Suspendare executare act administrativ

Sentinţă civilă 414/2015 din 30.03.2015


Titlu: suspendare executare act administrativ

Domeniul asociat: cereri

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

Sentinţa nr. 414

Şedinţa publică de la 30 martie 2015

Pe rol fiind judecarea cererii de suspendare a executării actelor administrativ-fiscale formulată de reclamanta societatea …………….în contradictoriu cu pârâta Administraţia…………………….

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns pentru societatea reclamantă avocat …………….cu împuternicire avocaţială …………….depusă la fila 9 din dosar şi pentru instituţia pârâtă consilier juridic ………………cu delegaţie depusă în şedinţa publică.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care a învederat că în cauză a fost achitată o cauţiune în valoare de …………lei în ciclul procesual anterior, care nu a fost restituită, după care,

Avocat, pentru societatea reclamantă, depune la dosar un set de înscrisuri, în fotocopie, respectiv: citaţie dosar nr. …………….(fila 17); sentinţa civilă nr. ……………..pronunţată la data de 20.10.2014 în dosarul nr. ……………….(filele 18-24); adresă de înştiinţare privind înfiinţarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti (fila 25); extras de carte funciară pentru informare (filele 26-27); proces verbal de sechestru pentru bunuri mobile (filele 28-29); anexă la procesul verbal de sechestru (fila 30); extras de cont (fila 31) şi învederează instanţei că aceste înscrisuri au legătură cu litigiul în fond.

Reprezentantul instituţiei pârâte învederează că nu solicită termen pentru observarea înscrisurilor depuse deoarece are cunoştinţă de conţinutul acestora. 

Constatând că nu mai sunt  alte cereri de formulat sau probe de administrat, tribunalul a apreciat cererea în stare de judecată şi a acordat cuvântul.

Avocat, pentru societatea reclamantă, solicită admiterea cererii de suspendare până la soluţionarea litigiului pe fond, arătând că, contestaţia administrativă a fost respinsă pe excepţie, fiind tardiv formulată. La acest moment societatea se află în situaţia în care Tribunalul ………..a anulat doar decizia prin care se respingea contestaţia societăţii în procedura administrativă şi a dispus să se soluţioneze pe fond contestaţia administrativă, fiind citaţi pentru data de …………la…………. Cu privire la condiţiile de admisibilitate ale suspendării, cazul bine justificat şi prevenirea unei pagube iminente, consideră că sunt dovedite. A arătat că la acest moment societatea are două credite, respectiv o linie de credit şi un credit obişnuit, care însumează în principiu o sumă de trei miliarde, astfel cu greu plăteşte aceste credite, în general plătind doar dobânzile conform extrasului de cont, dat fiind faptul că stă cu conturile blocate de foarte mult timp, având şi în momentul de faţă conturile blocate. A menţionat că s-a pus sechestru pe bunurile mobile ale societăţii, fără deposedare, dar este o măsură care le asigură în plus o garanţie că în eventualitatea în care contestaţia s-ar respinge şi ar trebui să fie executaţi, ar fi o garanţie în plus cu privire la acest aspect. A mai arătat că salariile se plătesc foarte greu şi întreaga activitate a societăţii se desfăşoară foarte greu datorită acestor blocaje. În primul rând că nu se poate derula activitate prin cont şi s-ar putea ajunge în situaţia în care banca să solicite rambursarea anticipată a liniei de credit, dat fiind faptul că nu mai există rulaj prin cont şi în această situaţie este clar că se va ajunge în situaţia de insolvenţă. A mai menţionat că nu se creează un prejudiciu prin admiterea cererii de suspendare întrucât pe această perioadă penalităţile şi toate accesoriile debitului, dacă s-ar ajunge în situaţia să fie stabilit că s-a calculat corect, se pot calcula în continuare, pe când societatea dacă ar intra în insolvenţă ar fi prejudiciată, depunând în acest sens şi motivele dezvoltate pe larg în concluziile scrise. 

Reprezentatul instituţiei pârâte arată că punctul de vedere este acelaşi exprimat prin întâmpinarea depusă în primul ciclu procesual, în sensul că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 14 şi 15 din Legea 554/2004 şi că s-a formulat o cerere de suspendare a executării fără a se dovedi în concret modalitatea sau felul în care se prejudiciază societatea. 

TRIBUNALUL

Asupra cererii de suspendare a executării actelor administrativ-fiscale;

Prin cererea înregistrată pe rolul ……………la data de …………sub nr………….., reclamanta societatea …………a chemat în judecată pârâta …………solicitând, în temeiul art. 15 din Legea nr. 554/2004, suspendarea executării actelor administrativ-fiscale, respectiv a deciziei de impunere ……..şi a raportului de inspecţie fiscală …………până la soluţionare definitivă şi irevocabilă a contestaţiei formulată împotriva acestor acte.

De asemenea a solicitat instanţei, ca prin sentinţa ce o va pronunţată să dispună suspendarea măsurii indisponibilizării conturilor societăţii reclamante deschise la următoarele instituţii de credit………………..

În motivarea cererii reclamanta a arătat că la data de …………intimata a întocmit raportul de inspecţie fiscal…………, fiind emise totodată deciziile de impunere ………..şi decizia de nemodificare a bazei de impunere………………..

În termenul prevăzut de dispoziţiile art. 205-207 C.pr.fiscală a contestat actele administrativ-fiscale la organul fiscal emitent, iar ca răspuns la contestaţia formulată intimata a emis decizia …………….prin care au fost desfiinţate constatările cuprinse la capitolul impozit pe profit din raportul de inspecţie fiscală şi decizia emisă în baza acestuia, urmând ca o altă echipă de control să stabilească obligaţiile de plata accesorii, atât pentru debitele pentru care s-a pronunţat soluţia respingerii, cât şi pentru debitele pentru care s-a pronunţat soluţia desfiinţării şi refacerii actelor.

S-a mai arătat că la data de ……………intimata a emis o noua decizie de impunere, respectiv decizia de impunere……….., în baza noului raport de inspecţie fiscală………………….

Ca urmare a noilor acte administrativ-fiscale întocmite de organul de control, impozitul pe profit stabilit suplimentar este în cuantum de ………….lei, aferent unei baze impozabile suplimentare în cuantum de………... În plus, organul fiscal a stabilit dobânzi/majorări de întârziere în cuantum de ………lei şi penalităţi de întârziere în cuantum de …………..lei.

A menţionat reclamanta că, din actul de control rezultă că impozitul suplimentar stabilit s-a datorat neacceptării la deducere a cheltuielilor cu dobânzile în cuantum de………., a cheltuielilor cu combustibilii în valoare de ………..lei, precum şi a nedeclarării impozitului pe profit aferent trimestrului ………..şi a impozitului pe profit aferent perioadei ………….în sumă de ………….lei.

În total, ca urmare a noului control, suma stabilită în sarcina subscrisei se ridică la valoarea de ………………..lei.

Întrucât la momentul întocmirii şi emiterii noilor acte administrativ-fiscale societatea reclamantă înregistrase deja contestaţie la instanţa de……….., această contestaţie a fost modificată în sensul că s-a indicat ca fiind formulată împotriva deciziei de impunere ………….şi a raportului de inspecţie fiscala ……………..cu solicitarea scoaterii cauzei de pe rol şi trimiterea la organele administrative în vederea soluţionării contestaţiei.

Prin sentinţa ………………….a dispus trimiterea cererii, aşa cum a fost modificată, organului de soluţionare a contestaţiei competent.

La data de …………a emis decizia ………………..prin care a fost respinsă ca tardivă contestaţia formulată de reclamantă.

Împotriva acestei decizii societatea reclamantă a promovat contestaţie, care se află în curs de soluţionare la…………….., făcând obiectul dosarului……………………...

Pe de altă parte, a arătat reclamanta că la data de ……………..s-a primit pe adresa societăţii o comunicare a încheierii ……………..din care rezultă că a fost admisă cererea …………….privind înscrierea unui drept de ipotecă legală asupra unei părți din activele societăţii, în vederea începerii executării silite pentru recuperarea creanţelor înscrise în actele contestate.

În susţinerea cererii de suspendare a executării actelor administrativ-fiscale reclamanta a invocat următoarele:

 1. Societatea reclamantă are în prezent un număr de …….. de angajaţi ce desfăşoară efectiv activitate şi sunt remuneraţi, iar situaţia în care se va proceda la executarea silită toți salariaţii societăţii urmează să-şi piardă locurile de muncă, în condiţiile în care la nivelul ……………şomajul este destul de ridicat, ajungând la 8,55 %.

 2. Societatea reclamantă are în curs de derulare o serie de contracte ferme, cu termene ce trebuiesc respectate. Executarea silită prin valorificarea spaţiilor în care societatea își desfăşoară activitatea ar produce grave prejudicii prin împiedicarea desfăşurării activităţii în mod normal, onorarea obligaţiilor contractuale, plata furnizorilor, iar contractele aflate în derulare riscă să fie reziliate de către beneficiari pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, generând astfel daune-interese substanţiale.

3. Reclamanta a contractat la ………………..o linie de credit, scadentă la data de………………, iar în situaţia în care se va proceda la executarea silită societatea nu va mai putea beneficia de prelungirea liniei de credit şi mai mult, nu va avea resursele financiare acoperirii liniei de credit, aspect ce va conduce invariabil la apariţia stării de insolvenţă.

A arătat că paguba iminentă în sensul dispoziţiilor art. 14 din Legea nr. 554/2004 constă în aceea că, în eventualitatea executării obligaţiilor suplimentare stabilite de organul fiscal, activitatea societăţii reclamante va fi efectiv blocată, următorul pas fiind apariţia stării de insolvenţă.

In drept, prezenta cerere a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 15 din Legea nr. 554/2004.

În dovedirea cererii reclamanta a depus în fotocopie …………………………………….

Prin sentinţa civilă ……………s-a admis cererea de suspendare a executării actelor administrativ-fiscale şi s-au suspendat efectele deciziei de impunere ……………..şi raportului de inspecţie fiscală până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a contestaţiei formulată împotriva acestora, pe fond.

Prin decizia civilă nr. ………………….a fost admis recursul formulat de pârâta……………, a fost casată sentinţa şi trimisă cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe, reţinându-se în considerente, în esenţă, că hotărârea recurată nu îndeplineşte exigenţa de a fi motivată având în vedere maniera extrem de succintă în care se exprimă considerentele soluţiei face hotărârea, nefiind transparent silogismului judiciar care explică şi justifică dispozitivul şi nefiind prezentat parcursul logic al concluziei exprimate. Instanţa de fond nu a cercetat nicio afirmaţie a părţilor, nu a analizat probele, iar concluziile nu se fundamentează pe maniera în care legea devine incidentă în cauză, ci se rezumă la considerente generale asupra condiţiilor legale de încuviinţare a cererii de suspendare a executării fără a se arăta în concret în speţa dedusă judecăţii motivele pentru care acestea sunt incidente.

În vederea rejudecării cauza a fost înregistrată la instanţa de fond sub nr. ………………..

Cu ocazia rejudecării reclamanta a depus la dosar înscrisuri, respectiv …………………………………………………………………………………………………

xxx

Analizând actele şi lucrările dosarului în raport de motivele invocate de reclamantă, raportat la obiectul cererii, temeiul legal operant, cererile şi apărările formulate de către pârâtă, precum şi înscrisurile depuse în susţinerea cererilor, toate privite prin prisma dispoziţiilor art. 14 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, tribunalul constată că cererea de suspendare a executării actelor administrativ-fiscale este întemeiată.

Astfel cum rezultă din probele cauzei, contestaţia formulată de reclamantă împotriva actelor administrativ-fiscale şi înregistrată sub nr. …………….a fost soluţionată în primă instanţă prin sentinţa ………………….în sensul admiterii contestaţiei, anulării deciziei …………………şi obligării acestui organ administrativ-fiscal să soluţioneze pe fond contestaţia reclamantei.

Sentinţa ……………..nu este definitivă, astfel încât cadrul legal al prezentei cereri de suspendare a executării actelor administrativ-fiscale este cel prevăzut la art. 215 C.pr.fiscală combinat cu art. 15 şi art. 14 alin. 1 din Legea nr. 554/2004. Totodată, sunt aplicabile dispoziţiile art. 2 lit. ş şi t din Legea nr. 554/2004 care definesc noţiunile de pagubă iminentă şi cazuri bine justificate.

În ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor de formă pentru admiterea cererii de suspendare a executării actelor administrativ-fiscale, tribunalul constată că dispoziţiile legale indicate anterior sunt aplicabile reclamantei deoarece autorităţile fiscale au emis pe numele reclamantei decizia de impunere ……………….şi raportul de inspecţie fiscală………………..,  contestaţia administrativă formulată de reclamant a fost respinsă ca tardivă de către …………………prin decizia…………….., iar împotriva acesteia reclamanta a promovat o contestaţie la instanţa de……………..

În ceea ce priveşte îndeplinirea cerinţelor de fond pentru suspendarea executării actelor administrativ fiscale, tribunalul are în vedere, pe de o parte, că reclamanta a invocat drept cazuri bine justificate atât împrejurări legate de starea de fapt – riscul pierderii locurilor de muncă ale angajaţilor, riscul neîndeplinirii obligaţiilor comerciale contractuale asumate de către reclamantă, riscul ajungerii în incapacitate de plată şi al apariţiei stării de insolvenţă -, cât şi împrejurări legate de starea de drept – desfiinţarea în procedura administrativă a actelor fiscale iniţiale emise ca urmare a inspecţiei fiscale, urmată de refacerea actelor fiscale şi emiterea unei noi decizii de impunere şi a unui nou raport de inspecţie fiscală, cu modificarea bazei impozabile -, iar pe de altă parte, că reclamanta a invocat drept pagubă iminentă prejudiciul ce se va produce prin ajungerea societăţii reclamante în incapacitate de plată ca urmare a blocării contului bancar, a liniei de credit şi a neonorării obligaţiilor asumate prin contractele comerciale.

Or, având în vedere dispoziţiile art. 2 alin. 1 lit. ş din Legea nr. 554/2004 care definesc noţiunea de „cazuri bine justificate”, tribunalul constată că nu poate analiza aspectele de fapt invocate de către reclamantă - riscul pierderii locurilor de muncă ale angajaţilor, riscul neîndeplinirii obligaţiilor comerciale contractuale asumate de către reclamantă, riscul ajungerii în incapacitate de plată şi al apariţiei stării de insolvenţă – drept cazuri bine justificate ce ar conduce la suspendarea executării actelor administrativ-fiscale, deoarece nu sunt susceptibile prin ele însele să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ contestat.

Instanţa va avea în vedere aceste împrejurări de fapt drept probe în aprecierea pagubei iminente.

În schimb, instanţa va lua în considerare împrejurările legate de starea de drept invocate de către reclamantă drept cazuri bine justificate ce ar conduce la suspendarea executării actelor administrativ-fiscale, fiind susceptibile prin ele însele să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ contestat.

Astfel, în cursul anului ……… reclamanta a fost supusă unei inspecţii fiscale cu privire la obligaţiile aferente perioadei…………, iar urmare a acestei inspecţii fiscale au fost emise raportul de inspecţie fiscală ……………şi decizia de impunere………………, iar ca urmare a contestaţiei administrative formulată de reclamantă, prin decizia …………..s-a dispus desfiinţarea parţială a deciziei de impunere ……………………..şi reverificarea fiscală.

În considerarea acestei soluţii reclamanta şi-a modificat contestaţia adresată instanţei de contencios administrativ, renunţând la contestaţia îndreptată împotriva actelor administrativ-fiscale iniţiale şi înţelegând să conteste actele administrativ-fiscale întocmite ca urmare a reverificării fiscale.

Or, prin noile acte administrativ-fiscale emise, respectiv raportul de inspecţie fiscală din …………..şi decizia de impunere de la aceeaşi dată, organele fiscale au procedat doar la recalcularea dobânzilor şi majorărilor de întârziere pentru partea din debit considerată ca nedesfiinţată prin decizia……………, iar prin decizia emisă de organul de control contestaţia administrativă a fost desfiinţată ca tardivă (soluţie apreciată drept nelegală de către prima instanţă), fără ca organele administrative să procedeze la o reverificare fiscală ori la examinarea susţinerile de fond ale reclamantei.

În aceste condiţii, instanţa constată că există o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ de reverificare fiscală, echivalentă termenului de caz bine justificat prevăzut la art. 2 lit. t din Legea nr. 554/2004 şi corespunzătoare cerinţelor art. 15 combinat cu art. 14 alin. 1 din Legea nr. 554/2004.

În ceea ce priveşte necesitatea prevenirii unei pagube iminente, instanţa are în vedere că, în vederea recuperării debitului reprezentând impozit pe profit, organele fiscale au procedat la instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile ale reclamantei (filele………) în vederea executării silite a debitului în valoare de …………lei, susceptibil de dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate de la …………..până la data plăţii efective. 

De asemenea, instanţa ia în considerare că începerea procedurii de executare silită are loc în condiţiile în care, după o perioadă de peste …. ani de verificări fiscale reluate şi contestaţii administrative, organele fiscale nu au depus diligenţele necesare în vederea stabilirii unor obligaţii fiscale definitive datorate într-o perioadă cu mult anterioară (…………), existând încă posibilitatea ca procedura administrativă să fie reluată.

În raport de aceste împrejurări, tribunalul constată că sunt îndeplinite cerinţele art. 15 combinat cu art. 14 alin. 1 din Legea nr. 554/2004 pentru a dispune suspendarea executării actelor administrativ-fiscale ce fac obiectul cauzei……………………..

În ceea ce priveşte motivele de recurs formulate de către pârâtă, cu privire la care instanţa de recurs a dat indicaţii de analizare cu ocazia rejudecării, instanţa constată că aceste motive se referă, punctual, la două aspecte: neindicarea cazului bine justificat şi a pagubei, respectiv existenţa unei cereri similare a reclamantei în dosarul……………………….

Or, prima critică formulată de către pârâtă nu poate fi reţinută pentru motive care rezultă din chiar considerentele hotărârii judecătoreşti de faţă, în timp ce a doua critică, deşi fondată în parte, deoarece reclamanta a solicitat instanţei investită cu soluţionarea dosarului ……………….suspendarea executării actelor administrativ-fiscale, nu poate fi reţinută ca având efectul solicitat de pârâtă deoarece, soluţionând acţiunea principală dedusă judecăţii în dosarul nr………………, instanţa de fond a omis să se pronunţe în vreun fel pe cererea de suspendare, neexistând aşadar autoritate de lucru judecat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea de suspendare a actelor administrativ-fiscale formulată de reclamanta societatea ………….în contradictoriu cu pârâta…………………………...

Suspendă executarea actelor administrativ-fiscale până la soluţionarea contestaţiei înregistrată pe rolul …………la nr…………………...

Cu recurs în 5 zile de la comunicare, ce se va depune la……………………...

Pronunţată în şedinţa publică din…………….., la…………………………….