Fond funciar

Sentinţă civilă 120 din 19.01.2016


INSTANTA

Dupa ce a deliberat in secret in Camera de Consiliu, conform art. 395 C.pr.civ., a adoptat urmatoarea hotarare:

I. Procedura de judecata

A. Cererea de cheX in judecata

Prin actiunea inregistrata pe rolul JudecatorieiX la data de 15.10.2015 sub numar de dosar X/2015 repartizat in mod aleatoriu completului 2 civil, reclamantul X X a chemat in judecata pe paratele Comisia Locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor X, Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate X, solicitand:

- obligarea Comisiei locale sa intocmeasca documentatia prevazuta de art. 36din Regulamentul aprobat prin HG 890/2005 si sa o inainteze Comisiei judetene in vederea completarii titlului de proprietate nr. X/X din data de 10.03.1995 eliberat pe numele X X cu suprafata de 1 ha 9.000 m.p. teren arabilsituat in extravilanul satului X, con. Xsub sanctiunea platii de daune cominatorii de 200 lei intarziere calculate incepand cu a 31 zi de la data ramanerii irevocabile a hotararii;

- obligarea Comisiei Judetene sa completeze titlul de proprietatenr. X/X din data de 10.03.1995 eliberat pe numele X X cu suprafatade 1 ha arabil situat in extravilanul satului X, com. X, jud. X in termen de 15 zile de la primirea documentatiilor de la comisia locala sub sanctiunea platii de daune cominatorii de 200 lei intarziere incepand de a doua zi dupa expirarea termenului de 15 zile.

In fapt, reclamantul a aratat ca, prin cererea nr. 133 din data de 15.03.1991, tatal sau, X X a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 3,5 ha teren cea apartinut lui X X, sotul numitei X X. In urma cererii adresate, Comisia locala a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 3 ha 3200 m.p. teren arabil situat in extravilanul satului X, com. X, eliberandu-se titlul de proprietate X/X din data de 10.03.1995 pentru aceeasi suprafata de teren de 3 ha 3200 m.p. Desi reconstituirea dreptului de proprietate si validarea Comisiei judetene s-a facut pentru suprafata totala de 3 ha 3200 m.p. punere in posesie insa s-a efectuat doar pentru suprafata de 1 ha si 4200 m.p. teren arabil extravilan X situat in punctul ,,Caramidarie II". Pentru diferenta de 1 ha 9000 m.p. Comisia judeteana a efectuat validarea, a dispus reconstituirea, dar nu a procedat la punerea in posesie a suprafetei de teren, ci a procedat doar la inscrierea in titlul de proprietate a suprafetei de 1 ha 9000 m.p. fara a indica vecinatatile. Apreciaza ca se impune intocmirea documentatiei si inaintarea acesteia catre Comisia judeteana X pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, deoarece comisiile nu si-au indeplinit atributiile.

Actiunea este scutita de plata taxei judiciare de timbru.

B. Apararile formulate

1. Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilorX a depus intampinare prin carea aratat ca, X X nu figureaza in registrul posesorilorcu suprafata de 1,90 ha teren, ci doar cu cea de 1,42 ha teren. Cererea formulata de X X este intemeiata. In ceea ce priveste obligarea Comisiei judetene X la plata de daune cominatorii, precizeaza ca, prevederile Hotararii de Guvern 890/2005 stabilesc in mod concret si precis care sunt atributiile comisiei judetene, respectiv a comisie locale. Nu are atributii de punere in posesie. Pe de alta parte, intocmirea unui titlu de proprietate, dar si completarea, rectificarea acestuia presupune parcurgere unor etape. Astfel, pentru propunerile Comisiilor locale inainte de intrarea in vigoare a Legii 165/2013, comisiile locale vor transmite spre validare planul de delimitare si parcelare, precum si referatul comisiei locale cu privire la situatia juridica a terenurilor. Referatul va contine precizari cu privire la motivele pentru care nu este posibila retrocedarea pe fostul amplasament cand se propune un alt amplasament si va preciza persoanele care ocupa legal amplasamentul solicitat. Planurile parcelare vor fi verificate si avizate de catre OCPI inaintea validarii acestora de catre Comisia Judeteana cu privire la incadrarea in sistemul de referinta, integrarea imobilelor anterior inregistrate in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, insusirea planului parcelar si a tabelului parcelar de catre comisiile locale si executat. Propunerea comisie locale sau punerea in executarea unei sentinte civile este validata de comisia judeteana prin hotarare care este inaintata Oficiului de Cadastru si publicitate impreuna cu documentatia intocmita de comisia locala in vedere scrierii titlului de proprietate in sensul celor dispuse. Titlurile editate de catre OCPI semnate de directorul institutiei vor fi transmise cu adresa de inaintare spre semnare Institutiei Prefectului. Dupa semnarea titlului de proprietate acesta se restituie cu adresa de inaintare la OCPI, partea detasabila se retine si se depoziteaza, iar partea detasabila va fi transmisa comisie locale. Sustine ca cererea reclamantului de completarea a titlului de proprietate in termen de 15 zile de la primirea documentatiei nu poate fi adusa la indeplinire de catre Comisia judeteana X. Mai sustine ca daunele cominatorii solicitate conform legilor speciale nu pot fi acordareain noua reglementarea regasindu-se dispozitii cu privire la acordarea de daune interese.

Solicita admiterea cererii privind completarea titlului de proprietate in ceea ce priveste inscrierea numarului tarlalei si parcelei, precum si a vecinatatilor suprafetei de teren de 1,90 ha teren arabil situata in extravilanul comunei X si respingerea cererii privind acordarea de daune cominatorii.

In drept, a invocat dispozitiile art.205 alin. 2 din Legea 134/2010 privind Codul de procedura civila.

In temeiul art. 223 alin. 3 din Legea 134/20101 privind Codul de procedura civila solicita judecarea cauzei in lipsa.

C. Probe

Reclamantula depus la dosar urmatoarele inscrisuri: acte de stare civila, Titlul de proprietate nr. X/X din data de 10.03.1995, extras din registrul agricol, cerere de reconstituire, certificat de mostenitor nr. 226 din data de 02.04.1979, Hotararea nr. 143 din data de 17.09.1991a Comisiei Judetene X cu anexa, practica judiciara.

Parata Comisia localaa depus la dosar actele care au stat ala baza emiterii titlului de proprietate.

In cauza a fost administrata proba cu inscrisurile depuse la dosar.

II. In fapt:

Reclamantul X X este fiul lui X X.

Prin cererea inregistrata cu nr. 133 din data de 15.03.1991 X X a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 3,50 ha teren care a apartinut lui X X, sotul numitei X X, de pe urma careia, a ramas ca mostenitor X X, potrivit certificatului de mostenitor 226 din data de 02.04.1979.

Prin Hotararea Comisiei Judetene X, propunerea Comisiei locale in solutionarea cererii formulate deX X a fost validata, prin Hotararea 143/17.09.1991, in anexa 3 a Hotararii, fiind inscris la pozitia 153, X Ion, prin mostenitor X X cu suprafata de 3,32 ha.

Potrivit Caietului de punere in posesie rezulta ca X X a fost pusin posesie cu suprafata de 1,42 ha, in tarlaua 113, parcela 2239/5, in punctul ,,Caramidarie".

La data de 10.03.1995 a fost emis Titlul de proprietate nr. X/X pe numele X X pentru suprafata de teren de 3 ha 3200 m.p. din sat. X X, com. X, jud. X, format din suprafata de 1 ha 4200 m.p. din tarlaua 113, parcela 2239, punctul ,,Caramidarie" si din suprafata de 1 ha 9000 m.p. Cu referire la aceasta suprafata de teren, in titlul de proprietate emis nu sunt mentionate tarlaua, parcela si nicivecinatatile.

Reclamantul si autorul sau nu au fost pusi in posesie cu suprafata de 1 ha 9.000 m.p., potrivit sustinerilor acestuia, recunoscute de catre parate.

III. In drept:

Dispozitiile Hotararii nr.131 din 27.02.1991 stabileste in cap. 5 cu denumirea marginala ,,Emiterea Titlurilor de proprietate si punere in posesie", la art. 34 si urm. modalitatea in care la momentul aparitiei Legii 18/1991, se efectua operatiunea punerii in posesie.

Art. 34 prevede ca, pe baza documentatiilor inaintate de comisiile comunale, comisia judeteana dupa operatiunea de validare, emite titlul de proprietate. Art. 35, prevede ca, in baza titlului de proprietate eliberat (…) comisia comunala va proceda la delimitarea zonelor teritoriale in care urmeaza sa fie pusi in posesie titularii(…), iar punerea in posesie a proprietarilor, in cadrul zonelor teritoriale delimitate se face de comisie, pe baza de masuratori topografice. Alin. 4 al aceluiasi articol stabileste ca p unerea in posesie a proprietarilor se face in prezenta fiecarui proprietar semnand tabelul de luare in primire a terenului. Marcarea parcelelor se face prin tarusi sau borne care se asigura de fiecare proprietar.

In conformitate cu dispozitiile art. 27 din Legea 18/1991, punerea in posesie si eliberarea titlurilor de proprietate celor indreptatiti nu pot avea loc decat numai dupa ce s-au facut in teren delimitarile necesare pentru masuratori, stabilirea vecinatatilor pe temeiul schitei, amplasamentului stabilit si intocmirea documentelor constatatoare prealabile. In toate cazurile in care reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente, cu ocazia masuratorilor comisia ia act de recunoasterea reciproca a limitelor proprietatii de catre vecini si le consemneaza in documentele constatatoare.

In prezent, punerea in posesie se efectueaza, conform H.G. 890/2005, care prevede la art. 36 ca, pe baza documentatiilor inaintate de comisiile locale, care cuprind anexe validate, planuri parcelare, procese verbale de punere in posesie si schitele terenurilor , comisia judeteana emite Titlurile de proprietate.

Art. 5 lit. c din H.G. 890/2005, stabileste: Comisiile comunale stabilesc marimea si amplasamentul suprafetei de teren, pentru care se reconstituie dreptul de proprietate sau care se atribuie potrivit legii, propune alte amplasamente si consemneaza in scris acceptul fostului proprietar sau ala mostenitorilor acestuia pentru punerea in posesie pe alt amplasament cand vechiul amplasament este atribuit in mod legal altor persoane.

La data de17 mai 2013 a fost publicata in Monitorul OficialLegea nr. 165 din 16 mai 2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania.

Potrivit art. 3pct. 1 din Legea 165 din 16.05.2013, in intelesul legii,prin cerere se intelege, (…) cererile formulate in temeiul prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, cererile formulate potrivit Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare, cererile de retrocedare formulate potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, republicata, aflate in curs de solutionare la entitatile investite de lege sau, dupa caz, la Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor,

Art. 4 (cu amendamentele Deciziei 88/2014 a Curtii Constitutionale, Deciziei 210/2014 a Curtii Constitutionale, precum si a Deciziei 269/2014 a Curtii Constitutionale) stabileste ca, dispozitiile legii se aplica cererilor formulate si depuse, in termen legal, la entitatile investite de lege, nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cauzelor in materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instantelor, precum si cauzelor aflate pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului suspendate in temeiul Hotararii pilot din 12 octombrie 2010, pronuntata in cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei, la dataintrarii in vigoare a prezentei legi.

Conform art. 7 alin. 1 pana la solutionarea situatiei centralizatoare la nivel locale se suspenda emiterea hotararilor de validare/invalidare de catre comisiile judetene de fond funciar (…) eliberarea titlurilor de proprietate, punerea in posesie de catre Comisiile locale de fond funciar, precum si orice alte proceduri administrative in domeniul restituirii fondului funciar. Dispozitiile alin. 1 nu sunt aplicabile in cazul hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile.

IV. Solutia instantei

Raportand reglementarile incidente la situatia de fapt retinuta, prin prisma solutionarii exceptiei invocata de instanta, din oficiu, instanta apreciaza ca exceptia prematuritatii actiunii este intemeiata. Solutia instantei se intemeiaza pe urmatoarele argumente:

Instanta are in vedere dispozitiile art. 30 C.proc. civ., potrivit carora, oricineare o pretentie impotriva unei alte persoane, ori urmareste solutionarea in justitie a unei situatii juridiceare dreptul sa faca o cerere inaintea unei instante competente.

Art. 32 C.proc. civ. a stabilit patru conditii de exercitare a actiunii civile, respectiv afirXa unei drept, interesul, capacitatea procesuala si calitatea procesuala activa si pasiva a partilor din proces.

Pentru a se bucura de protectie juridica, dreptul subiectiv civil trebuie sa intruneasca anumite cerinte: sa fie recunoscut si ocrotit de lege, sa fie exercitat in limitele sale externe, de ordin material si juridic, precum si in limitele sale interne; sa fie exercitat cu buna credinta; sa fie actual.

Reclamantul a investit instanta cu o cerere prin care solicitaobligarea comisiilor de fond funciar, potrivit competentelor, la intocmirea documentatiei prevazuta de art. 36 din HG 890/2005, inaintarea acesteia, precum si completarea titlului de proprietate cu suprafata de 1 ha 9000 m.p. teren arabil, situat in extravilanul satului X, com. X, jud. X.

Cererea introductiva reprezinta o plangere impotriva refuzului (inactivitatii) comisiilor de a pune in posesiepe reclamant cu privire la suprafata de teren de 1 ha 9.000 m.p., inscris in titlul de proprietate, intocmirea documentatiei si completarii titlului cu tarlaua, parcela si vecinatatile.

Din titlul de proprietate nr. X/X din 10.03.2005 si actele care au stat la baza emiterii acestuia, rezulta ca, in baza Legii 18/1991, a fost reconstituit dreptulde proprietate pe numele X X pentru suprafata de teren totala de 3 ha 3.200 m.p., suprafata de 1 ha 9000 m.p. invocata de catre reclamant fiind inscrisa in titlul de proprietate, insa neindividualizata prin tarlaua, parcela, vecinatati.

Analizand dispozitiile legale de la momentul emiterii titlului de proprietate se constata ca,punerea in posesiereprezenta o activitate ulterioara emiterii titlului de proprietate.Legea nu prevederea obligatiaintocmirii unui proces verbal depunere in posesie, art. 36 alin. 4 stabilind ca punerea in posesie se facea in prezentafiecarui proprietar, acestasemnand tabelul de luare in primire a terenului.

Analizand dispozitiile legale in vigoare la acest moment,punerea in posesie reprezinta o activitate anterioara emiterii titlului de proprietate.

Nu s-a facut dovada, iar paratele au recunoscut ca, autorul reclamantului nu a fost pus in posesie cu privire la suprafata de teren de 1 ha 9000 m.p. inscrisa in titlul de proprietate

Desi, prin actiunea introductiva, reclamantul solicita intocmirea documentatiei prevazuta de regulament, aceasta operatiune este precedata de punerea in posesie cu suprafata de teren de 1 ha 9000 m.p., aceasta operatiune reprezentand o activitate principala, necesara finalizarii reconstituirii dreptului de proprietate.

La data de17 mai 2013 a fost publicata in Monitorul OficialLegea nr. 165 din 16 mai 2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania.

Legea nr.165/2013este o lege de imediata si de generala aplicare tuturor procedurilor administrative ori judiciare, indiferent de stadiul lor, se aplicasituatiilor litigioase in curs de derulare, conform regulii "tempus regit actum". Litigiul de fata intra in categoria "facta pendentia", fiind o situatie litigioasa in curs de derulare la data intrarii in vigoare a noului act normativ, avand in vedere ca legea noua nu contine nicio norma de ultraactivare a legii vechi.

Instanta retine ca, persoana indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor va trebui sa parcurgaintreaga procedura stabilita de legislatia fondului funciar. Numai dupa punerea in posesie si emiterea Titlului de proprietate, terenul intra in circuitulcivil general, putand fi instrainat in mod valabil, si in acest fel, se poate considera, catot de la acest moment, cererea de reconstituire se consideracafost solutionata.

Intrucat, in ceea ce ii priveste pe reclamant, desi a fostemis titlul de proprietate, conform legislatieiin vigoare de la momentul emiterii acestuia, reclamantul nua fost pus in posesie cu toata suprafata de teren,nu se poate retine ca, cererea de reconstituire,formulata de reclamant, a fost solutionata.

Prin urX, fata de faptul ca,Legea 165/2013se aplicacererilor aflate in curs de solutionare, rezulta ca devine incidenta si cererii de reconstituireformulatade autorul reclamantului, aflata in procedura punerii in posesie.

Art.7 alin. 1 din Legea 167/2013 dispune ca : "pana la intocmirea situatiei centralizatoare la nivel local, se suspenda emiterea hotararilor de validare/invalidare de catre comisiile judetene de fond funciar sau, dupa caz, de catre Comisia de Fond Funciar a Municipiului X, eliberarea titlurilor de proprietate, punerea in posesie de catre comisiile locale de fond funciar, precum si orice alte proceduri administrative in domeniul restituirii fondului funciar", iar potrivit alineatului 2, "dispozitiile alin. 1 nu sunt aplicabile in cazul hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile".

Prin urX, dispozitiile art. 7, raportate la dispozitiile art. 4 din lege instituie o suspendare a obligatiilor comisiilor de fond funciar privind punerea in posesie si emiterea titlurilor de proprietate pana la intocmirea situatiei centralizatoare la nivel local.

Art. 5 din lege reglementeaza constituirea unei noi autoritati administrative, Comisia locala pentru inventarierea terenurilor, art. 6 reglementeaza obligatia acestei comisii de a intocmi, in termen de 180 de zile de la data constituirii, situatia terenurilor agricole, cu sau fara investitii, si forestiere, aflate in domeniul public sau privat al statului sau, dupa caz, al unitatii administrativ – teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ – teritoriala; art. 8 din lege reglementeaza obligatia comisiilor locale de fond funciar de a centraliza toate cererile de reconstituire nesolutionate, in vederea stabilirii suprafetei de teren necesare in vederea finalizarii procesului de restituire; art. 11 reglementeaza obligatia comisiilor locale si judetene de a solutiona toate cererile de restituire, de a efectua punerile in posesie si de a elibera titlurile de proprietate pana la data de 1 ianuarie 2016; art.11 alin. 2 reglementeaza plangerea pe care o are la dispozitie persoana interesatain situatia neindeplinirii acestor obligatii; art. 12 reglementeaza modul in care se va face atribuirea terenurilor reconstituite; art. 32 instituie masuri pentru urgentarea solutionarii cererilor de retrocedare.

Se observa ca titlul legii vizeaza "masurile pentru finalizarea procesului de restituire", iar legea contine un calendar de efectuare a tuturor etapelor de finalizare a acestui proces, reglementand in mod imperativ termenele in care trebuie efectuate operatiunile respective.

Tot astfel, potrivit art. 11 alin.1 din Legea 165/2013, comisiile locale si judetene de fiind funciar au obligatia de a solutiona toate cererile de restituire, dea efectua punerea in posesie si de a emite titlul de proprietate pana la data de 01.01.2016.

Prin OUG 66 din data de 30.12.2015 privind prorogarea termenelor prevazutela art. 11 alin. 1, art.20 alin. 5 si art. 27 alin. 1 din Legea 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent,a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist din Romania,termenulprevazut de art. 11 alin. 1 a fost prorogat pana la data de 1 ianuarie 2017.

Conform art. 11 alin. 2 in situatia neindeplinirii obligatiilor in termenul prevazut la alin. 1, persoana care se considera indreptatita poate formulaplangere la judecatoria in a carei raza teritoriala este situat terenul, in termen de 30 de zile.

Rezulta asadar, ca prin art. 11 alin. 1 legea a stabilit un termenin interiorul caruia comisiile localesi judetene au obligatia de a solutionatoate cererile de restituire, de a efectua punerea in posesie si de a elibera titlurile de proprietate.

Prin urX, drepturile afirmate de reclamant, de a se plange de inactiuneacomisiei locale si a comisiei judetenereferitoare la punerea in posesie nu sunt actuale, intrucat sunt afectate de instituirea termenului legal, conditie care, pana la momentul pronuntarii hotararii judecatoresti nu s-a implinit.

In acest sens este si practica judiciara, care a statuat ca, in noul context legislativ creat de aparitia Legii 165/2013, obligatiile legale ( inclusiv eliberarea titlurilor de proprietate si punerea in posesie) stabilite in sarcina comisiilor locale si judetene de fond funciar sau, dupa caz, Comisiei de fond funciar a municipiului X, trebuie executate cel tarziu pana la data de 01.01.2017. Doar daca obligatiile ce le revin nu au fost indeplinite pana la implinirea acestui termen, persona care se considera indreptatita ( in conformitate cu art. 3 pct. 1 din Legea 165/2013 este de vorba de ,,… persoana care a formulat si depus, in termen legal, la entitatile investite de lege cereri din categoria celor prevazute la pct.1, care nu au fost solutionate pana la data intrarii in vigoarea prezentei legi") poate formula plangere la judecatoria in circumscriptia careia se afla imobilul (Minuta Intalnirii Presedintilor sectiilor civile ale Curtilor de Apel din data de 19-20 noiembrie 2015 la Curtea Apel X).

Rezulta ca plangerea formulata de reclamant cu privire la intocmirea documentatiei, inaintarea ei catre Comisia judeteanasi modificarea titlului de proprietate este prematur formulata, motiv pentru care urmeaza sa o respinga,parteaurmand sa se adreseze Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor X cu o cerere de punere in posesie.

6