat situaţia de faţă, in care după sesizarea instanţei cu anularea înscrisului să fie formulata plângere la soluţia procurorului, nefiind îndeplinită condiţia de admisibilitate prevăzută de art.549¹, de parcurgere, pentru toate persoanele interesate, a procedurii prealabile.

In consecinţă, va respinge sesizarea, ca inadmisibilă, urmând ca după soluţionarea definitivă a tuturor plângerilor la soluţia procurorului să se procedeze, dacă mai este cazul, la o nouă sesizare.

Domenii speta