Anulare proces verbal de contravenţie

Sentinţă civilă 538 din 09.04.2014


Prin plângerea contravenţională înregistrată pe rolul acestei instanţe, la data de (...), sub nr. (....), petentul (...) a solicitat, în contradictoriu cu intimatul (...), anularea procesului verbal de contravenţie seria (...), nr. (...), încheiat la data de (...)

În motivarea plângerii, petentul a arătat, in esenta că, în data de (...)  a  fost sanctionat abuziv pentru faptul ca nu a purtat centura de siguranta, fapt total eronat, solicitand audierea martorului (...) care se afla pe bancheta din dreapta a autoturismului. Precizeaza petentul ca a mentionat si in procesul verbal contestat, la rubrica obiectiuni ca  purta centura de siguranta .

În drept, petentul si-a intemeiat plangerea pe prevederile art. 31 din O.G. nr. 2/2001.

În susţinerea plângerii, petentul a depus procesul verbal de contravenţie, copie CI.

Intimatul, la data de (...), a depus întâmpinare prin care a arătat că, procesul-verbal de contraventie a fost legal si temeinic intocmit, iar sanctiunea este proportionala cu gravitatatea faptei.

În susţinerea întâmpinării, intimatul a depus inscrisuri.

In cauza s-au administrat proba cu inscrisuri si proba testimoniala cu 1 martor.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

Prin procesul verbal de contravenţie seria (...) , nr. (...), încheiat la data de (...) petentul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de (...) lei, întrucât în ziua de (...), orele (...), în localitatea (...), acesta a circulat pe bulevardul (...) cu auto (...) cu nr. de inmatriculare (...), fara sa poarte centura de siguranta.

Astfel, s-a reţinut în sarcina petentului comiterea contravenţiei prevazute de art. 108 alin. 1 pc. 3 din OUG 195/2002 si sanctionate de art. 99 alin. 2 din acelasi act normativ.

Conform dispoziţiilor art. 34 alin. 1 din OG nr. 2/2001, procesul verbal de contravenţie este supus controlului de legalitate şi temeinicie al instanţei.

Cu privire la controlul de legalitate, instanţa constată că în cauză nu este incident niciunul dintre motivele de nulitate absolută, prevăzute în mod expres de art. 17 din OG nr. 2/2001, procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor conţinând menţiunile privitoare la numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, descrierea faptei săvârşite, data comiterii acesteia şi semnătura agentului constatator.

Pe cale de consecinţă, instanţa constată că procesul verbal în discuţie a fost întocmit în mod legal.

Sub aspectul temeiniciei, instanţa reţine că, deşi O.G. nr.2/2001 nu cuprinde dispoziţii exprese cu privire la forţa probantă a actului de constatare a contravenţiei, din economia textului art. 34 rezultă că procesul verbal contravenţional face dovada deplină a situaţiei de fapt şi a încadrării în drept până la proba contrară.

Forţa probantă a rapoartelor sau a proceselor-verbale este lăsată la latitudinea fiecărui sistem de drept, putându-se reglementa importanţa fiecărui mijloc de probă, însă instanţa are obligaţia de a respecta caracterul echitabil al procedurii în ansamblu atunci când apreciază probatoriul.

Dreptul unei persoane de a fi prezumată nevinovată şi de a solicita acuzării să dovedească faptele ce i se impută nu este absolut, din moment ce prezumţiile bazate pe fapte sau legi operează în toate sistemele de drept şi nu sunt interzise, în măsura în care instanţa respectă limite rezonabile, având în vedere importanţa scopului urmărit, dar şi respectarea dreptului la apărare.

Persoana sancţionată are dreptul la un proces echitabil (art. 31-36 din O.G. nr. 2/2001) în cadrul căruia să utilizeze orice mijloc de probă şi să invoce orice argumente pentru dovedirea împrejurării că situaţia de fapt din procesul verbal nu corespunde modului de desfăşurare al evenimentelor, iar sarcina instanţei de judecată este de a respecta limita proporţionalităţii între scopul urmărit de autorităţile statului de a nu rămâne nesancţionate acţiunile antisociale prin impunerea unor condiţii imposibil de îndeplinit şi respectarea dreptului la apărare al persoanei sancţionate contravenţional. 

Având în vedere aceste principii, instanţa constată că petentul, prin proba testimoniala administrata in cauza a reusit sa faca dovada  unei situaţii de fapt contrare celei percepute personal de agentul constatator, astfel că procesul-verbal contestat nu este temeinic.

In acest sens, din declaratia martorului (...) , care se afla in masina condusa de petent pe locul din dreapta soferului, rezulta ca la data si ora consemnate in procesul verbal contestat, petentul a purtat centura de siguranta. Martorul a mai aratat ca petentul a purtat centura de siguranta in toata perioada in care a circulat cu el in acea zi.

Având în vedere aceste considerente, în temeiul art. 34 din OG. nr. 2/2001, instanţa va admite plângerea şi va dispune anularea procesului verbal de constatare a contraventiei seria (...) nr. (...), exonerand petentul de sanctiunea amenzii aplicata prin acesta.