Deschiderea procedurii insolvenţei; impediment la executare, încuviinţare executare silită.

Decizie 74 din 29.01.2015


Decizia civilă nr. 74/2015

Şedinţa publică din 29/01/2015

Cuprins pe materii: Deschiderea procedurii insolvenţei; impediment la executare, încuviinţare executare silită.

Index alfabetic: - deschidere procedura insolvenţă;

-Impediment la executare;

-Încuviinţare executare silită.

Împotriva debitorului aflat în insolvenţă, nu poate fi începută nici o executare, iar  creditorii acestuia trebuind să urmeze calea indicată în Legea nr.  85/2006, respectiv să se înscrie la masa credală.

Deschiderea procedurii insolvenţei împotriva debitorului reprezintă un impediment la executare n sensul celor enumerate de art. 665 alin.5 N.C.proc.civ.

Apelanta a avut raporturi contractuale cu SC S SRL , sens în care a încheiat contractul de leasing nr. ….

În speţă se solicită încuviinţarea executării silite în baza Contractului de leasing financiar nr. …….

Conform fişei de informare cu referire la baza de date ORC, SC S SRL este sub incidența Legii nr. 85/2006, iar potrivit art. 36 alin. 1 teza ultimă din Legea nr.85/2006, de la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale.

Ca urmare, împotriva debitorului aflat în insolvenţă, nu poate fi începută nici o executare, iar  creditorii acestuia trebuind să urmeze calea indicată în Legea nr.  85/2006, respectiv să se înscrie la masa credală.

Apelanta susţine că în cauză nu există niciun impediment la executarea silită, deoarece nu urmăreşte executarea silită a creanţelor pe care le are împotriva debitorului, ci urmăreşte redobândirea unor bunuri care-i aparțin şi pentru care dreptul de folosinţă al debitorului a încetat.

Chiar dacă dispoziţiile art. 36 din Legea nr. 85/2006 nu ar fi incidente în speţă, dat fiind scopul urmărit prin executare silită (recuperarea unui bun), apărarea apelantei trebuie invocată şi susţinută în faţa judecătorului sindic, conform dispoziţiilor art. 90 din legea nr. 85/2006, deoarece în caz contrar s-ar ajunge la executarea silită a debitoarei pe calea dreptului comun, în speţă fiind incidente dispoziţiile din legea specială.

Reţinând că în speţă există impedimente la executare în sensul celor enumerate de art. 665 alin.5 N.C.proc.civ., pentru  motivele expuse anterior, apreciază că soluţia primei instanţe nu este supusă reformării, motiv pentru care în baza art. 480 N.C.proc.civ. va respinge apelul, ca nefondat.