Plangere contraventionala

Sentinţă civilă 2973 din 18.10.2012


 I N S T A N T A

Sub nr. X din 16.05.2012 a fost inregistrata la instanta plangerea formulata de petenta unitatea administrativ-teritoriala comuna P, jud. V, reprezentata prin primarul comunei P, impotriva procesului-verbal de constatarea contraventiei seria AA nr. 49308 din 25.04.2012, incheiat de Garda Nationala de Mediu- Comisariatul Judetean V.

In motivarea plangerii, petenta a aratat ca faptele retinute in procesul-verbal de contraventie nu sunt conforme cu realitatea. Ulterior, in cursul judecatii petenta a sustinut ca nu exista dovezi ca in punctele respective sunt depozite necontrolate de deseuri. Punctele in cauza reprezinta zone din extravilan, la distanta mare de localitate, pe drumul Barlad-Bacau, unde oricine trece poate sa arunce la intamplare gunoi. Dimpotriva, prin eforturile comunei au fost adunate de foarte multe ori aceste deseuri. Petenta a mai sustinut ca in bugetul comunei P aprobat pentru anul 2012 nu sunt prevazute sume pentru plata contraventiilor, totodata, bugetul comunei este grevat de multe datorii, executari silite, ceea ce face imposibila plata amenzii aplicate.

In dovedirea plangerii, petenta a depus la dosar, in copie, procesul-verbal de constatarea contraventiei seria AA nr. 49308 din 25.04.2012, incheiat de Garda Nationala de Mediu- Comisariatul Judetean V; Hotararea nr. 17/31.08.2012 a Consiliului Local P pentru stabilirea unor masuri privind gestionarea deseurilor; Anexa la Hotararea nr.17/31.08.2012 - Protocolul privind implementarea unui sistem integrat de colectare, precolectare si transport a deseurilor menajere si industriale din com. P; Hotararea nr.22/19.09.2012 a Consiliului Local P privind aprobarea contractarii unei finantari rambursabile interne pentru finalizarea implementarii proiectului integrat „Extindere retea apa, statie epurare si realizare colectoare canalizare menajera, modernizare drumuri satesti in com. P.

Plangerea a fost formulata in termen legal, procesul-verbal de contraventie fiind comunicat petentei la data de 2.05.2012.

La primul termen de judecata din 7.06.2012, Garda Nationala de Mediu- Comisariatul Regional Suceava a formulat intampinare, prin care a aratat ca potrivit art. 10 din H.G. nr. 112/2009 privind organizarea Garzii Nationale de Mediu, Comisariatul Judetean V nu are personalitate juridica, deoarece Comisariatul Judetean V este organizat ca serviciu in cadrul Comisariatului Regional Suceava. Fata de aceste considerente, Comisariatul Regional Suceava a ridicat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Comisariatului Judetean V. Cu privire la fondul cauzei, prin intampinare s-a  solicitat respingerea plangerii deoarece, cu ocazia unui control tematic efectuat la data de 11.04.2012 de catre comisari ai Comisariatului Judetean V, s-a constatat ca pe raza comunei P, jud. V existau depozitari necontrolate de deseuri, preponderent gunoi menajer de la populatie, deseuri vegetale, PET-uri, gunoi de grajd, deseuri plastice, rigole si santuri colmatate. Depozitari necontrolate de deseuri s-au depistat in diferite zone de pe teritoriul comunei P, precum si pe domeniul public din zonele invecinate drumurilor comunale, in special pe torentul Crangului, in vecinatatea DJ 243 A, pe o lungime de aprox. 100 m, pe torentul N M din P pe o lungime de aprox. 50 m, pe torentul Valea Babei, aval Scoala generala pe o lungime de aprox. 20 m.. Pe aceste amplasamente s-a constatat ca lipseau punctele de colectare selectiva a deseurilor, lipseau avertizarile privind interzicerea abandonarii de deseuri de catre populatie, edilii comunei nu au asigurat transportul, neutralizarea, valorificarea sau eliminarea finala a deseurilor.

Prin precizari ulterioare, depuse in scris la dosarul instantei la termenul din 20.09.2012, Comisariatul Regional Suceava a aratat ca si anterior, prin procesul-verbal de constatare nr. 842/25.11.2011, unitatea administrativ-teritoriala comuna P a fost sanctionata cu avertisment pentru aceeasi fapta si au fost stabilite masuri si termene de realizare a acestora de catre petenta. Astfel, una dintre masurile stabilite in sarcina petentei este aceea de colectare selectiva a deseurilor, transportul, neutralizarea, valorificarea sau eliminarea finala a acestora, masura pe care petenta nu a indeplinit-o.

Comisariatul Regional Suceava a comunicat instantei documentatia in baza careia a fost intocmit procesul-verbal de contraventie seria AA nr. 49308 din 25.04.2012, precum si procesul-verbal de constatare nr. 842/25.11.2011.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, se retin urmatoarele:

Prin procesul-verbal de constatare nr. 842/25.11.2011, incheiat de Garda Nationala de Mediu- Comisariatul Regional Suceava s-a retinut ca, printr-un control efectuat la data de 25.11.2011 pe raza comunei P, jud. V, a fost verificata starea de salubritate a acestei comune, ocazie cu care s-a constatat depozitarea necorespunzatoare de deseuri la marginea DJ 283 Barlad - Pogana, in punctul Islaz. Pentru intrarea in legalitate, prin procesul-verbal de constatare mentionat s-a stabilit in sarcina Primariei P masura de a asigura colectarea selectiva, transportul, neutralizarea, valorificarea si eliminarea finala a deseurilor produse pe raza comunei P. Prin acelasi proces-verbal de constatare, in baza prevederilor O.U.G. nr. 78/2000 s-a aplicat comunei P sanctiunea avertisment verbal, pentru fapta de a nu fi asigurat colectarea selectiva, transportul, neutralizarea, valorificarea si eliminarea finala a deseurilor.

In temeiul art. 2 pct. a, b, g si art. 16 din Legea apelor nr. 107/1996, prin Ordinul nr. 79/15.03.2012, emis de Institutia Prefectului V, au fost constituite doua comisii de verificare a starii de salubrizare a cursurilor de apa si asigurarea sectiunilor de scurgere in zonele podurilor si podetelor din judetul V. Prin Ordinul mentionat s-a stabilit ca actiunea de verificare urma sa se desfasoare in perioada 26.03-30.04.2012, tematica supusa controlului fiind: asigurarea scurgerii apelor mari in sectiunile podurilor si podetelor, precum si prin santurile marginale ale drumurilor si prin rigolele stradale; igienizarea cursurilor de apa.

In baza Ordinului nr. 79/15.03.2012, emis de Institutia Prefectului V, sus mentionat, la data de 11.04.2012 a fost efectuat un control pe raza comunei P, jud. V; la efectuarea acestui control a participat si P N, viceprimarul comunei P.

Cele constatate cu ocazia controlului efectuat au fost consemnate in procesul-verbal de constatare inregistrat cu nr. 2418/11.04.2012 la Primaria P.

Astfel, in procesul-verbal de constatare inregistrat cu nr. 2418/11.04.2012 la Primaria P s-au retinut urmatoarele:

- pe torentul Crangului, situat in partea de vest a comunei, in vecinatatea DJ 243 A Barlad-Pogana, au fost identificate depozitari de deseuri preponderent menajere, atat in albie, cat si pe maluri, pe o lungime de aproximativ 100 metri;

- pe torentul Valea Babei, aval podet tuburi beton, punct Scoala, a fost identificata prezenta unei cantitati de cca. 1 m.c. ambalaje PET si resturi vegetale care au fost transportate de apele meteorice din zonele situate in amonte;

- tronsonul aval pod Scoala este colmatat in proportie de 15%; acesta este amenajat (betonat) si colecteaza apele meteorice din zona. Torentul se descarca in cursul de apa Valea Seaca;

- pe torentul N M au fost identificate depozitari de deseuri (menajere, gunoi de grajd, deseuri de ambalaje, resturi vegetale) pe o lungime de cca. 50 metri;

Rigolele si santurile de scurgere de pe raza localitatilor componente ale comunei P nu sunt reprofilate si curatate.

Prin procesul-verbal de constatare au fost stabilite in sarcina comunei P  masuri de indepartare a depozitelor de deseuri, a vegetatiei acvatice si a vegetatiei lemnoase de pe torentii Crangului, Valea Babei si N M, de executare a lucrarilor de curatare, decolmatare si reprofilare a santurilor de scurgere si a rigolelor de pe raza com. P, de inmanare de avertismente catre cetatenii comunei pentru a preintampina fenomenul de depozitare a gunoaielor in albia cursurilor de apa si pe malurile acestora.

Procesul-verbal de constatare a fost semnat fara obiectiuni de catre viceprimarul comunei P, P N.

In baza celor constatate, Garda Nationala de Mediu- Comisariatul Judetean V a intocmit procesul-verbal de constatarea contraventiei seria AA nr. 49308 din 25.04.2012, prin care petenta comuna P a fost sanctionata cu amenda de 5.000 lei, pentru savarsirea contraventiei prev. de art. 61 alin.1 lit.c din Legea nr. 211/2011.

In fapt, prin procesul-verbal de contraventie s-a retinut ca unitatea administrativ-teritoriala comuna P nu a asigurat colectarea separata, transportul, neutralizarea, valorificarea si eliminarea finala a deseurilor, potrivit prevederilor legale. Astfel, la data de 11.04.2012, ora 12, au fost identificate depozite necontrolate de deseuri pe torentul Crangului, in vecinatatea DJ 243 A, pe o lungime de 100 metri, pe torentul N M, in localitatea P, pe o lungime de 50 metri, pe torentul Valea Babei, aval Scoala, pe o lungime de 20 metri. Deseurile depozitate in zonele respective sunt preponderent menajere.

Procesul-verbal de contraventie nu a fost semnat de catre reprezentantul petentei, fiind intocmit in absenta acestuia.

Totodata, procesul-verbal nu a fost semnat nici de catre un martor, in procesul-verbal de contraventie consemnandu-se ca nu a fost posibila gasirea unui martor.

Privitor la exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Comisariatului Judetean V, ridicata de Comisariatul Regional Suceava, se retine ca procesul-verbal de constatarea contraventiei seria AA nr. 49308 din 25.04.2012 a fost intocmit chiar de Comisariatul Judetean V, asa cum s-a consemnat in antetul procesului-verbal de contraventie.

Ca urmare, Comisariatul Judetean V are calitate procesuala pasiva, motiv pentru care se va respinge, ca neintemeiata, exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a acestei institutii.

 Privitor la fondul cauzei, prin Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, au fost stabilite masurile necesare pentru protectia mediului si a sanatatii populatiei, prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse determinate de generarea si gestionarea deseurilor si prin reducerea efectelor generale ale folosirii resurselor si cresterea eficientei folosirii acestora.

 Legea nr. 211/2011 transpune in legislatia nationala Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deseurile si de abrogare a anumitor directive, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) seria L nr. 312 din 22 noiembrie 2008.

Petru realizarea masurilor stabilite, Legea nr. 211/2011 a prevazut obligatii in sarcina autoritatilor administratiei publice locale.

Astfel, prin art. 59 alin.1 lit. c, e, f, g, h din lege s-a prevazut ca autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a elabora strategii si programe proprii pentru gestionarea deseurilor; de a asigura si raspunde pentru colectarea separata, transportul, neutralizarea, valorificarea si eliminarea finala a deseurilor, inclusiv a deseurilor menajere periculoase, potrivit prevederilor legale in vigoare; de a asigura spatiile necesare pentru colectarea separata a deseurilor, dotarea acestora cu containere specifice fiecarui tip de deseu, precum si functionalitatea acestora; asigura informarea prin mijloace adecvate a locuitorilor asupra sistemului de gestionare a deseurilor din cadrul localitatilor; actioneaza pentru refacerea si protectia mediului.

Conform art. 61 alin.1 lit. c din Legea nr. 211/2011, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 15.000 lei, neindeplinirea obligatiilor si responsabilitatilor ce le revin autoritatilor administratiei publice locale, potrivit prevederilor art. 59.

Recunoasterea si garantarea dreptului la un mediu sanatos au devenit prioritare in Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Astfel, in Titlul II al Constitutiei Romaniei, republicata la 31 octombrie 2003, a fost introdus articolul 35 privind „dreptul la un mediu sanatos” care, in alineatul 1, prevede ca „Statul recunoaste dreptul fiecarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic”.

Totodata, articolul 44 alin. (7) din Constitutia Romaniei, republicata, prevede ca „Dreptul de proprietate obliga la respectarea sarcinilor privind protectia mediului si asigurarea bunei vecinatati, precum si la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului”.

De asemenea, prin art. 135 alin.2 lit.e, plasat in Titlul IV „Economia si Finantele Publice”, Constitutia Romaniei, republicata, prevede ca statul trebuie sa asigure „refacerea si ocrotirea mediului inconjurator, precum si mentinerea echilibrului ecologic”.

Din textele de lege enuntate rezulta ca protectia mediului este o cerinta imperioasa a societatii actuale.

Or, din actele depuse la dosar de catre organul constatator, rezulta ca petenta comuna P nu a respectat intocmai reglementarile legale in materia protectiei mediului; concret, ea nu a adus la indeplinire masura stabilita prin procesul-verbal de constatare nr. 842/25.11.2011, incheiat cu ocazia unei verificari anterioare.

 Faptul ca, ulterior constatarii contraventiei, Consiliul Local P a adoptat Hotararea nr. 17/31.08.2012 pentru stabilirea unor masuri privind gestionarea deseurilor nu poate sa nu poate constitui un motiv de temeinicie a plangerii.

Fata de considerentele retinute, plangerea dedusa judecatii este neintemeiata, urmand sa fie respinsa.

In consecinta, se vor mentine procesul-verbal de contraventie si amenda de 5.000 lei, aplicata petentei.

Plangerea este scutita de taxa judiciara de timbru.

4