Obligaţia de a face

Sentinţă civilă 321/2013 din 18.02.2013


JUDECĂTORIA NOVACI, JUDEŢUL GORJ

Sentinţa Civilă Nr. 321/2013

Şedinţa publică de la 18.02.2013

Completul constituit din:

PREŞEDINTE:

Grefier:

Pe rol fiind judecarea acţiunii civile pentru obligaţia de a face, formulată de reclamantul .............cu domiciliul procesual ales la Cabinet individual avocat .............str. Calea............., nr....... municipiul ...........Judeţul ........., împotriva pârâtei Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei............., Judeţul ........, ...........– primar al comunei.............., Judeţul .........., în contradictoriu cu Comisia Judeţeană ......... de fond funciar.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile, reclamantul fiind reprezentat de avocat ..........

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, după care, apărătoarea reclamantului a depus la dosar copie de pe adeverinţa mr.113/25.05.1995, fila de la registrul agricol,certificatul de deces al autoarei..........., copia actului de identitate al reclamantului, o precizare la acţiune şi sentinţa civilă nr.746/9 mai 2009, a Judecătoriei............,Judeţul....... pronunţată în dosarul civil nr....../267/2009.

Constatând cauza în stare de judecată, s-a acordat cuvântul în fond.

Avocat ..............pentru reclamant, a solicitat admiterea acţiunii, cu precizarea ulterioară.

INSTANŢA:

Asupra cauzei civile de faţă;

 Prin cererea înregistrată la această instanţă la data de 09/01/2013, sub nr. dosar 34/267/2013, reclamantul.........., a chemat în judecată pe pârâţii Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei.........., Judeţul Gorj, ........ – primar al comunei ..............Judeţul........, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa, în contradictoriu cu Comisia Judeţeană ..........de fond funciar, să fie întocmită şi înaintată documentaţia necesară în vederea emiterii titlului de proprietate, să i se predea procesul-verbal de punere în posesie asupra terenurilor, precum şi titlul de proprietate, iar  pârâtul............., să fie obligat la plata de daune cominatorii, în sumă de 100 lei, pentru fiecare zi de întârziere, începând de la rămânerea definitivă  a sentinţei şi până la îndeplinirea efectivă a obligaţiei.

În motivarea acţiunii cu precizarea ulterioară, ce se află ataşată la dosar la fila nr.35, reclamantul a arătat că în fapt, autoarea sa..........., a formulat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, începând cu anul 1991, însă nici până în prezent nu i-au fost restituite terenurile care i-ar fi revenit acesteia de drept, în calitate de moştenitoare a lui .............nici pe vechiul amplasament, nici pe un alt amplasament.

Că .............a mai formulat cerere în instanţă, având acelaşi obiect, fiind înregistrată sub nr......../267/2009, de către Judecătoria ........................acţiunea fiind admisă, conform sentinţei civile nr.746/07.05.2009 şi obligată Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei..........., Judeţul ............să întocmească şi să înainteze Comisiei Judeţene ........ de fond funciar, documentaţia în vederea eliberării titlului de proprietate, pentru suprafaţa de 3 ha situată pe raza comunei..........., Judeţul .......

Deşi a fost pronunţată această sentinţă, pârâta nu a dus la îndeplinire această sentinţă, fapt ce i-a impus promovarea prezentei acţiuni.

A mai arătat reclamanta că cele trei terenuri care au făcut obiectul cererii de reconstituire, sunt următoarele: un teren agricol extravilan fâneţe,situat în pct.”........... de pe raza satului ..........în suprafaţă totală de 5482 mp., cu lungimea de 249 m şi lăţimea de 22 m, cu vecinii: E- Dc................; V- izlaz comunal; S- ........; N- ......... Din această suprafaţă de 5482 mp., suprafaţa de 800 mp. a fost cumpărată pe bază de chitanţă de mână de la....... aşa cum rezultă din sentinţa civilă nr........../18.04.2001, pronunţată de Judecătoria ............, în dosarul nr........../2001; un teren agricol extravilan, arabil, situat în pct.”.........”, de pe raza satului .............în suprafaţă de 2084 mp., cu vecinii: E-........; V- zăvoi râu ..........; S- .......;N-...........; un teren agricol extravilan, arabil ,situat  în pct..........., în suprafaţă de 1995 mp, cu vecinii: E-.........; V- DN ........S-........; N-..........

Reclamantul a depus la dosar, copie de pe HCJ Gorj nr......./1991 şi anexa la aceasta, sentinţa civilă nr........07.05.2099, a Judecătoriei ..........Judeţul..........,pronunţată în dosarul civil nr............./267/2009, copia cărţii de identitate, certificatul de deces al autoarei V.............adeverinţa nr......../25.05.1993, eliberată de către Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei........, Judeţul .......... fila de la registrul agricol al lui .............

În şedinţa publică din data de 18.02.2013, apărătoarea reclamantului a depus la dosar o precizare la acţiune, ce se află ataşată la dosar la fila nr.35, prin care s-a învederat faptul că reclamantul înţelege să renunţe la primul capăt de cerere, privind obligarea Comisiei locale de fond funciar de pe lângă Primăria comunei.........., Judeţul ......şi a primarului ...........să soluţioneze cererile de reconstituire pe care autoarea le-a formulat începând din anul 1991,întrucât acestea au fost soluţionate,conform HCJ nr........./1991.

În drept, au fost invocate dispoziţiile Legii nr.18/1991, art.44 ind.14 din Legea nr.169/1997 şi ale Legii nr.247/2005.

În cauză a fost formulată întâmpinare de către pârâta Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei..........., Judeţul ...........ce se află ataşată la dosar la fila nr.10, prin care s-a solicitat respingerea acţiunii reclamantei.

Sub aspect de întâmpinare s-a arătat că,prin HCJ Gorj nr........./1991, anexa 3, poziţia 336, s-a validat  cererea de reconstituire a dreptului de proprietate nr.533/13.03.1991,pentru suprafaţa de 3,0 ha teren agricol pentru autorul ..........cu moştenitorii săi.

A fost eliberată adeverinţa de proprietate nr.113/25.05.1993, pentru suprafaţa de 3 ha,conform validării prin HCJ Gorj nr......../1991, anexa 3, poziţia 336.

Prin sentinţa civilă nr.746 din data d e 07.05.2009, definitivă şi irevocabilă, pronunţată de Judecătoria........, în dosarul nr........../267/2009, Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei.........., Judeţul ..........a fost obligată să întocmească şi să înainteze Comisiei judeţene ...........documentaţia în vederea eliberării titlului de proprietate, pentru suprafaţa de 3 ha situată pe raza comunei............, comisia respectând dispozitivul sentinţei, în sensul că a invitat pe numiţii ...........şi..........., să se prezinte la Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei............, Judeţul ...........pentru identificarea terenurilor solicitate la faţa locului cu dimensiuni şi vecinătăţi, însă numita.............., nu a dat curs invitaţiei, astfel că  a fost imposibilă identificarea terenurilor.

S-a mai arătat că la acea dată adeverinţele de proprietate se eliberau pe baza validărilor, fără a fi însoţite de schiţe ale parcelelor cuprinse în validare.

Că reclamanţii nu au cunoscut locul unde se află terenurile sau nu s-au prezentat, astfel că a fost imposibilă identificarea terenurilor şi întocmirea documentaţiei de către comisie.

În consecinţă, pârâta Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei..........., Judeţul.........., a arătat că nu are vinovăţie pentru neîntocmirea documentaţiei în vederea eliberării titlului de proprietate.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art.115-118 din Codul de procedură civilă, ale art.27 alin.1 şi 2 din Legea nr.18/1991 şi ale Legii nr.1/2000.

Pârâta Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei ................Judeţul Gorj, a depus la dosar în copie, următoarele acte. HCJ Gorj nr.........../1991 şi anexa nr.3 la aceasta, sentinţa civilă nr.746/07.05.2009, pronunţată de Judecătoria .......Judeţul .....,în dosarul nr............/267/2009, adresa nr.1013/18.02.2010, către............, procesul-verbal nr.1163/25.02.2010,contractul de vânzare-cumpărare, adeverinţa de proprietate nr.113/25.05.1993 şi procesul-verbal nr.2100/08.04.2010.

În temeiul art.242 din Codul de procedură civilă, s-a solicitat judecata cauzei în lipsă.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine şi constată următoarele:

Prin prezenta acţiune, reclamantul..........., a chemat în judecată pe pârâţii Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei............., Judeţul Gorj,..........– primar al comunei............, Judeţul ........solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa, în contradictoriu cu Comisia Judeţeană ...........de fond funciar, să fie întocmită şi înaintată documentaţia necesară în vederea emiterii titlului de proprietate, să i se predea procesul-verbal de punere în posesie asupra terenurilor, precum şi titlul de proprietate, iar  pârâtul .............să fie obligat la plata de daune cominatorii, în sumă de 100 lei, pentru fiecare zi de întârziere, începând de la rămânerea definitivă  a sentinţei şi până la îndeplinirea efectivă a obligaţiei.

În raport de motivele invocate, de actele existente la dosar, se constată că prin HCJ ............nr. ............/1991( poziţia nr.336 din anexa la aceasta), autoarei reclamantului,  în calitate de moştenitoare a autorului..............., i-a fost validată suprafaţa de 3 ha teren, situată pe raza comunei..............., Judeţul Gorj.

Că nici până în momentul de faţă, nu a fost întocmită şi înaintată documentaţia, în vederea emiterii titlului de proprietate, conform hotărârii de validare.

Însă, conform sentinţei civile nr.746 din data de 07.05.2009, a Judecătoriei .............Judeţul ...........pronunţată în dosarul civil nr......../267/2009, ce se află ataşată la dosar la filele nr.15 şi respectiv 36, aceleaşi aspecte, au mai fost solicitate şi de către autoarea reclamantului, prin sentinţa menţionată, definitivă şi irevocabilă prin nerecurare, fiindu-i admisă acţiunea şi obligată pârâta Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei..........., Judeţul ..........să întocmească şi să înainteze Comisiei Judeţene ..........documentaţia în vederea eliberării titlului de proprietate, pentru suprafaţa de 3 ha teren, situată pe raza comunei.........., Judeţul ........

A fost obligat preşedintele Comisiei locale de fond funciar la 10 lei daune cominatorii, pentru fiecare zi de întârziere şi respinsă acţiunea faţă de comisia judeţeană ..........de fond funciar.

Ca atare, aceleaşi aspecte nu mai pot fi analizate pe calea prezentei acţiuni.

Pe de altă parte, din cuprinsul actelor depuse de către pârâta Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei............, Judeţul ............rezultă faptul că au fost făcute demersuri pentru a fi adusă la îndeplinire obligaţia stabilită prin sentinţa civilă nr.746 din data de 07.05.2009, a Judecătoriei ........Judeţul ..............pronunţată în dosarul civil nr.........../267/2009, aspect ce rezultă din cuprinsul adresei nr.1013/18.02.2010, ce se află ataşată la dosar la fila nr.17, prin care s-a solicitat autoarei reclamantului  să fie prezentă în data de 25/02/2010, la Comisia locală de fond funciar, pentru identificarea terenurilor solicitate.

În consecinţă, faţă de considerentele expuse, actele existente la dosar şi având în vedere faptul că obligaţia pârâtei Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei..........., Judeţul.........  de a întocmi şi înainta documentaţia în vederea emiterii titlului de proprietate autoarei reclamantului conform hotărârii de validare nr.........../1991, pentru aceeaşi suprafaţă de teren de 3 ha, a fost stabilită prin sentinţa civilă nr.746 din data de 07.05.2009, a Judecătoriei ..........Judeţul ..........pronunţată în dosarul civil nr........../267/2009, definitivă şi irevocabilă prin nerecurare, se apreciază a fi neîntemeiată acţiunea promovată de reclamant, motiv pentru care urmează a se dispune respingerea acesteia.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Respinge acţiunea civilă pentru obligaţia de a face, formulată de reclamantul......., cu domiciliul procesual ales la Cabinet individual avocat ........str. Calea .........nr. 85, municipiul ........Judeţul........., împotriva pârâtei Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei........., Judeţul ..................– primar al comunei........., Judeţul .......în contradictoriu cu Comisia Judeţeană .......de fond funciar.

Cu drept de recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 18 februarie 2013.

Domenii speta