Divort cu minori

Sentinţă civilă 4597 din 01.11.2012


Prin cererea înregistrată sub nr.3699/207/2012 reclamanta Ţ.L.A. a chemat în judecată pe pârâtul Ţ. L. G., solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se declare desfăcută căsătoria încheiată  între părţi, înregistrată în registrul stării civile al Primăriei  B., jud.Argeş,  sub nr…/30.08.2008, din culpa exclusivă a acestuia, să se stabilească locuinţa minorei  rezultată din căsătorie  Ţ.L.A., născută in data de ...2008, la mama reclamantă, să fie obligat pârâtul la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorei, reclamanta să-şi reia numele avut anterior încheierii căsătoriei acela de  P.

În motivarea cererii arată reclamanta că s-a căsătorit cu pârâtul la data de 30.08.2008, iar din căsătorie a  rezultat minora Ţ.L.A. născută in data de  ...2008.

Menţionează reclamanta că datorită dificultăţilor financiare în care se afla societatea comercială ai cărei angajaţi erau, au fost disponibilizaţi, motiv pentru care au revenit în domiciliul părinţilor reclamantei din mun.Caracal, unde au locuit o perioadă de timp până când pârâtul a plecat şi s-a angajat la o firmă din Sighişoara.

Susţine reclamanta că despărţirea în fapt s-a produs în luna martie 2011, din motive imputabile în exclusivitate soţului pârât care s-a implicat într-o relaţie extraconjugală cu o altă femeie.

În prezent apreciază reclamanta că raporturile de familie sunt grav şi iremediabil vătămate întrucât continuarea căsătoriei este cu neputinţă, impunându-se astfel desfacerea ei.

În sprijinul şi dovedirea cererii s-a depus la dosar copia certificatului de căsătorie,  copia  certificatului de naştere al minorei, cartea de identitate a reclamantei în xerocopie şi  chitanţa privind achitarea taxei  de timbru.

Din oficiu, instanţa a dispus introducerea în cauză a autorităţilor tutelare de pe lângă Primăria Caracal jud.Olt şi Primăria Codlea pentru efectuarea anchetelor psihosociale la domiciliile părţilor.

La termenul de judecată din data de 01.11.2012, ambele părţi au fost prezente în instanţă exprimându-şi acordul cu privire la desfacerea căsătoriei intervenind o înţelegere între soţi şi în ceea ce priveşte soluţionarea cererilor accesorii divorţului.

Din examinarea probatoriului administrat in cauză, instanţa a reţinut următoarea situaţie de fapt:

În data de 30.08.2008 a fost încheiată căsătoria între reclamantă şi pârât , din relaţiile de căsătorie, rezultând  minora Ţ.L.A., născută în data de  ...2008.

Părţile au convieţuit împreună până în anul 2010 când au intervenit neînţelegeri datorită infidelităţii soţului pârât fiind implicat într-o relaţie extraconjugală dar şi datorită mijloacelor financiare suficiente pentru acoperirea tuturor nevoilor fireşti ale căsniciei.

În conformitate cu disp.art.373 lit. a din N.C.Civil, divorţul poate avea loc  prin acordul soţilor la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt.

În cauza de faţă există acordul ambelor părţi în desfacerea căsătoriei , astfel că sunt incidente disp.art. 373 lit.a. C.civ. fapt rezultat din  manifestarea voinţei  celor doi soţi cu ocazia verificării existenţei consimţimântului liber şi neviciat al fiecărui soţ de către instanţă, conform disp.art.374 alin.3 C.civil.

Totodată în conformitate cu dispoziţiilor art.374 C. civil, divorţul prin acordul soţilor poate fi pronunţat indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie.

Prin urmare,  instanţa va admite acţiunea formulată de reclamantă pentru a se dispune desfacerea căsătoriei,  incheiată în data de …2008 prin acordul ambilor soţi.

Potrivit dispoz. art.396 alin.1 C. civil, instanţa de tutelă hotărăşte odată cu pronunţarea divorţului asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copii minori, ţinând seama de interesul superior al copilului, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, şi dacă este cazul de învoiala părinţilor pe care îi ascultă.

Aşa fiind, instanţa urmează să ia act de învoiala  părţilor  privind  stabilirea locuinţei minorei Ţ.L.A. născută in data de  …2008, la mama reclamantă,  tatăl pârât  obligându-se benevol să contribuie  în continuare la cheltuielile de creştere şi întreţinere necesare minorei , cu suma de 370 lei lunar stabilită anterior prin sentinţa civilă nr…/…..2012, pronunţată de Judecătoria Caracal, în dosarul nr…..2012.

De asemenea, instanţa  va stabili  prin hotărârea de divorţ cu privire la exercitarea autorităţii părinteşti , care  revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel, conform art.398 C. civil.

Părinţii se pot înţelege cu privire la exercitarea autorităţii părinteşti  , cu încuviinţarea instanţei de tutelă, sau cu privire la  luarea unei măsuri de protecţie a copilului dacă este respectat interesul superior al acestuia (art.506 C. civil).

În cauza de faţă, instanţa urmează să ia act de învoiala  părinţilor pentru ca exercitarea autorităţii părinteşti să se realizeze în comun şi în mod egal de către ambii părinţi asupra persoanei minorului şi  a bunurilor acestuia până la dobândirea capacităţii depline de exerciţiu a acestuia.

Potrivit dispoz. art.383 C. civil, la desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei.

Cum în cauza de faţă nu a intervenit nici o înţelegere  în acest sens conform dispoz. art.383 alin.3 C. civil, reclamanta  va reveni la numele avut anterior încheierii căsătoriei acela de  „  P.”.

Instanţa va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

Postat 30.11.2012