Acţiune în constatare

Hotărâre din 12.01.2010


ACŢIUNE ÎN CONSTATARE

La data de …, s-a înregistrat, pe rolul instanţei, sub nr. …, cererea formulată de reclamantul …, domiciliat în  …, în contradictoriu cu pârâtul …, domiciliat în …, solicitând să se constate valabilitatea antecontractului de vânzare-cumpărare încheiat de părţi la data de …, cu privire la un teren  în suprafaţă de … mp, situat …, în pct. „…”, tarla …, parcelele …, cu vecinii: la N- …, la E- …, la S- … şi la V- … şi un fânar din lemn, în suprafaţă de … mp, situat pe terenul menţionat mai sus, şi să se pronunţa o hotărâre care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare

În motivarea cererii, reclamantul arată că, la data de …, a încheiat cu pârâtul un înscris sub semnătură privată, prin care acesta din urmă i-a transmis  bunurile individualizate mai sus. Preţul celor două imobile a fost stabilit de comun acord, la suma de … lei, sumă achitată, la data încheierii antecontractului de vânzare-cumpărare. Deşi au hotărât să se prezinte la  Biroul Notarului Public din ….., în vederea încheierii actului de vânzare-cumpărare în formă autentică, pârâtul, chiar notificat în acest sens, nu şi-a mai îndeplinit această obligaţie.

În drept au fost invocate dispoziţiile art. 111 Cod de procedură civilă, art. 969, 1073, 1295 Cod civil şi art. 5 al. 2 din Lg. 247/2005.

Cererea s-a timbrat potrivit reglementărilor în materie (f.5, 13 dosar). 

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri, fiind depuse la dosar antecontractul de vânzare-cumpărare, încheiat la data de …, adeverinţa nr. …, titlu de proprietate, încheierea nr. …, extras de carte funciară, plan de amplasament, notificare, acte stare civilă (f.14-2517,29 dosar).

Deşi legal citat, iar procedura completamente îndeplinită, pârâtul nu s-a prezentat la instanţa şi nu a formulat întâmpinare pentru a combate pretenţiile afirmate.

De menţionat faptul că, prin încheierea de şedinţă pronunţată la data de …, instanţa de judecată, în baza art. 242 pct. 2 Cod de procedură civilă, pentru lipsa părţilor, a dispus suspendarea cererii, însă la data de …, reclamantul a formulat cerere de repunere a cauzei pe rol, cerere timbrată potrivit reglementărilor în materie (f.30 dosar).

Examinând materialul probator administrat în cauză, instanţa retine, în fapt, că, la data de …, între părţi a intervenit un antecontract de vânzare-cumpărare, prin care pârâtul a promis reclamantului înstrăinarea unui teren în suprafaţă de  în suprafaţă de … mp, situat …, în pct. „…”, tarla …, parcelele …, cu vecinii: la N- …, la E- …, la S- … şi la V- … şi un fânar din lemn, în suprafaţă de … mp, situat pe terenul menţionat mai sus.

Preţul celor doua imobile a fost de …. lei, preţ pe care reclamantul l-a achitat şi pârâtul l-a primit  la data încheierii convenţiei.

Dreptul de proprietate asupra terenurilor, a fost dobândit de pârât conform titlului de proprietate nr. …(f. 16 dosar).

Prin antecontractul încheiat, părţile s-au obligat să se prezinte, în scurt timp, la Biroul Notarului Public din …, în vederea încheierii actului de vânzare-cumpărare în formă autentică, însă pârâtul, chiar notificat în acest sens,  nu şi-a mai îndeplinit această obligaţie.

Potrivit disp. art. 5 al. 2 din Lg.247/2005, „în situaţia în care după încheierea unui antecontract cu privire la teren, cu sau fără construcţii, una din parţi refuză ulterior să încheie contractul, partea care şi-a îndeplinit obligaţiile poate sesiza instanţa competentă care poate pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract”.

Antecontractul prin care părţile s-au obligat să constituie în viitor un drept real asupra unui imobil naşte în sarcina acestora obligaţia de a încheia contractul asumat, iar instanţa judecătoreasca, în temeiul textului de lege invocat, are posibilitatea să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare.

Reclamantul şi-a îndeplinit principala obligaţie, prevăzută de art.1361 Cod civil, aceea de a plăti preţul. Pentru bunurile imobile care au făcut obiectul antecontractului au achitat suma de … lei, preţ cu care pârâtul a fost de acord la data încheierii convenţiei. Mai mult, l-a notificat pe pârât să se prezinte la notariat pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare, însă acesta a ignorat notificarea.

Imobilele au fost identificate prin  planul de amplasament şi extrasul de carte funciară (f. 18-19 dosar).

În consecinţă, instanţa, faţă de situaţia de fapt şi de drept reţinută, apreciază întemeiată acţiunea formulată de reclamant urmând să o admită, să constate valabilitatea antecontractului de vânzare-cumpărare şi să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act autentic de înstrăinare pentru cele două bunuri individualizate mai sus.

Urmează a lua act că reclamantul nu solicită cheltuieli de judecată.

1

Domenii speta